Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  29.07.2021 15:44:27

Bitcoin si užívá znovunabytého zájmu a snaží se stabilizovat nad 40.000 USD/BTC

Poté, co na propad kurzu bitcoinu zareagoval Elon Musk a na konferenci věnované kryptoměnám The B Word se vyjádřil na jeho podporu, obrátil se sentiment investorů do bitcoinu a ten začal nabírat zpět ztracené sebevědomí. Za pár dní dokázal posílit o více než 30 %, když po poklesu pod úroveň 30 tis. dolarů, dokázal posílit nad hodnotu 40 tis. dolarů, když se ve čtvrtek po poledni obchoduje za zhruba 40.200 USD/BTC. Jestli se bude jednat o dlouhodobější zvrácení trendu, to se teprve ukáže. Každopádně je zjevné, že investoři stále slyší na slova Elona Muska.

I když tentokrát ve prospěch bitcoinu nemluvil jen Elon Musk, ale k růstu přispěly také další faktory. Jedním z nich bylo vyjádření šéfa společnosti Twitter Jacka Dorseyho, který řekl, že v budoucnosti se bitcoin stane významnou součástí této společnosti. Dalším faktorem byla pondělní zpráva londýnského deníku City A.M., ve které se uvádělo, že společnost Amazon má v plánu začít přijímat platby v bitcoinech. Amazon sice hned vzápětí tuto informaci dementoval, ale bitcoin na to zareagoval jen drobným výkyvem pod 40tisícovou hranici a kolem této úrovně od té doby setrvává, když se chvilku obchoduje nad touto úrovní a chvilku zase pod touto úrovní.

Dalším, neméně významným, faktorem, který zapůsobil na růst kurzu bitcoinu, bylo dozajista v pořadí čtvrté po sobě jdoucí snížení obtížnosti těžby. Vyčištění trhu od čínských superpočítačů pomohlo přilákat jiné těžaře, kteří se se svým hardwarem zapojili do těžby. Navíc již uběhla celkem dlouhá doba od prvních čínských restrikcí, takže se první těžaři, kteří se rozhodli pro opuštění čínského trhu a přestěhování svých farem, opět zapojují do sítě a postupně spouštějí své stroje. Navíc snížení obtížnosti těžby bitcoinů vedlo ke snížení nákladů, což těžařům přináší větší profit a nejsou tak pod tlakem, aby svůj chod sanovali prodejem bitcoinů v podstatě za jakoukoliv cenu. Vytěžené mince tak mohou schraňovat a vyčkávat s prodejem až na příznivější kurz. 

Spotřeba elektrické energie na těžbu bitcoinu | zdroj University of Cambridge

S tím souvisí také skutečnost, že bitcoinové mince vlastníci stahují z oběhu. Menší nabídka na běžném trhu vede k růstu cen. V případě kryptoměn tato rovnice sice také platí, ale jen v omezené míře. Jedná se jen o jeden dílčí faktor z celé řady faktorů, které působí na kurz bitcoinu. Dokonce jsme byli svědky situace, kdy stále zmenšující se objem mincí k obchodování šel ruku v ruce s poklesem kurzu bitcoinu. Nelze se tomu divit, protože v té době na kurz působily negativně další faktory, které kurz ovlivňovaly mnohem více. 

Dobrou zprávou pro bitcoin je také růst indexu strachu a chamtivosti. Ten před týdnem dosáhnul nejnižší úrovně, když byl na 10 bodech (21.06.2021). Nutno podotknout, že v tuto dobu byl také zároveň kurz bitcoinu na nejnižší úrovni, když prolomil hranici 30.000 USD/BTC a obchodoval se dokonce takřka za 29 tis. dolarů. Za týden se však nálada obrátila o 180 stupňů. Pozitivně se do kurzu promítly faktory popsané výše, což se okamžitě promítlo také na indexu strachu a chamtivosti. Ten si za pár dní připsal 40 bodů a jeho aktuální hodnota tak je 50 bodů. 

Index strachu a chamtivosti | zdroj alternative.me

Jakým směrem se bude kurz bitcoinu nadále pohybovat, lze jen těžko odhadnout. Je možně, že dosažení hladiny 40 tis. USD/BTC může být jen odrazový můstek k dalšímu růstu. Ale stejně tak je možné, že se jednalo o dočasnou seanci a kurz opět trochu oslabí. Navíc za dva dny dojde opět ke korekci obtížnosti těžby a tentokrát se očekává zvýšení obtížnosti zhruba o 4,5 %. Jak se tato korekce projeví v kurzu bitcoinu, se teprve také uvidí. 



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

So   6:51  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)
06.03.2024  Bitcoin čekají další rekordy, prodeje v Česku rostou Martin Stránský (WBTCB)
04.03.2024  Pokořila únorová hodnota bitcoinu rekordní úroveň? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688