Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  21.07.2021 08:25:54

Fincentrum Hypoindex červen 2021: Hypotéky překonaly za pololetí celoroční objemy


Po mírném ochlazení v dubnu a v květnu hypoteční trh opět roste. Banky v červnu poskytly hypotéky za téměř 44,5 miliardy korun. „V prvním pololetí sjednaly banky hypotéky za rekordních 224 miliard korun. Průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu povyskočila na 2,13 % p. a.,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla v červnu o dalších 7 bazických bodu. Banky v červnu půjčovaly hypotéky s průměrnou sazbou 2,13 % p. a.

 „Červen opět zamával s čísly na hypotečním trhu. Po dubnu a květnu, kdy to vypadalo, že se trh začíná pomalu ochlazovat, dochází opět k růstu všech sledovaných hodnot. Z nich asi nejsledovanější je průměrná sazba poskytnutých hypoték, která v červnu dosáhla hodnoty 2,13 % p. a. To znamená, že tuto sazbu obdrželi ti klienti, kteří podali své žádosti v průběhu měsíců dubna, května a snad v některých případech i na začátku června - a hlavně stihli své smlouvy s bankou podepsat do konce června,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 Zdražování hypoték navíc v posledních měsících zrychlilo. Během června zvýšily nabídkové sazby téměř všechny banky. „Lze předpokládat, že růst bude i nadále pokračovat, a to i díky zvýšení sazeb ze strany ČNB. To potvrzují dnes platné nabídkové sazby bank, které jsou v některých případech až o 0,8 % vyšší než průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu,“ uvedl Jiří Sýkora.



Graf 1: Fincentrum Hypoindex za červen 2021
 
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Sazbám navzdory objemy opět rostou
Růst úrokových sazeb zatím hypoteční trh nezbrzdil. V červnu sjednaly banky hypotéky téměř za 44,5 miliardy korun. Rekord tak stále drží březen s objemem poskytnutých hypoték ve výši 44,723 miliardy korun.

 „Objem prodaných hypoték s hodnotou 44,473 miliardy korun je po letošním březnu druhým nejúspěšnějším měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 Do banky si v červnu přišlo pro hypotéku 14 069 klientů. Ve srovnání s květnem vzrostl počet poskytnutých hypoték o 1085 a meziročně dokonce o 6448 kusů. Letošní červen je tak co do počtu poskytnutých hypoték třetím nejúspěšnějším měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu. Prvenství zatím drží letošní březen s 14 401 sjednaných hypoték a druhé místo listopad 2016, kdy si hypotéku sjednalo 14 386 lidí.

Nejúspěšnější pololetí v historii
Za první pololetí letošního roku sjednaly banky hypotéky v podobném objemu jako v letech 2016 a 2017 za celý rok, kdy celkový objem překročil 225 miliard korun. Letos se za pouhých šest měsíců roku objem poskytnutých hypoték vyšplhal na 223,786 miliardy korun.

 

Tabulka 1: Počty a objemy hypotečních úvěrů sjednaných od ledna do června v letech 2015 až 2021

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

 

 „Vzhledem k tomu, že banky stále nestíhají vyřizovat žádosti o hypotéku, může již červenec potvrdit nový rekordní rok. Rekord zatím drží loňský rok, kdy banky poskytly hypotéky za více než 254 miliard korun. Bankám tak k pokoření ročního rekordu zbývá uzavřít hypoteční smlouvy již jen zhruba za 30 miliard korun,“ komentuje Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Tabulka 2: Srovnání celkových počtů a objemů hypoték v minulých letech

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

 

Průměrná hypotéka opět roste

„Průměrná výše poskytnutého hypotečního úvěru v květnu sice mírně poklesla, v červnu ale opět vzrostla, a to na 3 161 080 korun. Za posledních 12 měsíců se již zvýšila o více než 400 tisíc korun. K tomu samozřejmě přispívá i situace ve stavebnictví, která se sice v posledních měsících mírně zlepšovala, ale k otočení trendu zdražování nemovitostí to stále nestačí,“ dodal Jiří Sýkora.

 

Růst sazeb není u konce

Červnovým navýšením základní úrokové sazby o 25 bazických bodů na 0,5 % ale Česká národní banka (ČNB) letošní cyklus zvyšování sazeb pouze odstartovala. V souladu s prognózou by mělo letos dojít ještě ke dvojímu zvýšení základních sazeb. To v kombinaci s rostoucí cenou zdrojů zcela jistě povede k dalšímu růstu hypotečních sazeb.

 „Ani vyšší sazby a rostoucí ceny nemovitostí přesto letos zřejmě hypoteční trh příliš neutlumí. Z uvedených čísel a ze současných prohlášení bank o zahlcenosti jejich hypotečních schvalovacích procesů je jasné, že počty a objemy poskytnutých hypotečních úvěrů i nadále porostou. Poprvé v historii by tak letos mohla padnout hranice 300 miliard korun sjednaných hypoték za rok,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Tabulka 3: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex červen 2021


Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)

Přečtěte si také:

19.01.2022Fincentrum Hypoindex prosinec 2021: Sazby rostly nejrychleji v historii Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688