Vilém slaví 500 let renesance a Pardubický pivovar 150 let
Jedním z kmotrů knihy s názvem Když se setmí, vyjde hvězda, Příběh 150 let Pardubického pivovaru, byl spolu se sládkem Michalem Zimolou také náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. „Gratuluji autorovi Igoru Paletovi a výtvarníkům k velmi zdařilé a čtivě napsané knize se zajímavým výtvarným doprovodem. Není to jen nudná historie jedné firmy. Čtenáři tu najdou plno konkrétních příběhů spojených s dějinami města, vývojem techniky i mnoho historek přímo z pivovaru. Pivo prostě tvoří lidé pro lidi,“ řekl Línek, který popřál Pardubickému pivovaru spoustu uvařených a prodaných hektolitrů výborného piva.
Všichni návštěvníci mohli během slavnostní akce ochutnat pod odborným vedením pardubického sládka Michala Zimoly vybraná piva z portfolio včetně tankového piva Vilém nebo speciálů Taxis a Porter. Zároveň mohli ochutnat, jaké jídlo se snoubí s danými pivy tak, aby se navzájem doplnila. Detailní popis piv a párovaná jídla můžete nalézt níže.
Otevření pivovarské restaurace Pardubický PUB navazuje na celkovou renesanci pivovaru, a to v roce, kdy i kraj slaví 500 let renesance a připomíná si výročí úmrtí hlavního z představitelů rodu Pernštejnů Viléma. Renesance se již začátkem letní sezóny projevila změnou etiket Pardubického pivovaru. Nové etikety se hrdě hlásí k regionu v podobě loga a názvu Pardubický pivovar a zároveň vystihují charakter jednotlivých druhů piv.
Díky rozsáhlé distribuci se podařilo dostat s výrobky i za hranice regionu, a prezentovat tak Pardubice i pivovar po celé České republice. Spotřebitelé si tak například Hořkou 12 Ze Sklepa mohou vychutnat i v Český Budějovicích, Liberci či ve Zlíně. V letošním roce nově doplní pardubické portfolio plechovka Hořká 12 Ze Sklepa, která naváže na uspěšené uvedení lahvového piva v loňském roce na řetězec Kaufland a doplní svého “bráchu” Viléma v plechovce.
Pardubický pivovar a.s. byl založen v roce 1871 dle rozhodnutí místních podnikatelů. Výstavba probíhala rychle, a tak první várka piva spatřila světlo světa 25. června 1872. V Pardubickém pivovaru se vaří klasická česká spodně kvašená piva. Klenotem je ale specifická receptura pardubického Porteru, tedy typ piva porter uvařen spodním kvašením. Mezi další piva patří stálice jako je Vilém, Pernštejn Premium, Taxis nebo čerstvá piva jako jsou Čerstvá desítka ze sklepa a Kvasňák.
V roce 2019 se majoritním akcionářem Pardubického pivovaru staly Pivovary Staropramen, od té chvíle si piva z naší regionální produkce mohou vychutnat spotřebitelé po celé České republice.
Poslední zprávy z rubriky Z regionů:
Přečtěte si také:
Prezentace
26.04.2024 Historie a vývoj vodovodních baterií: Od...
25.04.2024 Pobřeží Egejského moře - ideální tip na všechny...
24.04.2024 Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a...
Okénko investora
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová maxima?
Štěpán Křeček, BHS
Petr Lajsek, Purple Trading
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz