mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  21.06.2021 01:23:38

Aktuální podmínky pro cestování - Japonsko. Japonská vláda ukončila k 20. 6. 2021 vyhlášený nouzový stav v hlavním městě Tokio

Aktuální podmínky pro cestování - Japonsko

09.06.2021 / 00:41 | Aktualizováno: 21.06.2021 / 00:47

V souvislosti s pandemií koronaviru COVID-19 uvádíme základní informace o možnostech cestování a pobytu z/do Japonska.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT

V reakci na výskyt nových mutací koronaviru COVID-19 ve Velké Británii a v dalších zemích světa Japonsko zavedlo nová restriktivní opatření ke vstupu do země. S účinností od 28. prosince 2020 není do Japonska umožněn vstup osobám ze všech zemí a regionů světa. Omezující opatření se mohou týkat rovněž osob, jež jsou držiteli platných japonských pobytových oprávnění, pokud přijíždí z některých zemí, v nichž se vyskytla především indická mutace koronaviru, tj. z např. Indie, Nepálu a Pákistánu (aktuální přehled zemí lze nalézt na stránkách Ministerstva zahraničních věcí Japonska).

Pro všechny osoby s oprávněním vstupu na území Japonska platí povinnost předložení negativního testu PCR, ne staršího než 72 hodin, při nástupu do letadla (s účinností od 20. 4. 2021 je stanoven předepsaný formulář) a podrobení se dalšímu testu PCR po příletu na letišti. Při příletu je nutno rovněž vyplnit zdravotní dotazník. Osoby se dále podrobí 14-ti denní karanténě. I nadále platí pro tyto osoby nemožnost využívat k přesunům prostředky MHD, včetně vozidel taxislužby.

Dne 20. 1. 2021 byla Česká republika přidána na seznam zemí, v nichž byl potvrzen domácí přenos nových kmenů koronaviru.

S účinností od 20. 3. 2021 je Česká republika přidána na seznam států s komunitním přenosem nových variant koronaviru.

Pro osoby přijíždějící z těchto zemí platí - kromě výše uvedeného - další přísnější opatření při vstupu spočívající zejména v tom, že první tři dny po příjezdu jsou povinny je strávit v předem k tomu určených zařízeních japonskými karanténními úředníky s tím, že třetí den znovu musí absolvovat test PCR a písemně informovat japonská zdravotnická centra o místě svého dalšího pobytu (strpět užití aplikací k lokalizaci jejich pobytu).

Aktuální podrobnější informace jsou uvedeny na stránkách Ministerstva zahraničních věcí Japonska.

Pro úplnost upozorňujeme, že je stále v platnosti pozastavení dohod o bezvízovém styku. K cestě do Japonska je tedy nutné získat vízum na Velvyslanectví Japonska v Praze. V současné době však Japonsko stále uplatňuje rovněž opatření, na základě nichž není umožněn vstup nově příchozích osob do země a ani návrat osob z krátkodobých obchodních cest, jež se vztahují na všechny země světa.

Při (případném) tranzitu nelze opustit tranzitní prostor, což komplikuje především přesuny mezi mezinárodními tokijskými letišti Narita a Haneda či mezi terminály letiště Narita. Tzv. „shore pass“, jimiž japonská strana řeší obdobné případy, je vystavován na ad hoc bázi a nelze tudíž garantovat, že bude vždy vydán (jsou známy pozitivní i negativní případy). Případný tranzit přes Tokio je tedy nutno realizovat v rámci jednoho dne bez přejezdů mezi terminály či letišti.

Vzhledem k výše uvedenému doporučujeme ohledně případného cestování do Japonska konzultovat situaci se vstupem s Velvyslanectvím Japonska v Praze.

 

2. DOPRAVA

V rámci nabízených možností komerčních letů lze využít např. lety se společnostmi ANA /Lufthansa, Lufthansa, KLM, Air France, Swiss, Austrian a dále např. Qatar Airways, Emirates, Turkish Airlines, Aeroflot.

 

3. OPATŘENÍ

Japonská vláda ukončila k 20. 6. 2021 vyhlášený nouzový stav v hlavním městě Tokio a v dalších osmi japonských prefekturách, s výjimkou prefektury Okinawa, kde zůstává v platnosti až do 11. 7. 2021. Současně však přistoupila k zavedení tzv. kvazi opatření, které jsou v zásadě obdobná těm, která platila v době nouzového stavu. Tato kvazi opatření jsou již zavedena v dalších japonských prefekturách.

Opatření se týkají především zkrácení otevírací doby restaurací, jídelen a barů, včetně omezení či úplného vyloučení podávání alkoholických nápojů s tím, že je možno nedodržování opatření sankcionovat. Dochází rovněž k dočasnému omezení otevírací doby obchodních domů. Zákaz pořádání sportovních a kulturních akcí zůstává. Obyvatelé jsou vyzýváni k dodržování protiepidemických opatření - nošení roušek, dezinfekce rukou, dodržování social distancing a omezování cestování. Dále trvá i preference online komunikace a práce home office.

S účinností od 14. 1. 2021 nedodržení karanténních opatření u cizinců může vést až k revizi jejich rezidenčního titulu a k deportaci !

 

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Relevantní informace je možné nalézt např. i na následujících webových stránkách:

Ministerstva zahraničních věcí Japonska

Velvyslanectví Japonska v Praze

Úřadu japonského premiéra

Japonského imigračního úřadu

 

5. NÁVRAT DO ČR

Na základě nové kategorizace zemí dle rizika nákazy bylo Japonsko s účinností od 7. 6. 2021 zařazeno do tzv. zelených zemí, tj. s nízkým rizikem. Cestující z těchto zemí mohou přicestovat do ČR bez jakýchkoliv omezení.

Zdravotní situace v ČR se řídí ochrannými opatřeními Ministerstva zdravotnictví České republiky, jejichž výklad lze nalézt na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Další aktuální informace lze nalézt rovněž na webových stránkách Ministerstva vnitra České republiky.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688