Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Průmysl  |  22.01.2003 08:48:10

SEVPL výrazně zvýšila za rok 2002 čistý zisk


ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA) - Meziročně o 62 milionů na celkových 246,1 milionu korun zvýšila loni čistý zisk distribuční společnost Severočeská plynárenská (SČP). Na dnešní tiskové konferenci to uvedl generální ředitel SČP Roman Budinský. Hlavními příčinami navýšení zisku a překročení podnikatelského záměru společnosti byly v uplynulém období úspory nákladů a změny ve struktuře nákupních a prodejních cen. Tržby SČP z prodeje zemního plynu v Ústeckém a Libereckém kraji se přitom meziročně snížily na loňských více než 6,32 miliardy korun, což je o více než 258 milionů méně než v roce 2001.

Pokles výnosů SČP ovlivnilo podle Budinského dvojí snížení cen zemního plynu v loňském roce a mimořádně teplé počasí, když loňských devět měsíců bylo teplotně nadprůměrných. Pro letošní rok plánuje SČP čistý zisk na úrovni 285 milionů korun. Auditorem účetní uzávěrky SČP za loňský rok je společnost PricewaterhouseCoopers.

SČP dodává zemní plyn 302 836 zákazníkům a prodej plynu v roce 2002 představoval přes 11,956 milionu MWh, což je o 160 577 MWh méně než v roce 2001. Snížení meziročního objemu prodeje zemního plynu ze strany SČP způsobilo zejména snížení odběru v kategoriích střední odběr, maloodběr a u domácností. Tento výpadek prodeje byl částečně kompenzován nárůstem odběru velkoodběratelů o více než šest procent. Pro letošek si SČP stanovila prodej zemního plynu v objemu více než 12,5 milionu MWh. Souvisí to se zahájením odběrů nových zákazníků jako jsou mexická firma Nemak na Mostecku nebo papírenská společnost Frantschach ve Štětí. V současné době je v Ústeckém a Libereckém kraji plynofikováno 267 obcí.

SČP v roce 2002 proinvestovala téměř 413 milionů korun což je o 95 procent méně než v roce 2001. V letošním roce navýší SČP podíl investic na 558 milionů korun. Mezi hlavní investiční akce bude patřit dokončení plynofikace města Mimoň na Českolipsku, nové investice do severočeských průmyslových zón a rekonstrukce vysokotlakých plynovodů. Pokračovat bude plynofikace obcí na Jablonecku. SČP je třetí největší plynárenskou distribuční společností v České republice a k 31. prosinci 2002 zaměstnávala 613 pracovníků. To je o 121 zaměstnanců méně než v závěru roku 2001.

Majoritním vlastníkem SČP je německá společnost RWE Gas International, která drží 51 procent akcií SČP. Dalšími významnými akcionáři jsou německé společnosti VNG - Verbundnetz Gas z Lipska a Wintershall Erdgas, které vlastní téměř 26, respektive 20 procent akcií SČP. Řádná valná hromada SČP se uskuteční 17. června.

Předseda představenstva SČP Karl Kraus z RWE Gas ČIA řekl, že německý majoritní vlastník ústecké distribuční společnosti připravuje program na zvýšení obratu SČP. Opatření nebudou podle Krause spočívat v odbourávání pracovních míst. Ekonomické analýzy provádí nyní RWE Gas také u všech dalších distribučních společností v České republice, které vlastní. Cílem RWE Gas není podle Krause zavedení jednotného řízení českých distribučních společností a jejich jednotného řízení. Důraz klade německá společnost na vzájemnou výměnu zkušeností.

-alv-
-ph-




! Akcionáři Agrobanky mohou žalovat její prodej GE Capital !

! Trust HPH - hodnota podílu se zvýšila na 6,9 USD !

! Novinka - FOTOGALERIE - přehled fotogalerií AliaWebu !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Průmysl:

02.04.2024  Březen ve znamení optimismu v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024  Dosáhl český trh industriálních nemovitostí již svého vrcholu? Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688