Redakce (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.07.2021 14:32:40

Zapomenutý majetek z kuponové privatizace se vrací lidem. Za pouhý měsíc Češi díky nové službě našli už 320 milionů korun


Zhruba 20 tisíc korun v průměrů připadá na každého ze 17 tisíc Čechů, kteří se díky nové službě Zapomenuté miliardy úspěšně zapojili do hledání svého zapomenutého majetku z doby kuponové privatizace. Výjimkou však nejsou ani mnohem větší nálezy. Zatím nejvyšší nalezená částka míří do okresu Zlín - šlo o celkem 407 tisíc korun.

Jen za první měsíc své existence služba Zapomenuté miliardy lidem pomohla najít majetek za pravděpodobně více než 320 milionů korun. Autor projektu Daniel Surmař přitom odhaduje, že na zapomenutých účtech kuponové privatizace mají Češi nadále uloženo až deset miliard. “Prostor pro ty, kteří se ještě nestihli zdarma zaregistrovat, je stále velký. S prověřením by si ale měli pospíšit. Už na podzim totiž dojde k promlčení nároků za miliardu korun. Byla by škoda, kdyby tyto peníze nemohly pomoci či udělat radost těm, kterým skutečně patří,” říká mladý podnikatel a dodává, že jednotlivé nálezy jsou rozprostřeny napříč krajskými, okresními městy a obcemi po celé České republice.

Do online služby, jež je plně bezplatná až do chvíle, než případně dojde k nálezu hodnotných akcií, se zaregistrovalo už zhruba 80 tisíc lidí, úspěšný nález pak zaznamenal zhruba každý pátý. “Průměrný věk nálezců je 62 let, což odpovídá obvyklému věku lidí, kteří se v 90. letech lety zapojili do kuponové privatizace. Nejstaršímu šťastlivci pak bylo dokonce 78 let,” popisuje Surmař.

V důchodovém věku je také paní Danuše S. (70) ze Znojemska, které služba Zapomenuté miliardy pomohla najít veřejné obchodované akcie a související nároky na dividendy za celkem 239 tisíc korun. “O nové službě jsem četla na internetu a vzpomněla jsem si, že jsem část ze své kuponové investice v minulosti nedořešila. Nejdříve na to nebyl čas a pak už jsem na kupónovku zapomněla včetně toho o jakou investici se jednalo,” popisuje žena, jež část nalezených prostředků nyní plánuje věnovat vnoučatům, zbytek jí pak poslouží jako rezerva 

 

O službě Zapomenuté miliardy 

Online služba Zapomenuté miliardy umožňuje široké veřejnosti snadno a rychle ověřit případné vlastnictví akcií a dalších nároků z dob kuponové privatizace 90. let a včas tento majetek zpeněžit, pokud ještě má hodnotu. Provozovatelem služby je fintechový startup Stock Convertor zakladatele Daniela Surmaře a jeho týmu. S rozvojem a financováním projektu pomáhá společnost Brno Technology Accelerator.

 


 


 
20.01. 16:26  Klasická služba (V Pospisil)
28.07. 21:24  Kde tu aplikaci najdu? (Albert)
28.07. 17:24  Kde tu aplikaci najdu? (Ivo Dostál)
27.07. 23:35  Styďte se!! (Jan Novák)
27.07. 23:09  Kde tu aplikaci najdu? (Marie Trckova)

Zprávy o koruně

Čt 08:25 Koruna si připsala drobné zisky (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688