Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  19.07.2021 15:13:28, aktualizováno 15:23:23

Robinhood spouští IPO, nabízí 55 milionů akcií

Kalifornská Robinhood Markets (dále jen Robinhood) poskytující platformu ať už pro obchodování akcií, opcí či také kryptoměn podala dnes na americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) aktualizovaný prospekt pro primární emisi (IPO). Investoři tak nově mají již také k dispozici konkrétní informaci o rozsahu nabídky akcií. Manažeři emise, kterými jsou například Goldman Sachs, Barclays či Citigroup, v návaznosti pro investory již i spouští značně očekávaný proces IPO. Vstup na Wall Street lze nejspíše predikovat někdy v polovině letních prázdnin (termín nebyl dosud oficiálně indikován).

V návaznosti na zveřejněné údaje by každopádně Robinhood mohla pro svou další expanzi, resp. především také snížení zadlužení, získat až 2,31 mld. USD, tedy v přepočtu 50 mld. . Nabízí totiž 55 mil. akcií v indikativním cenovém pásmu 38-42 USD. Trh by tak v návaznosti ocenil firmu až na 35 mld. USD (cca 758 mld. ). Loni v září, v návaznosti na tehdy privátního kolo financování, šlo přitom firmu Robinhood ocenit zhruba jen na třetinu.

Konečná velikost IPO se může tradičně ještě zvýšit, když manažeři mají k dispozici i vlastně tradiční 10% opci. Budou tak mít možnost po dobu 30 dnů od vstupu na trh upsat dalších až 5,5 mil. akcií Robinhood. Ty každopádně přivítá burza Nasdaq. A asi není žádným překvapením, že se budou obchodovat pod označením „HOOD“.


Růst počtu uživatelů vylepšuje hospodaření

V rámci pandemie nicméně firma získávala rekordní množství nových uživatelů. Dle posledních ročních hospodářských výsledků zaznamenala loni meziroční růst příjmů o 245 % na 959 mil. USD.  Oproti předchozí ztrátě 107 mil USD tak vykázala i čistý zisk 7 mil. USD. Provozní zisk EBITDA dosáhl 155 mil. USD.

V 1. čtvrtletí letošního roku pak příjmy meziročně vzrostly o 309 % na 522 mil. USD, nicméně Robinhood vykázala výraznou ztrátu 1,4 mld. USD v návaznosti na především přecenění konvertibilních dluhopisů a warrantů. EBITDA dosáhla pozitivních 115 mil. USD. Ke konci března společnost evidovala na 18 mil. klientských účtů, na nichž byla aktiva 81 mld. USD.

Pro zajímavost možno závěrem uvést, že v rámci motivačního plánu zůstává nevyužito zhruba 19 mil. opcí na akcie Robinhood s průměrnou realizační cenou (kurzem) zhruba 6,30 USD…

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688