mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  23.06.2021 10:17:00

Svátek hudby v Alžíru – večer věnovaný životu a dílu Bohuslava Martinů jako zahájení výstavy v prostorách Francouzského institutu

Svátek hudby v Alžíru – večer věnovaný životu a dílu Bohuslava Martinů jako zahájení výstavy v prostorách Francouzského institutu

23.06.2021 / 09:45 | Aktualizováno: 23.06.2021 / 10:17

U příležitosti Svátku hudby, konaného každoročně 21. června, uspořádá ZÚ Alžír dne 23.6.2021 ve spolupráci s Francouzským institutem vernisáž poměrně rozsáhlé výstavy o životě a díle Bohuslava Martinů, kterou připravil pražský Institut B. Martinů. Jedná se o dvacet velkých panelů, které textem i obrazem přinášejí nejrůznější informace, a to s využitím dobových dokumentů jako jsou plakáty, fotografie, recenze či autorovy vlastní ilustrace.

Výstava bude doplněna audio ukázkami z autorovy hudby (Špalíčku, Smyčcového kvarteta č. 7 a další koncertní tvorby), promítat se bude i dokumentární film, který zachycuje i pobyt B. Martinů v USA během druhé světové války i jeho návrat do Evropy, kde si ovšem jako místo k životu zvolil Švýcarsko.

Obojí je umístěno ve výstavních prostorách Mediatéky Institutu, kterou denně navštíví desítky lidí.

Večer společně uvedou velvyslankyně ČR Lenka Pokorná a velvyslanec Francie Francois Gouyette, který je brilantním znalcem klasické hudby 20. století, a to včetně hudby české. Poté bude následovat filmové zpracování Kvartetu č. 7 a dvě krátké ukázky z baletu Špalíček.

Výstava bude ukončena „derniérou“, při jejíž příležitosti bude promítnuto kompletní provedení baletu Špalíček v podání tanečníků Centra Duncan spolu se sociálně znevýhodněnými dětmi, které natočila Česká televize. Film bude pro frankofonní publikum opatřen francouzským textem vysvětlujícím obsah jednotlivých částí baletu.

Bohuslav Martinů, který studoval a poté dlouho žil a tvořil ve Francii, je vedle Alfonse Muchy či později Milana Kundery, jedním z umělců, kteří trvale spojují kultury obou zemí.

Česká republika tak dostane příležitost představit jednoho ze svých nejvýznamnějších skladatelů v zemi, kde je znalost klasické hudby prozatím poměrně malá a kde mnoho jejích autorů teprve čeká na svoje objevení. Milovníci klasické hudby se nicméně v Alžírsku snaží tento nedostatek napravit. Každoročně je ve spolupráci s mnoha velvyslanectvími pořádán Festival symfonické hudby, který je pravidelně jednou z největších kulturních událostí roku.

Martinů výstava

Martinů výstava

Martinů panely

Martinů panely


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688