pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  28.06.2021 20:30:37

Vilém slaví 500 let renesance a Pardubický pivovar 150 let

Jedním z účastníků programu 500 let renesance ve východních Čechách je i Pardubický pivovar. Historie tohoto cechu se sice psala v Pardubicích už za Pernštejnů, ale samotný pivovar na Palackého ulici slaví letos 150 let. Při této příležitosti otevřel pivovar ve svém areálu první hospodu s tankovým pivem a pokřtil také knihu o své historii.

Jedním z kmotrů knihy s názvem Když se setmí, vyjde hvězda, Příběh 150 let Pardubického pivovaru, byl spolu se sládkem Michalem Zimolou také náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. „Gratuluji autorovi Igoru Paletovi a výtvarníkům k velmi zdařilé a čtivě napsané knize se zajímavým výtvarným doprovodem. Není to jen nudná historie jedné firmy. Čtenáři tu najdou plno konkrétních příběhů spojených s dějinami města, vývojem techniky i mnoho historek přímo z pivovaru. Pivo prostě tvoří lidé pro lidi,“ řekl Línek, který popřál Pardubickému pivovaru spoustu uvařených a prodaných hektolitrů výborného piva.

Všichni návštěvníci mohli během slavnostní akce ochutnat pod odborným vedením pardubického sládka Michala Zimoly vybraná piva z portfolio včetně tankového piva Vilém nebo speciálů Taxis a Porter. Zároveň mohli ochutnat, jaké jídlo se snoubí s danými pivy tak, aby se navzájem doplnila. Detailní popis piv a párovaná jídla můžete nalézt níže.

Otevření pivovarské restaurace Pardubický PUB navazuje na celkovou renesanci pivovaru, a to v roce, kdy i kraj slaví 500 let renesance a připomíná si výročí úmrtí hlavního z představitelů rodu Pernštejnů Viléma. Renesance se již začátkem letní sezóny projevila změnou etiket Pardubického pivovaru. Nové etikety se hrdě hlásí k regionu v podobě loga a názvu Pardubický pivovar a zároveň vystihují charakter jednotlivých druhů piv.

Díky rozsáhlé distribuci se podařilo dostat s výrobky i za hranice regionu, a prezentovat tak Pardubice i pivovar po celé České republice. Spotřebitelé si tak například Hořkou 12 Ze Sklepa mohou vychutnat i v Český Budějovicích, Liberci či ve Zlíně. V letošním roce nově doplní pardubické portfolio plechovka Hořká 12 Ze Sklepa, která naváže na uspěšené uvedení lahvového piva v loňském roce na řetězec Kaufland a doplní svého “bráchu” Viléma v plechovce.

Pardubický pivovar a.s. byl založen v roce 1871 dle rozhodnutí místních podnikatelů. Výstavba probíhala rychle, a tak první várka piva spatřila světlo světa 25. června 1872. V Pardubickém pivovaru se vaří klasická česká spodně kvašená piva. Klenotem je ale specifická receptura pardubického Porteru, tedy typ piva porter uvařen spodním kvašením. Mezi další piva patří stálice jako je Vilém, Pernštejn Premium, Taxis nebo čerstvá piva jako jsou Čerstvá desítka ze sklepa a Kvasňák.

V roce 2019 se majoritním akcionářem Pardubického pivovaru staly Pivovary Staropramen, od té chvíle si piva z naší regionální produkce mohou vychutnat spotřebitelé po celé České republice.

obrázky

Nová kniha
Michal Zimola při komentované degustaci
Tankové pivo
Černý a silný Porter
Dva sládci a moderátor Ladislav Špiner
Autor knihy Igor Paleta
Michal Zimola, Lucie Srbová a Roman Línek
Interiér pivovarské hospody
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688