mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  19.07.2021 09:08:00

Cestování do Estonska a návrat do ČR po 19.7.2021

Cestování do Estonska a návrat do ČR po 19.7.2021

17.06.2021 / 09:30 | Aktualizováno: 19.07.2021 / 09:08

Vstup do Estonska: v týdnu od 19. do 25.7.2021 nemusí cestující z ČR do karantény ani podstoupit test; více informací v bodu 1+3 článku.

Návrat do ČR: více informací v bodu 5 článku.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ ESTONSKA a TRANZIT PŘES ESTONSKO

Protože Česká republika vykázala 23,84 nových případů Covid-19 na 100.000 obyvatel za posledních 14 dnů (tj. je stále i pod novým "zeleným" pásmem zavedeným Estonskem od 19.7., což je max. 75 případů), mohou cestující z ČR v týdnu 19.-25.7.2021 přicestovat do Estonska bez povinnosti samoizolace/karantény.

Na tuto skutečnost navazuje další ulehčení pro cestující z ČR: pokud mají ukončené očkování (bez ohledu na typ vakcíny, ale nesmí to být déle než 1 rok od poslední dávky) nebo prodělali Covid-19 (ale nesmí to být déle než 180 dnů od pozitivního testu/lékařem potvrzeného onemocnění), nemusí vyplnit příjezdový formulář. Oba tyto případy však musí cestující být schopen na požádání prokázat (očkovacím certifikátem nebo potvrzením o prodělaném onemocnění).

Pokud se nejedná o tyto dva konkrétní případy, musí cestující z ČR, který vstupuje do Estonska letecky, vyplnit příjezdový formulář, a to nejdříve 3 dny před příletem (platí i pro dítě). Potvrzující email o vyplnění příjezdového formuláře doporučujeme vytisknout či jinak připravit k prokázání letecké společnosti nebo kontrole na tallinnském letišti (při vstupu do Estonska autem, autobusem nebo lodí vyplňují příjezdový formulář pouze cestující z tzv. červených a dalších zemí s vysokým rizikem).

Test PCR ani antigenní není požadován při vstupu cestujících z ČR do Estonska v týdnu 19.-25.7.2021.

Pro české občany, kteří tranzitují Estonskem při návratu do České republiky, neplatí z estonské strany žádná omezení (v případě příjezdu z ne-schengenského Ruska kontaktujte velvyslanectví Tallinn pro aktuální informace).

2. DOPRAVA z/do ČR

Bližší informace o leteckém spojení na webu tallinnského letiště. Při příjezdu do Estonska autem jsou příležitostné hraniční kontroly na lotyšsko-estonských a finsko-estonských hranicích. Vnitrostátní estonská autobusová i železniční doprava fungují bez omezení.

3. OPATŘENÍ v ESTONSKU

V Estonsku je pouze doporučeno nošení roušek v uzavřených vnitřních prostorech a veřejné dopravě, tedy tam, kde není možné zachovat 2m odstup.

Pro sportovní a kulturní akce včetně velkých letních festivalů platí omezení účasti do max. 1.000 osob ve vnitřních a do max. 5.000 osob ve venkovních prostorách. Přehledné shrnutí zde.

Pokud jde o podrobnosti ke karanténě a pobytu v Estonsku, doporučujeme sledovat web estonského ministerstva zahraničních věcí.

Pokud během pobytu v Estonsku

a) se v případě např. nachlazení objeví podezření na koronavirus, je povinností každého obrátit se na lékaře (tel. pohotovostní bezplatná linka 1247)

b) bylo potvrzeno nakažení COVID-19, je dotyčný člověk povinen spolupracovat s Radou pro zdraví (kontakt níže), poskytnout údaje pro určení dalších infikovaných osob a blízkých kontaktů (při sběru dat jsou dodržována pravidla ochrany osobních údajů) a dodržovat preventivní obecnou karanténu 10 dnů (tj. z hotelu, ubytovny nebo bytu vycházet poouze na základě pokynu zdravotníků, policie nebo při ohrožení života a zdraví). O ukončení této karantény rozhoduje až prohlášení ošetřujícího lékaře, že osoba není infekční, tedy nikoliv pouhé uplynutí požadovaných 10 dnů.

c) došlo k blízkému kontaktu s pozitivně diagnostikovaným člověkem, platí preventivní obecná karanténa 10 dnů od okamžiku zjištění této skutečnosti. Z místa ubytování/hotelu je možné vycházet pouze na nákup v blízkosti bydliště nebo na zdravotní pohyb venku, oboje s omezením kontaktů s dalšími osobami. Po 10 dnech může být vykonán test, který v případě negativního nálezu znamená ukončení preventivní karantény (finální potvrzení lékařem není nutné).

Při pobytu v Estonsku je doporučeno stažení trasovací aplikace HOIA - více informací ZDE.

Aktuální informace o přijatých opatřeních v Estonsku sdělují i na tel. pohotovostní bezplatné lince 1247 (ze zahraničí +372 600 1247).

4. Odkazy na weby příslušných estonských institucí + ZÚ ČR v Tallinnu

Úřad vlády Estonské republiky/ Republic of Estonia Government

Úřadem estonské vlády zřízený speciální web/ Emergency Situation

Rada pro zdraví/ Health Board Estonia s podrobnými informacemi včetně tel. pohotovostní bezplatné linky 1247 (ze zahraničí +372 600 1247) a stažení estonské trasovací aplikace HOIA

Kontakt na Velvyslanectví ČR v Estonsku: během pracovní doby tel. +372 6274 400; v mimopracovní době o víkendech mobil +372 5667 9029. Další informace zde.

5. NÁVRAT do ČR

Od 5.7.2021 je Estonsko mezi "zelenými" zeměmi s nízkým rizikem nákazy COVID-19. Souhrn podmínek návratu do ČR pro jednotlivé skupiny států v článku MZV zde.

Přehled aktuálních opatření platných na území ČR najdete na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Pro základní informace o cestách z ČR do okolních států slouží od 18.2.2021 tel. linka +420 222 264 222.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688