Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  14.07.2021 09:25:02

Akciové trhy v USA zchladila rostoucí inflace, kvartální výsledky velkých bank podstatně překonaly očekávání Wall Street


Akciové indexy v USA včera mírně ztrácely po zveřejnění indexu spotřebitelských cen za červen a negativní reakci na čtvrtletní ziskové výsledky bank. S&P 500 klesl o -0,4% a stejně ztrácel i Nasdaq Composite. Hlavní Evropské akciové indexy vykazovaly nepatrné pohyby.

Spotřebitelské ceny v USA se v červnu zvýšily více než se očekávalo, poháněné rostoucími cenami komodit a pracovní síly. Podle údajů zveřejněných Ministerstvem práce index spotřebitelských cen vzrostl v červnu o 0,9% a tak překonal tržné očekávání o 0,4%. meziročně se jeho hodnota zvýšila o 5,4%. Podobně na tom byl i takzvaný core index spotřebitelských cen upravený o volatilní složky jako jsou potraviny a energie, který se také zvýšil o 0,9% a od června 2020 vzrostl o 4,5%. Z jednotlivých složek indexu nejvýrazněji rostly v červnu ceny ojetích aut a to o 10,5%. Prezidentka San Fracisckého FED M.Daly řekla, že včerejší inflace byla nimi očekávaná a že FED bude v dobré pozici v případě utahování nákupů aktiv nejdříve až na konci toho roku.

Globální investiční banka Goldman Sachs včera zveřejnila čtvrtletní výsledky za 2Q, které podstatně překonaly očekávání trhu. Společnost vygenerovala tržby v objemu 15,4 miliard dolarů, což bylo 23,8% nad tržním konsensem. Po rekordním prvním čtvrtletí svůj druhý nejlepší kvartál s výnosy 3,6 mld. zaznamenal segment investičního bankovnictví, který představuje 24% podíl na celkových tržbách. Příjmy ze správy aktiv ve druhém čtvrtletí se meziročně více než zdvojnásobily na úroveň 5,13 mld. dolarů s 33% podílem na tržbách, podpořené výrazným nárůstem výnosů z akciových investic. Zisk na akcii se pohyboval na úrovni 15,02 dolaru a překonal tak odhady analytiků na Wall Street o 47,9%. Akcie banky navzdory včerejším pozitivním výsledkům klesly o -1,2% a uzavřely na hodnotě 375,9 dolaru.

Dnes se v USA očekávají data od Úřadu pro pracovní statistiky formou indexu cen výrobců, kde se počítá s jeho růstem za červen na úrovni 0,6%. Zítra vystoupí před kongresem guvernér FED Jerome Powell, který se bude snažit obhájit korky centrální banky při řízení uvolněné měnové politiky, která má na svědomí aktuálně nejvyšší inflační tlaky za poslední desetiletí. Kromě toho dnes budou reportovat své čtvrtletní výsledky za druhý kvartál další velké banky jako Bank of America Corp., Citigroup Inc a Wells Fargo.

David Vantruba

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688