Pim Brands (Ronda Invest)
Okénko investora  |  27.07.2021 09:17:56

Stavební spoření má dnes každý třetí Čech – je ovšem výhodné?

Bezpečný produkt s podporou od státu

Nespornou výhodou u stavebního spoření je pojištění vkladu v rámci Garančního systému finančního trhu. V praxi to znamená, že byste o svůj vklad očištěný o úrok neměli přijít. Bez státní podpory není spoření tolik zajímavé, jelikož úrok se u stavebního spoření pohybuje kolem 1 % ročně podle stavební spořitelny a typu konkrétního produktu. Reálné zhodnocení je tedy po odečtení červnové inflace na úrovni 2,8 % v podstatě záporné. Nicméně pokud naspoříme každý rok částku 20 000 Kč, získáme nárok i na příspěvek od státu ve výši 2 000 Kč. V případě, že naspoříte menší částku, pak vám bude náležet státní příspěvek ve výši 10 % z naspořené částky. Více než 2 000 Kč ročně ale bohužel od státu získat nelze. 


Inflaci stavebko neporazí ani se státní podporou

Pokud si budeme každý rok spořit částku 20 000 Kč, pak bude náš procentuální výnos ze stavebního spoření každým rokem klesat. V prvním roce dosáhneme díky státnímu příspěvku 2 000 Kč, po započtení úroku a odečtení poplatku stavební spořitelny zhodnocení přes 9 procent. V dalších letech však bude naše zhodnocení klesat, a to kvůli tomu, že naspořená částka poroste, ale státní podpora zůstává stále stejná. Pokud bychom si po 6 letech, kdy nám stavební spoření skončí, naspořenou částku vložili do nově založeného stavebního spoření a opět spořili každý rok částku 20 000 Kč, bude i nadále náš procentuální výnos každým rokem klesat. V případě tří po sobě jdoucích stavebních spoření se v posledních letech dostaneme na zhodnocení pouze na úrovni 1,4 procenta ročně. Vážený průměrný výnos za celou dobu spoření, tedy za 18 let, by v takovém případě i se započtením státní podpory činil pouze 1,76 procenta ročně. Takové zhodnocení ani nepokrývá inflaci, klesá za poslední rok a půl ani jednou neklesla pod hodnotu 2,8 procenta.

Vývoj ročního výnosu ze stavebního spoření v jednotlivých letech
(kalkulováno s naspořenou částkou ve výši 20 000 Kč ročně vkládanou vždy na začátku každého roku, úrokovou sazbou stavební spořitelny ve výši 1 % ročně, státní podporou ve výši 2 000 Kč ročně a ročním poplatkem ve výši 360 Kč)
 













Zdroj: vlastní výpočty autora

Ve výnosu ze stavebního spoření zároveň ještě není zohledněn poplatek na úrovni 1 % z cílové částky, který vybírá většina stavebních spořitelen jednorázově při založení smlouvy o stavebním spoření. Další nevýhodou stavebního spoření je vázanost prostředků na dobu šesti let, kdy v případě, že bychom potřebovali prostředky dříve, přijdeme o státní podporu za všechny předchozí roky. Stavební spořitelny rovněž vybírají každý rok poplatky za vedení účtu, kdy konkrétní výše poplatku se liší u jednotlivých stavebních spořitelen i jednotlivých produktů a může činit až 360 korun za rok.

 

Nemovitosti jsou jistotou i v době nejistoty a poradí si i s inflací

Ve výsledku tak tedy stavební spoření při jeho dlouhodobém využívání neochrání naše prostředky před inflací. Je to však stále lepší varianta, než nechat ležet naše úspory na   běžném účtu v bance nebo doma pod polštářem. Jaké jsou však další možnosti, pokud chceme porazit inflaci a zároveň naše úspory investovat pokud možno bezpečně? Češi si velmi oblíbili investice do nemovitostí, které jsou stabilním uchovatelem hodnoty a jsou tak považovány za bezpečnou investici. Nemovitosti zároveň v posledních letech výrazným růstem svých cen značně překonávají inflaci.

Pim Brands

Pim Brands má jako analytik společnosti RONDA INVEST několikaletou praxi ze světa finančních trhů. Studoval na Fakultě informačních technologií ČVUT a kromě analytické činnosti se také aktivně podílí na vývoji algoritmického obchodování a online marketingu. Ve volném čase se věnuje studiu cizích jazyků a jak technické, tak fundamentální analýze trhu. Jeho oblibou je japonská kultura, cestování a sport.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více informací na https://www.rondainvest.cz.

15.09. 12:36  Pravda o stavebním spoření (Gramatikopulus)
31.07. 00:14  Ano poděkujte Miroslavu Kalouskovi (Vláďa)
29.07. 10:31  Uhel pohledu (Santa)
29.07. 08:10  jinak nejlepší je uzavřít ho na .... (tomiisek)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688