Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  09.08.2021 00:00:00

Největší lokalita rychlodobíjecích stanic v ČR je na půl cesty mezi Prahou a Rozvadovem. V jednu chvíli tu může dobíjet 16 e-aut

9. 8. 2021

Největší lokalita rychlodobíjecích stanic v ČR je na půl cesty mezi Prahou a Rozvadovem. V jednu chvíli tu může dobíjet 16 e-aut

• V unikátní lokalitě je poslední ze 108 stanic financovaných z evropských fondů

• Celá síť ČEZ srovnatelná s většími řetězci klasických čerpacích stanic má přes 310 stanic

• Letos zatím ČEZ postavil více než 40 stojanů, za celý loňský rok rekordních 83

Čekání, až dobije předchozí elektromobil, je minulostí. Aspoň u čerpacích stanic Benzina ORLEN na 83. km dálnice D5 u Šlovic. Vyrostlo tu totiž největší dobíjecí místo v České republice schopné obsloužit e-auta všech značek. Ve směru na Prahu i k bavorské hranici jsou k dispozici vždy čtyři stanice. Každá umí doplnit většinu kapacity baterie za desítky minut.

Až donedávna byl 83. kilometr dálnice D5 známý hlavně jako místo, kde řidiči díky Kapli Smíření najdou při cestách republikou duchovní útěchu. Nově ale dostávají i možnost pořádně rychlé transfúze energetické. ČEZ totiž v areálu čerpací stanice Benzina ORLEN zprovoznil celkem osm veřejných rychlodobíjecí stanic pro elektromobily, čtyři v každém směru. Více stojanů schopných doplnit baterie všech značek a typů e-aut nemá žádný z českých hubů dobíjecích stanic. Do budoucna ČEZ plánuje nahradit část stojanů stanicemi o vyšších dobíjecích výkonech, které doplní baterie elektromobilů rychleji.

„Počet elektrických aut v České republice už výrazně překonal hranici sedmi tisíc, jen za první pololetí letošního roku přibylo dalších 1300 e-aut. Je jasné, že poptávku po veřejném dobíjení tak rychle rostoucího počtu vozů plně zvládnou už jen místa se dvěma a více stojany. Právě na lokality jako Šlovice se proto nyní cíleně zaměřujeme. Jsme také rádi, že výstavbu sítě jsme mohli zčásti financovat díky prostředkům z dvojice grantů evropského programu Connecting Europe Facility. Symbolicky právě zde uzavíráme výstavbu z těchto prostředků, která přinesla českým řidičům e-aut 108 nových rychlodobíjecích stojanů,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Síť veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ, která už se svým rozsahem vyrovnává větším řetězcům klasických čerpacích stanic, začala vznikat v roce 2012. Od té doby se ze zelených stanic s logem ČEZ stal jeden ze symbolů této formy ekologické dopravy. V prvním pololetí načerpala e-auta u těchto stojanů 1 578 970 kWh. Za loňský rok to bylo 1 963 523 kWh, což je ekvivalent 54 542 plných dobití elektromobilu střední třídy s kapacitou baterie 36 kWh.

U každého ze stojanů ČEZ mohou současně doplňovat energii dva elektromobily, dohromady je tedy síť v jednu chvíli schopna odbavit přes 620 elektromobilů. Rychlodobíjecí stanice ABB o výkonu 50 kW tvoří více než 80 % sítě ČEZ. Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti ČEZ činí přes 19 tisíc kW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 50tisícového města. Do pěti let chtějí energetici celkový výkon všech stanic ztrojnásobit na více než 50 tisíc kW.

Nabídka Skupiny ČEZ pokrývá oblast elektromobility komplexně. Zahrnuje obsluhu zákazníků ze segmentu retail (ČEZ Prodej) i servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů (ČEZ ESCO). Skupina ČEZ tak např. zajišťuje návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech. Více na http://www.elektromobilita.cz/cs/mapa-dobijecich-stanic.html

Martin Schreier , mluvčí ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688