muni.cz (Masarykova univerzita)
Z domova  |  27.07.2021 10:30:02

Pandemie škodí partnerským vztahům, naznačuje výzkum

Pandemie škodí partnerským vztahům, naznačuje výzkum

Loni v prosinci lidé hodnotili své partnerské vztahy lépe než letos v dubnu. Plyne to z pilotní studie výzkumu nazvaného Současná česká rodina.

Partnerské vztahy - ilustrační foto

Oznámkujte spokojenost se svým partnerským vztahem na stupnici od 0 do 10. Čím vyšší číslo, tím je vztah lepší. Tímto způsobem hodnotili svá partnerství v prosinci 2020 a v dubnu 2021 respondenti právě probíhajícího projektu Současná česká rodina, na kterém spolupracují vědci Masarykovy univerzity a Karlovy univerzity. Zatímco na sklonku loňského roku dosáhli podle pilotní studie průměru 8,3 bodu, letos spokojenost zhodnotili průměrnou známkou 7,8 bodu.

Strach o práci ničí vztahy

Ze studie dále plyne souvislost mezi hodnocením partnerství a obavami ze ztráty zaměstnání. 68 procent respondentů, kteří tazatelům sdělili, že považují za pravděpodobné nebo velmi pravděpodobné, že v příštích 12 měsících přijdou o práci, zároveň přiznalo pokles spokojenosti se svým partnerským vztahem. Spojitost partnerství a zaměstnání se přitom mnohem výrazněji projevuje u mužů než u žen.

Je to proto, že se stres z ekonomických hrozeb i existujících problémů, které vyvolala pandemie covidu-19, přelévá do partnerských vztahů, říká sociolog Martin Kreidl z Masarykovy univerzity.

Hrozba rozchodové pandemie

Klesající spokojenost s partnerstvím se podle pilotní studie k výzkumu zatím neprojevila na počtu rozchodů. Odborníci ale varují, že jejich vlna teprve může nastat.

 Možná proto, že se lidé bojí kvůli obavám o obživu rozejít. Ale to se může změnit a z pandemie covidu-19 se stane pandemie rozvodová, míní sociolog Martin Kreidl z Masarykovy univerzity.

Partnerské vztahy - ilustrační foto

Tazatelé položili otázky výzkumu Současná česká rodina loni v prosinci a letos v dubnu 1200 respondentů z celé České republiky, s pětiměsíčním odstupem se ptali v obou termínech stejných osob. V případě hodnocení partnerských vztahů pilotní studie bere v potaz odpovědi 512 z nich, kteří v době dotazování bydleli s partnerkou či partnerem ve společné domácnosti.

Další tisíce respondentů

Výzkum Současná česká rodina pokračuje. Výzkumníci mají ambice zahrnout do něj až 6000 dotazovaných! Každý respondent dostane za účast v projektu 500 korun.

Na projektu Současná česká rodina, který je součástí mezinárodního výzkumného programu Generations and Gender Programme (GGP), pracují společně experti z Masarykovy univerzity a Univerzity Karlovy. Výsledkem výzkumu bude rozsáhlý soubor dat o tom, jak české rodiny žijí, jak se v posledních letech změnily, a to díky porovnání se stejnými projekty v minulosti, co si lidé o rodině myslí a co plánují. Údaje odborníci srovnají s informacemi o rodinách z dalších evropských i mimoevropských zemí.

Získaná data o českých rodinách i jejich srovnání se zahraničními výsledky budou volně dostupné na internetu.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688