olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  13.08.2021 00:00:00

Ministryně Dostálová: bez plánování to nepůjde, Olomouc postupuje výborně

Ministryně Dostálová: bez plánování to nepůjde, Olomouc postupuje výborně

13. srpna 2021 (pá)

Pracovní návštěvu Olomouce absolvovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Do města ji pozval primátor Mirek Žbánek, aby jednali o systému plánování investic v souvislosti s novým programovacím obdobím Evropské unie, o využití brownfieldů či o Národním plánu obnovy. Ministryně ocenila softwarový nástroj, který pro plánování investic vyvinuli v Olomouci, a nezapomněla ocenit půvab olomouckých památek.

Jednání se týkalo ukončení starého programovacího období, charakteru nového období a zejména systému plánování projektů. „Nadchlo mě, že Olomouc už má zpracovanou databázi projektových záměrů v celkové hodnotě asi 17,5 miliardy korun. V Olomouci opravdu pochopili, že plánování není sprosté slovo a že se bez něj neobejdeme. Jedině s dobře připravenými plány budeme schopni efektivně a dobře rozdělit téměř bilion korun, ktery je pro nové programovací období vyčleněn,“ shrnula po setkání s primátorem ministryně Klára Dostálová.

„Už v době, kdy jsme byli v opozici, jsme věděli, že tady chybí projektové řízení, a proto jsme to od počátku chtěli dělat jinak,“ reagoval primátor Žbánek. „Teď máme k dispozici vlastní software na projektové záměry a díky němu jsme v takové situaci, že jen málokteré město má takto posbírané, ucelené a připravené plány jako Olomouc. Díky tomu jsme dobře připraveni na čerpání zdrojů, které přijdou.“ Dodal, že cokoliv se nyní v Olomouci plánuje, se musí stát součástí této projektové databáze, v níž jsou jednotlivé projekty posuzovány podle objektivních kritérií jednotným postupem. To zaručuje systémové a nikoliv nahodilé rozhodování. Software byl dokončen v březnu a postupně je plněn daty. Magistrát do něj již zapojil příspěvkové organizace města a v brzké době do něj vpustí i komise městských částí a členy zastupitelstva.

Ministryně Dostálová potvrdila, že o olomoucký systém sběru dat k projektům je zájem jak ze strany jiných měst, tak i ze strany ministerstva. „Vytváříme podobný systém a inspirujeme se tím, jak to dnes funguje v Olomouci. Chceme, aby systém byl jednoduchý, uživatelsky přátelský, fungoval na základě modulů, které jsou vzájemně kompatibilní. Tak aby do tohoto systému bez obav vstupovaly obce a města v České republice,“ uvedla ministryně Dostálová. Současný softwarový systém Olomouce a připravovaný vládní nástroj by měly být rovněž vzájemně kompatibilní a provázané.

Ministryně rovněž ocenila proměny historické Olomouce. „Je to sice moje první pracovní návštěva, soukromě jsem ale ve vašem městě byla vícekrát. Je to přenádherné kulturní město, a je vidět, že se zde investuje do památek. Třeba oprava radnice se povedla výborně a renovované erby jsou úžasné. Chtěla bych vyzvat všechny v České republice, ať neváhají a Olomouc navštíví,“ zdůraznila Klára Dostálová při setkání s novináři.

Fotografie:

| Poslední úprava: 13. srpna 2021 (pá)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688