Richard Bechník (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  12.07.2021 10:46:08

Index českého investora CII750: Průměrný český investor dosáhl za první pololetí zhodnocení 5,51 %



Podle Indexu českého investora CII750 fondy českému investorovi dodaly za půl roku velice slušný zisk 5,51 %. Výrazně se ale rozevřely nůžky mezi jednotlivými typy fondů, přičemž ty akciové se vezly na pozitivní vlně dosahování dalších nových rekordů na mnoha burzách. V porovnání s prvním pololetím předchozího roku se investice českých investorů letos vyvíjí stabilněji. Před rokem se podle Indexu českého investora CII750, který sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select, navíc investor po šesti měsících stále nacházel ve ztrátě -3,3 %. „Vyššího zhodnocení dosahuje letos dynamický český investor držící v portfoliu akciové podílové fondy. Ty mu za uplynulé dva kvartály přinesly podle Indexu českého investora CII750 zisk v podobě 11,34 %. Naopak horší výkonnosti čelí konzervativní investor, když jsou dluhopisové fondy po půl roce de facto na stejné výchozí úrovni,“ komentuje vývoj Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Značný vliv na investice měl i vývoj měn. V kurzu k americkému dolaru se sice česká koruna v pololetí nacházela na úrovni z počátku roku, vůči euru ale znatelně posílila. U eurových investic tak vyšší tempo růstu vykázaly podílové fondy měnově zajištěné do české koruny. Zatímco první tři měsíce tohoto roku jasně dominovaly hodnotové akciové fondy, druhý kvartál svědčil spíše růstovým akciovým fondům. 

 

 

Zdroj: Index českého investora CII750, Swiss Life Select a Thomson Reuters, vychází ze základu k 31. 12. 2020

 Index českého investora CII750 sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select na základě 750 fondů, které jsou pro českého investora běžně dostupné. Při jeho výpočtu sleduje nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice. 

 

„Ve druhém čtvrtletí jsme byli svědky zvyšující se důvěry spotřebitelů, kteří začali kompenzovat svou odloženou spotřebou. To také představuje jeden z hlavních stimulů pro rostoucí inflaci, která v USA v květnu dosáhla dokonce 5 %. Takovýto vývoj obecně snižuje výnosy růstových akcií a velké části dluhopisů. Trh však vysokou inflaci poslední měsíce hodnotí spíše jako krátkodobý efekt. Proto se naopak u obou zmíněných investičních tříd v tomto kvartále zlepšila výkonnost,“ komentuje vývoj Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

 Na předních místech se v Indexu českého investora CII750, který sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select, za uplynulé pololetí umisťovaly fondy z oblasti hodnotových akcií, jako jsou finanční a energetické tituly (viz tabulka). Znatelný náskok si ale vybudovaly v prvním čtvrtletí, v druhém již povětšinou lehce zaostaly za fondy růstových akcií. Regionálně slušných výsledků dosahovaly cenné papíry především ze střední Evropy, které se podařilo zmírnit šíření nákazy koronaviru spolu se zrychlením tempa očkování. V rámci akciových trhů pak v dané oblasti dominují sektory hodnotových titulů. Zvlášť finanční sektor pak těžil z očekávaného rychlejšího zvedání úrokových sazeb než ve většině ostatních regionů. 

 „Celkově bylo první pololetí horší pro dluhopisové fondy. Dluhopisům se však lépe vedlo v posledních třech měsících prvního pololetí v porovnání s prvním kvartálem. Výkonnostní rozdíly mezi rizikovějšími a bezpečnými dluhopisy téměř zanikly, zatímco v prvním kvartále rizikovější vysoko úročené dluhopisy jasně dominovaly. Atraktivnější pak začaly být peněžní fondy zaměřené na repo operace v české koruně, které podpořilo zvednutí úrokových sazeb Českou národní bankou,“ uvádí Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

 V rámci zaměření na ostatní třídy aktiv slušně zhodnotily komoditní fondy. Zvláště se dařilo těm orientovaným na ropu či například měď. Naopak horší výkonností si prošly fondy, které svoji hodnotu odvíjí od ceny zlata.

 „Pokud jde o pohled na další kvartál, bude rozhodující pro zhodnocování fondů - potažmo finančních trhů - co zazní od centrálních bank ohledně inflačního a ekonomického výhledu. Pokračování silného ekonomického růstu doprovázeného vysokou dynamikou růstu cenové hladiny by vrátilo zpět do sedla fondy hodnotových akcií. Na podzim ale můžeme čelit výzvám potenciálního rizika další vlny koronaviru. Pesimistický scénář by tak naopak podpořil například fondy technologií, defenzivních sektorů jako veřejných služeb, či bezpečných dluhopisů. Obecně lze pro další měsíce na akciových trzích očekávat pomalejší zhodnocování, stále ale výrazně převyšující inflaci. U konzervativních investic budou na atraktivitě získávat fondy peněžního trhu těžící z růstu úrokových sazeb,“ komentuje Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.


Tabulka: Pět nejvýnosnějších a pět nejméně výnosných fondů za pololetí a druhé čtvrtletí roku 2021

 

Tabulka ukazuje na umístění fondů podle jejich čtvrtletní a pololetní výkonnosti přepočtené do české koruny.

Zdroj: Swiss Life Select a Thomson Reuters 


Richard Bechník

vystudoval Vysokou školu ekonomickou, přičemž v rámci hlavního oboru se zaměřoval na bankovnictví, pojišťovnictví a měnovou politiku. Profesní zkušenosti získal v České spořitelně a v Penzijní společnosti Komerční banky. V současnosti se jako investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select primárně věnuje problematice retailových investic. Nedílnou součásti dané pozice je monitoring a analýza finančních trhů se zaměřením na makroekonomické a geopolitické dění ve světě







Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688