Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  14.07.2021 20:48:34

Zákaz těžby kryptoměn v další čínské provincii, ani mohutné záplavy v Číně se již do kurzu bitcoinu nepromítají

Na seznam provincií, které zakázaly na svém území těžbu kryptoměn, se nově zařadila také východočínská provincie An-chuej. Svůj krok odůvodnila stejně jako předešlé provincie bojem za snižování uhlíkové stopy a snahou zmírnit akutní nedostatek energie v příštích třech letech. Jak uvádí státní mediální skupina Hefei Media Group, provincie An-chuej v rámci očisty zaměřené na snížení spotřeby energie uzavře všechny projekty těžby kryptoměn, protože provincie čelí vážnému nedostatku dodávek elektřiny. An-chuej sice není velkou kryptominingovou provincií (není ani v žebříčku prvních deseti provincií), ale nejnovější nařízení dokladuje pokračující tlak na čínské těžaře. Provincie tak plní pokyny Čínské státní rady, neboli vlády, která již koncem května slíbila potlačit těžbu bitcoinů a obchodování s nimi, když se odvolávala na základní finanční rizika.

Čínskou provincii S'-čchuan navíc opět po roce zasáhly mohutné deště, které rozvodnily na 14 tamních řek a způsobily záplavy. Loňské záplavy byly označované za stoletou vodu. Letošní povodně by pak podle odborníků mohly být ještě větší. Jak uvádí agentura Sin-chua, od pátku rozvodněné řeky způsobily škodu za více než 559 mil. korun (167 mil. jüanů). Silné deště se očekávají až do konce srpna, takže škody budou ještě mnohonásobně narůstat. Díky omezením na poli kryptoměn se však ani tato situace nepromítá do kurzu bitcoinu a ostatních kryptoměn. 

Graf kurzu BTC | zdroj CoinBank

Od prvních omezení až do dnešních dní nejstarší kryptoměna odepsala přes 50 % ze svých nejvyšších úrovní. Obdobně na tom byly také ostatní kryptoměny. Přesto, že různé kryptoměny fungují na jiných základech, jedno mají více méně společné, když klesá hodnota bitcoinu, klesají ostatní kryptoměny, když roste hodnota bitcoinu, posilují také další kryptoměny. Poslední restrikce ze strany provincie An-chuej se do kurzu bitcoinu nepromítly. Jednak proto, že An-chuej je v porovnání s jinými provinciemi malý hráč na poli těžby kryptoměn a také proto, že trh je již vyprázdněn. Největší čínští těžaři svou činnost ukončili, jiní utlumili, případně je jejich těžařský hardware offline, když své aktivity přesouvají do jiných lokalit.

Názorně tuto situaci dokladuje graf celkového hashrate. Když byla těžba kryptoměn v půlce května na vrcholu, dosahoval celkový hashrate takřka 520 TWh. Ve středu 13. července pak byl hashrate 168,28 TWh. Celkový hashrate tak poklesl o více než dvě třetiny (67,64 %). Oproti nejnižší úrovni ze začátku července (148,66 TWh) můžeme pozorovat pozvolný nárůst výpočetního výkonu. To může naznačovat, že došlo k zapojení prvních těžařských strojů, které původně působily v Číně, a které jejich majitelé přestěhovali do jiných lokalit mimo území Číny. 

Graf celkového hashrate | zdroj University of Cambridge

Kurz bitcoinu se tak stabilizoval kolem hranice 32 tis. USD/BTC. Nic na tom nezměnily ani události popsané výše. Může se tak jednak o bod zlomu, kdy bitcoin a jiné kryptoměny našly své dno a v rámci několika týdnů, či měsíců mohou nastoupit opět cestu k růstu. Pro potenciální růst v brzké době hovoří hned několik faktorů. Jednak čínské tlaky na vymýcení kryptoměn ze svého území, jak se zdá, se již do dílčích kryptokurzů nepromítají a za druhé se snižuje objem bitcoinů k obchodování na burze. Zmenšuje se tak objem těch, kteří jsou ochotni obchodovat bitcoiny na aktuální úrovni a raději svou kryptoměnu přidrží, dokud jím nebude nabídnuta výhodnější cena. 

Graf objemu bitcoinů k obchodování | zdroj santiment 



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

08.10.2022Mohutné záplavy v Pákistánu neustupují Ceskatelevize.cz (ČT)
27.05.2022Zákaz těžby kryptoměn v Číně je k smíchu cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
30.01.2022Blíží se zákaz těžby kryptoměn v EU? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688