mzv.cz (MZv ČR)
Volby  |  11.08.2021 00:00:00

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR na Velvyslanectví ČR v Brasília ve dnech 7. a 8. října 2021

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR na Velvyslanectví ČR v Brasília ve dnech 7. a 8. října 2021

11.08.2021 / 18:45 | Aktualizováno: 11.08.2021 / 18:47

Dne 28.prosince 2020 prezident republiky svým rozhodnutím, publikovaným ve Sbírce zákonů pod č. 611/2020 Sb., vyhlásil volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu.

Podle ustanovení §3 odst.2 zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky budou volby probíhat mimo území České republiky ve zvláštních stálých volebních okrscích, tedy na profesionálních zastupitelských úřadech ČR v zahraničí. Státní volební komise dne 7. ledna 2021 určila losem podle § 8 odst. 2 písm. i) zákona ÚSTECKÝ KRAJ krajem, kterému budou při volbách do Poslanecké sněmovny podřazeny všechny zvláštní volební okrsky v zahraničí.


Na Velvyslanectví České republiky v Brasília volby proběhnout v zákonem stanoveném termínu ve dnech 7. a 8. října 2021 vždy od 14:00 do 21:00 místního času.
Volební místnost bude otevřena na adrese velvyslanectví: SES 805, Lote 21A, Asa Sul, 70200-901 Brasília - DF.

Volit bude umožněno všem občanům ČR zapsaným ve zvláštním seznamu voličů vedeným tímto velvyslanectvím a dále těm, kteří se prokáží platným voličským průkazem vydaným obecním úřadem v ČR či jiným zastupitelským úřadem ČR v zahraničí. Upozorňujeme, že lhůta pro předání nebo doručení písemné žádosti o zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelskými úřady končí dnem 29. srpna 2021!

Dnem vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky začala plynout lhůta pro podání žádosti o vydání voličského průkazu, a to jednak v listinné podobě poštou s úředně ověřeným podpisem voliče či v elektronické podobě zaslané prostřednictvím datové schránky (v tomto případě lhůta končí dnem 1. října 2021) anebo osobně (v tomto případě lhůta končí dnem 6. října 2021).


Průběh voleb na zastupitelském úřadě

Každý volič je povinen před hlasováním prokázat svou totožnost a státní občanství ČR předložením platného občanského průkazu ČR nebo platného cestovního, diplomatického či služebního pasu ČR anebo cestovního průkazu ČR. Neučiní-li tak, nebude mu hlasování umožněno! Je tedy nezbytné, aby volič měl u sebe potřebné doklady.

Volič, který se dostavil do volební místnosti s voličským průkazem, je povinen tento průkaz odevzdat zvláštní okrskové volební komisi; ta jej přiloží k výpisu ze zvláštního seznamu voličů. Voličský průkaz opravňuje k zápisu do výpisu ze zvláštního seznamu voličů ve dnech voleb v jakémkoli volebním okrsku na území České republiky, popřípadě zvláštním volebním okrsku vytvořeném při zastupitelském nebo konzulárním úřadě České republiky v zahraničí.

Volič, který hlasuje ve zvláštním volebním okrsku, tedy i na Velvyslanectví ČR v Brasília, obdrží hlasovací lístky až ve volební místnosti. Po obdržení úřední obálky a hlasovacích lístků vstoupí do prostoru, určeného k úpravě hlasovacích lístků. Pokud se do tohoto prostoru neodebere, nebude mu hlasování umožněno.

Ve volební místnosti budou na viditelném místě vyvěšeny vzory hlasovacích lístků označené nápisem „VZOR“, dále prohlášení kandidáta o vzdání se kandidatury nebo odvolání kandidátů, pokud byla doručena do 48 hodin před zahájením volby (při zjišťování výsledků voleb se k hlasům odevzdaným pro takového kandidáta nepřihlíží), a dále i případná informace o zřejmých tiskových chybách na hlasovacích lístcích s uvedením správného údaje. Volební místnost musí být pro každý zvláštní volební okrsek rovněž vybavena zákonem o volbách do Parlamentu, který musí být voličům na jejich žádost zapůjčen k nahlédnutí.

V prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků volič vloží do úřední obálky jeden hlasovací lístek politické strany, politického hnutí či koalice, pro niž se rozhodl hlasovat. Tím volič dává hlas ve prospěch vybrané politické strany, politického hnutí nebo koalice. Zároveň může volič na hlasovacím lístku vybrané politické strany, politického hnutí, koalice zakroužkováním pořadového čísla nejvýš u 4 kandidátů uvedených na témže hlasovacím lístku vyznačit, kterému z kandidátů dává přednost. Jiné písemné úpravy hlasovacího lístku nemají na posuzování hlasovacího lístku vliv.

Ve prospěch politické strany, politického hnutí nebo koalice se počítají i takové hlasovací lístky, na nichž jsou jména kandidátů škrtnuta, změněna nebo dopsána. K takovým úpravám se nepřihlíží. Pokud volič dal na hlasovacím lístku předností hlas více než 4 kandidátům, počítá se takový hlasovací lístek ve prospěch politické strany, politického hnutí nebo koalice, k přednostním hlasům se však nepřihlíží.

Neplatné jsou hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise nebo které nejsou vytištěné nebo rozmnožené zastupitelským úřadem, hlasovací lístky, které jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky. Poškození nebo přeložení hlasovacího lístku nemá vliv na jeho platnost, pokud jsou z něho patrny potřebné údaje. Hlas voliče je neplatný, je-li v úřední obálce několik hlasovacích lístků.

Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné. S voličem, který nemůže sám upravit hlasovací lístek pro tělesnou vadu anebo nemůže číst nebo psát, může být v prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků přítomen jiný volič, nikoliv však člen zvláštní okrskové volební komise, a hlasovací lístek za něho upravit, vložit do úřední obálky popřípadě i úřední obálku vložit do volební schránky.

Po opuštění prostoru, určeného pro úpravu hlasovacích lístků, vloží volič úřední obálku s hlasovacím lístkem před zvláštní okrskovou volební komisí do volební schránky.

Mimo území České republiky nelze hlasovat do přenosné volební schránky. Nelze rovněž hlasovat na žádném z honorárních konzulátů!


Další informace k volbám budou postupně doplňovány a upřesňovány. Sledujte proto, prosím, tyto naše webové stránky!


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688