Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  25.07.2021 10:01:45

Elon Musk hází bitcoinu a dalším kryptoměnám záchranné laso

Poté, co se začátkem týdne kurz bitcoinu podíval pod hladinu 30.000 USD/BTC, ozvaly se hlasy odborníků, kteří nevyloučili ještě výraznější pokles. Jenže toto dění nenechalo chladným snad nejznámějšího influencera na poli kryptoměn, Elona Muska. Ten si tentokrát pro svůj komentář vybral virtuální bitcoinovou konferenci „The B Word“, která se konala ve středu. Na konferenci potvrdil to, o čem se spekulovalo od začátku roku, a to, že společnost SpaceX vlastní blíže nespecifikovaný objem bitcoinů. Zároveň naznačil, že společnost Tesla umožní v brzké době opět nákup svých vozů za bitcoiny. Neopomněl ani na zveřejnění svých osobních preferencí, když uvedl, že sám vlastní jak bitcoin, tak ethereum a dokonce i kryptoměnu dogecoin, kterou tak rád podporuje na svém twitteru.

Investoři, kteří byli unavení výprodejem na trzích s kryptoměnami z úvodu týdne, nabídli hned vyšší ceny všech tří zmíněných mincí. Cena bitcoinu vyskočila od nejnižší úrovně o 9,68 %, když se aktuálně obchoduje za 33.742 USD. Ještě větší růst zaznamenalo ethereum, které přidává dokonce 18,85 % a obchoduje se nyní za 2.155 USD. Dogecoin dosáhnul nejvyšší úrovně pár hodin po zveřejnění videa z konference, když na nejvyšší úrovni byl ve středu v 18:40 h, to se obchodoval za 0,2142 USD, což znamenalo v té chvíli větší než 20% posílení. 

Graf kurzu Bitcoinu | zdroj CoinBank

Během diskuse se Musk vyjádřil, že Bitcoin má „velký potenciál“. Upozornil však na skutečnost, že kryptoměna nemá kvalitní základní vrstvu, která je tvořena blockchainem. To má za následek, že zpracování bitcoinových transakcí je pomalé. Řešení by měl přinést upgrade, na kterém se dohodli těžaři z celého světa, a který by měl začít platit v listopadu. Těmto změnám se říká Taproot a měly by zajistit větší anonymitu a zrychlení transakcí. Tato změna by se měla pozitivně promítnout do vnímání bitcoinu. Podle Muska pak „Systém druhé vrstvy může být pomyslným jazýčkem na vahách, aby se stal peněžním systémem pro celý svět“. Stejně se však vyjádřil také o ethereu. I systém, na kterém je tato kryptoměna postavená, má, alespoň podle Elona Muska, potenciál stát se měnovým systémem pro celý svět.

Společnost Tesla v lednu oznámila investici 1,5 mld. dolarů do bitcoinů a umožnila svým zákazníkům nákup vozů za tuto kryptoměnu. V půli května však tuto praxi zastavila, když jako důvod uvedla obavy o životní prostředí související s těžbou bitcoinů. Musk na konferenci uvedl, že „Chceme udělat hlubší průzkum, abychom potvrdili, že procento využití obnovitelné energie je s největší pravděpodobností na úrovni 50 %, případně vyšší, a že existuje trend k dalšímu růstu podílu obnovitelných zdrojů. Pokud tomu tak bude, společnost Tesla bude opět přijímat platby bitcoinem.“ K brzkému opětovnému přijímání plateb bitcoiny Teslou přispívá značnou měrou stěhování těžařů z Číny. Ti z převážné části hledají nový prostor pro svůj těžební hardware v lokalitách, kde je dostatek obnovitelných zdrojů energie. Elon Musk zároveň na konferenci vyvracel domněnku, že z ovlivňování pohybů na kryptotrhu měl prospěch. Prohlásil, že neprodal žádnou minci, kterou v kryptoměně vlastní. Dodal: „Mohl bych pumpovat. Ale nedumpinguji.“ 

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Na Dogecoin se pak Musk dívá z pohledu principu Occamovy břitvy. Principem Occamovy břitvy je nahlížení na problémy, či výzkumy z nejjednoduššího hlediska. V podstatě nám říká, že nejjednodušší výsledek je nejpravděpodobnějším výsledkem. Musk k této kryptoměně pak řekl, že „Nejironičtějším a nejzábavnějším výsledkem je, že krypto, které začalo jako vtip, skončí jako vedoucí kryptoměna“

Nabízí se však ještě jeden důvod, proč Elon Musk vystoupil na podporu bitcoinu a dalších kryptoměn. Společnost Tesla v pondělí večer oznámí své hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí. Analytici sice očekávají pozitivní zprávy, když tržby by měly růst o 89 % na 11,39 mld. dolarů. Zároveň vzrostl prodej vozů oproti loňsku o 122 %. Naopak se očekávají zvýšené náklady na snížení hodnoty bitcoinu, který během čtvrtletí ztratil polovinu své hodnoty. I když výsledky za 2. čtvrtletí již neovlivní, je možné, že se Musk svým komentářem pokusil zmírnit negativní vývoj kurzu bitcoinu do hospodářských výsledků společnosti Tesla ve třetím čtvrtletí. 



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

So   6:51  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)
06.03.2024  Bitcoin čekají další rekordy, prodeje v Česku rostou Martin Stránský (WBTCB)
04.03.2024  Pokořila únorová hodnota bitcoinu rekordní úroveň? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688