Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  21.06.2021 14:51:58

Jak využít registry dlužníků k úsporám

Registry nesledují jen splácení půjček

Některé registry dlužníků se zaměřují opravdu jen na splácení půjček (například Bankovní registr klientských informací), ale jiné jsou určeny i ke sledování jiných pravidelných plateb, třeba za nájem, energie, telefon, internet nebo televizi. Poskytovatelé mohou nahlížet do kteréhokoliv z registrů, někde musejí být členem, jinde to nutné není. 

Žadatelem oslovená banka a velká část nebankovek si mohou díky registrům udělat dost vypovídající obrázek o bonitě a spolehlivosti žadatele. Nahlédnout mohou zejména do BRKI, NRKI, REPI či SOLUS, u podnikatelů ještě do CRÚ, v případě exekuce a insolvence se žadatel objeví v registrech CEE a ISIR.  Podrobný popis jednotlivých registrů a též foto návody krok za krokem jak si pořídit online výpisy z nich, najdete v blogu Hyperfinance.cz.  

Čím lepší a bohatší historie v registrech, tím spolehlivější žadatel

Žadatelem oslovený poskytovatel může v rámci zkoumání bonity potenciálního dlužníka využít výše zmíněných registrů k tomu, aby si zjistil, o koho vlastně jde – z pohledu přístupu ke splácení a k plnění svých závazků. 

Když budou v registrech negativní záznamy, pak se žadatel půjčky asi nedočká (zejména u banky). V případě nulové historie v registrech ale také není vyhráno, protože takový klient není „průhledný“, proto jeho riziko nesplácení je jen o kousínek nižší než u člověka s negativní historií. Výhodu zde má pouze žadatel s pozitivní historií.

Čím spolehlivější žadatel, tím levnější půjčka

Ano, čím lepší a častější jsou záznamy o splácení, tím je větší důvod předpokládat, že i v budoucnu zůstane odpovědnost klienta na stejně dobré úrovni (samozřejmě když nepřijde o zaměstnání nebo když se mu nepřestane dařit v podnikání, neonemocní atp.). Proto se takovému člověku dá nabídnout nižší úrok, podstoupené riziko nesplácení je tu minimální. 

Takže jak využít registry dlužníků k úsporám?

V podstatě to již vyplynulo z logiky textu – registry se dají snadno využít k úspoře na půjčkách, v podobě nižších úroků. Jenže u kterých půjček? Úspory na úrokové míře očekávejte převážně u bank a u velkých a známějších nebankovek. Banky a velké nebankovky bývají členy registrů, takže při schvalování půjčky mívají kompletní přehled o tom, jak si běžný žadatel vede na trhu s úvěry a se službami založenými na splátkách. 

Ještě zbývá dodat jak zapracovat na své historii, aby to nestálo majlant. Nejlépe různými formami úvěrů zdarma, jako jsou kreditní karty (v bezúročném období) nebo právě půjčky zdarma splatné během cirka 30 dní, které vždy včas splatíte.

U některých nebankovek to tak jednoznačné není

U menších nebankovních společností už nejde o obecně platné pravidlo, protože některé z nich s registry vůbec nespolupracují (zákon o spotřebitelském úvěru tuto povinnost neukládá). Některé nebankovky nabízejí své peníze na první pohled „naslepo“, proto jejich půjčky bez registru patří k nejdražším na trhu, znamenají totiž i pro poskytovatele vyšší riziko. 

Na druhou stranu bychom se neprověřováním registrů nikdy neměli nechat ukolébat, protože místo historie úvěrové je často prověřován majetek žadatele, aby pak při případné exekuci bylo co zabavit…

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688