army.cz (MO ČR)
Z regionů  |  08.07.2021 00:00:00

Hraničtí se připravují na Mali, do Afriky vyrazí v listopadu

„Budeme spolu půl roku pracovat i trávit volný čas. Musíme proto perfektně fungovat. Každý má v jednotce své nepostradatelné místo. Hlavním cílem společné přípravy je zdokonalit schopnosti jednotek plnit úkoly ochrany a obrany základny s důrazem na sjednocení taktických postupů. V rámci cvičení se zaměřujeme na koordinaci skupin ochrany s příslušníky štábu. V místě nasazení se můžeme setkat s celou řadou situací, například s napadením základny. Z tohoto důvodu je zásadní, aby každý voják znal svůj úkol a dokázal adekvátně reagovat i pod tlakem,“ uvedl velitel 6. úkolového uskupení kapitán Tomáš Křížek.

Právě napadení základny bylo jedním z incidentů, které museli vojáci zajišťující ochranu a obranu základny řešit – útok neznámých ozbrojenců na hlavní bránu, zranění vojáka, aktivace týmu rychlé reakce. Situace se neustále vyvíjí a vojáci musí okamžitě reagovat. Aby se výcvik co nejvíc přiblížil realitě, používali vojáci taktický soubojový simulátor. Ten umožňuje pomocí senzorů a laserových signálů i během tréninku mířenou střelbu na cíl a odhalí zásah včetně konkrétního zranění. Jednotka dále procvičovala postupy při odloučení osoby. Ztracení vojáci museli zjistit vlastní pozici, dostat se na místo vyzvednutí a podle stanovených procedur se spojit se záchranným týmem. Nedílnou součástí přípravy do každé mise je také zdravotnické zabezpečení zaměřené na první pomoc v boji. Každý voják musí umět zastavit masivní krvácení, ošetřit například prostřelený hrudník, zajistit zraněného a připravit ho na evakuaci. V krizové situaci mohou o životě a smrti rozhodovat i maličkosti, třeba stejné místo na uniformě, kam si vojáci schovávají škrtidlo.

Příprava 6. úkolového uskupení bude pokračovat celé léto i na podzim. Vrcholem bude závěrečná certifikace jednotky, kdy musí prokázat schopnost plnit veškeré úkoly v místě nasazení. Do Mali pak vojáci odletí v listopadu. Šest měsíců budou mít na starosti ochranu a obranu velitelství mise EUTM v Bamaku a výcvikové základny v Koulikoru. Dále budou zajišťovat doprovody příslušníků mise EUTM Mali, tým rychlé reakce a v neposlední řadě se budou podílet na tréninku malijských vojáků.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688