Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  06.08.2021 09:28:39

Trhy vyhlíží americká data z trhu práce

Hlavní akciové indexy během čtvrtka převážně posilovaly (s výjimkou FTSE 100) a drží tak pozitivní výkonnost za celý tento týden, indexy S&P 500Stoxx600 dosáhly na nové rekordy.

Akciové trhy jsou nadále podporovány silnou výsledkovou sezónou, ekonomická data v tomto týdnu zejména z USA byla smíšená, pozitivní naladění trhu to ale nenarušilo. Obavy z varianty Delta poněkud ustoupily, poté co se ukazuje, že ve VB po uvolnění restriktivních opatření sice stoupl počet nakažených, ale nikoliv hospitalizovaných, což je připisováno na vrub silné proočkovanosti v zemi. Vnímaná rizikovost tohoto faktoru tedy v posledních dnech poněkud ustoupila.

Ceny ropy posilovaly přes jedno procento a korigovaly až 7% pokles v tomto týdnu (největší letošní), poté co na začátku týdne oslabovaly kvůli obavám o zpomalení poptávky zejména z Asie a neočekávanému růstu zásob v USA.

Trh se chystá na hlavní ekonomická data v tomto týdnu – vládní data z trhu práce v USA za červenec. Konsenzus očekává růst počtu nových pracovních míst o 850tis. (mírně meziměsíčně výše) a pokles nezaměstnanosti na 5,7% z 5,9%. Silná data z trhu práce by dle očekávání trhu mohla napovědět to, zda FED na setkání centrálních bankéřů v Jacksonville později v srpnu zaujme vůči začátku útlumu kvantitativního uvolňování rozhodnější postoj. Silná data by také mohla podpořit opětovný růst dluhopisových výnosů, jež se u 10leté splatnosti v USA dostaly do

blízkosti 1,2%. Slabší data by měla opačný efekt. Z hlediska akcií by byla silná data pozitivní pro cyklické sektory a tedy pro indexy S&P500 a Dow Jones, pro Nasdaq a technologický sektor spíše negativní. Asijské trhy dnes přes noc spíše oslabovaly, kde přetrvávají obavy z utahování regulace čínskou vládou, titulky citují i variantu Delta, jež by mohla mít v Asii větší efekt než na západě kvůli nižší proočkovanosti populace. Futures v Evropě a USA kolem nuly. Hospodářské výsledky dnes zveřejní například Berkshire Hataway, Allianz či ING.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688