OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  19.08.2021 17:23:14

Letošní jaro přineslo rakouským zemědělcům milionové škody

Mráz, silný déšť, vichřice a krupobití: pojištění zemědělců hlásí za měsíce duben a květen 2021 škody v celkové výši asi 36 milionů EUR. Nejpostiženější spolkovou zemí je Štýrsko.

Rakouské zemědělství utrpělo letos na jaře velké škody. Vyplývá to ze sdělení speciálního pojistitele Österreichische Hagelversicherung VVaG. Řeč je o částce okolo 36 milionů EUR, do níž nakonec škody za dva zmíněné měsíce vyšplhaly.

Noční mrazivé noci v dubnu s teplotami až -8 °C způsobily v rozmezí dvou týdnů celkovou škodu 35 milionů EUR rakouským ovocnářům. Severně od Alp byly poškozeny zejména peckoviny meruňky a třešně. Nejchladnější místa zaznamenali meteorologové na jihu a jihovýchodě země. Jen ve Štýrsku činí ztráta asi 23 milionů EUR, jak oznámil Josef Kurz, zemský vedoucí Hagelversicherung ve Štýrsku. Kvůli dlouho trvajícím mrazům nevyšly z počasí bez potíží i později kvetoucí jabloně, sdělil zástupce pojišťovny dále. „Dva ze tří pěstitelů jablek jsou pojištěni proti riziku mrazu, protože škody tohoto druhu ohrožují často existenci jejich podnikání,“ přiblížil rozsah expozice pojistitele šéf představenstva Kurt Weinberger.

Navštívená místa vzniklých škod ukazují, že risk management je nyní důležitější než dříve. „Hlavně Štýrsko je ohniskem klimatických extrémů,“ podotkl prezident Zemědělské komory Rakouska Franz Tischenbacher. „Doporučuji proto každému sedlákovi a zemědělci, aby se pro takový případ zabezpečili dobrým pojištěním.“

O několik málo týdnů později byla zaregistrována další vlna škodních hlášení, když došlo na závažné lokální krupobití 16. května. Znovu postihlo Štýrsko hlavně v okolí Grazu a na jihu země. Nejvíce utrpěly obce Premstätten a Bad Radkersburg. Lokální šéf pojišťovny Österreichische Hagelversicherung Josef Kurz vyjmenoval mezi poničenými plodinami dýni, sójové boby, kukuřici, salát a zelí na ploše bezmála 1000 hektarů. Škoda činila asi 300 000 EUR.

A konečně koncem května přišlo další „drahé“ hlášení o extrémním výkyvu počasí v podobě lijáků, vichřice a krupobití – znovu ve Štýrsku a Korutanech. V obou zemích následně záplavy držely velkou část krajiny pod vodou. Podrobněji popsal katastrofu Josef Kurz takto: „V okolí Grazu, v Leibnitz, Deutschlandsberg a na jihu Štýrska způsobily lokální silné deště s následnými záplavami a velmi husté drobné krupobití škody na ploše okolo 1 500 hektarů především zemědělsky využívané půdy a zeleně.“

Rovněž Korutany zažily nepohodu v okresech Wolfsberg, St. Veit a okolí Villachu. Zasáhla asi 1 000 hektarů ploch, na nichž se pěstuje mimo jiné na výkyvy citlivá zelenina. Celková škoda z konce května se odhaduje na 350 000 EUR.

Zdroj: www.versicherungsjournal.at/markt-und-politik/fruehling-brachte-landwirten-millionenschaeden-21212.php

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688