Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.07.2021 14:10:36

Oživení americké ekonomiky z pohledu kontejnerové dopravy

Globalizace ekonomiky šla od 90. let minulého století ruku v ruce s rozšířením námořní kontejnerové dopravy. Výrobní firmy se spoléhají na dovoz materiálů a polotovarů v kontejnerech a naopak na vývoz hotových výrobků, zatímco spotřebitelé běžně nakupují hotové zboží přepravované v kontejnerech. Vzhledem k tomu, že 90 % zboží v kusech je celosvětově přepravováno pomocí kontejnerů, lze tu vypozorovat úzký vztah mezi objemem obchodu s kontejnery a domácí ekonomikou. Co o současné americké ekonomice říká obchod s kontejnery?

Narušení obchodu s kontejnery, ať už kvůli zpoždění při přepravě, přetížení přístavů či stávkám, mohou způsobit velká a rozsáhlá narušení průmyslové výroby. Například nedostatek polovodičů v Asii může zpomalit výrobu automobilů v USA a zároveň omezit dostupnost spotřební elektroniky v amerických obchodech. Měsíční index objemu severoamerického obchodu s kontejnery ukazuje nejen poklesy objemu kontejnerové přepravy během velké recese a pandemie covid-19, ale také velké výkyvy spojené např. s pracovními nepokoji na pobřeží Tichého oceánu v letech 2014/2015 (viz graf níže). Dodavatelský řetězec mohou narušit i změny v obchodní politice, jak dokládají některé politické posuny za vlády bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

1

Zdroj: Vox.eu

Pokud tento index napojíme na model americké ekonomiky, zjistíme, že v průměru mají otřesy spojené s problémy s kontejnerovou přepravou nezanedbatelný vliv na ekonomiku USA. Představují 29 % odchylek ve výrobní produkci v USA oproti trendu a 38 % odchylek ve snížení skutečné osobní spotřeby.

Podle dat z tohoto modelu byl při kovidové recesi určující prudký pokles domácí poptávky na rozdíl od období velké recese, kdy byl postupný pokles výrobní produkce tažený nižší domácí poptávkou i trvalým poklesem zahraniční poptávky. Co se reálné osobní spotřeby týče, způsobila nižší domácí poptávka během velké recese pouze mírný pokles, ale v roce 2020 stála za jejím prudkým poklesem.

Do jaké míry se reálná osobní spotřeba v USA zotavila v porovnání s jejím trendem od začátku pandemie? Hrubá data vykreslují povzbudivý obrázek. Například nižší reálná osobní spotřeba zboží a služeb se v březnu 2021 zotavila na 94 % své úrovně v únoru 2020, tedy těsně předtím, než dopadla pandemie na americkou ekonomiku. Nicméně domácí poptávka se k březnu 2021 zotavila pouze na 78 %. Tento rozdíl způsobují pozitivní šoky zahraniční poptávky a kontejnerového trhu.

Pokud si rozčleníme zboží na zboží dlouhodobé a krátkodobé spotřeby, zjistíme, že domácí poptávka po zboží dlouhodobé spotřeby klesla na začátku roku 2020 mnohem více než celková spotřeba zboží. To odráží také neschopnost výrobců včas dodat zboží dlouhodobé spotřeby, jako je nábytek, ledničky nebo jiné domácí spotřebiče, což bránilo objednávkám. Naproti tomu domácí poptávka po zboží krátkodobé spotřeby v březnu 2020, kdy se spotřebitelé zásobili základními potravinami a čisticími prostředky, prudce vzrostla a v polovině roku jen mírně klesla.

Oživení u zboží dlouhodobé spotřeby na 190 % proti úrovním před pandemií bylo taženo především domácí poptávkou, menšími problémy na trhu kontejnerové dopravy, ale také vyšší zahraniční poptávkou po zboží dlouhodobé spotřeby vyrobeném v USA. Naproti tomu oživení spotřeby po krátkodobém zboží na 184 % proti úrovním před pandemií bylo taženo téměř výhradně domácí poptávkou.

Oproti reálné osobní spotřebě je zotavení americké výrobní produkce na 87 % úrovně před pandemií poněkud pomalejší. Do března 2021 se zotavila pouze na 57 %. Za tímto rozdílem stojí příznivá zahraniční poptávka a šoky na kontejnerovém trhu. To podtrhuje fakt, že růst objemu obchodu může být rychlejší než změny ekonomické aktivity, což přispívá k nedávným důkazům, že růst obchodu nemusí být úměrný celkovému hospodářskému růstu.

Mezi obchodem s kontejnery a domácí ekonomickou aktivitou jsou v globalizované ekonomice silné vazby. Oživení domácí poptávky v USA bylo k březnu 2021 pomalejší, než by se mohlo zdát z hrubých údajů o výdajích na osobní spotřebu a produkci. To částečně odráží pokračující nízkou poptávku po službách následkem omezení souvisejících s Covid-19. Jak se tato omezení uvolňují, dá se očekávat, že se oživení domácí poptávky zrychlí.

Zdroj: Vox.eu

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688