mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  16.06.2021 15:46:00

Cestování českých občanů do Černé Hory - občané ČR mohou vstoupit do Černé Hory, aniž by se museli prokazovat jakýmkoliv testem nebo potvrzením.

Cestování českých občanů do Černé Hory

07.04.2021 / 12:15 | Aktualizováno: 16.06.2021 / 15:46

Podle aktuálních epidemických opatření Ministerstva zdravotnictví Černé Hory mohou občané České republiky (EU a dalších vybraných zemí) s platností od 5. června do 18. června 2021 vstoupit do Černé Hory, aniž by se museli prokazovat jakýmkoliv testem nebo potvrzením.

Česká republika zavedla sérii povinností pro občany České republiky, kteří se vracejí z Černé Hory (Detaily viz body 5 a 6 tohoto článku)

1. Vycestování z České republiky:

Vycestování z ČR (mimo nezbytné, naléhavé a neodkladné cesty) je zakázáno do zemí s extrémním rizikem nákazy COVID-19 způsobeného novými mutacemi koronaviru SARS-CoV-2 dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví.

Pro návrat českých občanů platí pravdila stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme pro všechny kategorie rizikových zemí v článku Rozcestník.

 

2. Vstup na území Černé Hory a tranzit:

Do Černé Hory lze cestovat za turistikou.

Podle aktuálních epidemických opatření Ministerstva zdravotnictví Černé Hory mohou občané České republiky (EU a dalších vybraných zemí) s platností od 5. června do 18. června 2021 vstoupit do Černé Hory, aniž by se museli prokazovat jakýmkoliv testem nebo potvrzením.

Všichni cizí státní příslušníci, kteří na území Černé Hory vstoupí, se musí řídit aktuálními protiepidemickými opatřeními.

 

3. Doprava na území Černé Hory:

Občané České republiky mohou na území Černé Hory vstoupit z Chorvatska, pro tranzit přes území Bosny a Hercegoviny je vyhrazen hraniční přechod Neum 1 - Neum 2 (cca 6 km).

V případě cestování českých občanů do Černé Hory přes Chorvatsko se rovněž nabízí možnost využití chorvatského trajektu Ploče - Trpanj (Pelješac), čímž se občané vyhnou vstupu na území Bosny a Hercegoviny (při využití trajektu postačí prokázání se platným českým občanským průkazem).

Občané České republiky mohou vstoupit na území Černé Hory také ze Srbska.

Doporučujeme českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelských úřadů České republiky v zemích, přes které chtějí projíždět, aktuální opatření a pravidla pro cestování/tranzit.

V Černé Hoře je povinnost nosit ochrannou obličekovou roušku na veřejnosti ve všech zastřešených budovách (obchody, restaurace, opravny atd.) a ve veřejných dopravních prostředcích, venku je povinnost nosit roušku v případě, pokud nelze zajistit dvoumetrový odstup od ostatních osob. Děti mladší pěti let roušku nemusí mít.

Omezený provoz hraničních přechodů:

Metaljka (směr Pljevlja- Čajniče) - otevřen od 7:00 do 19:00

Vuča (směr Rožaje - Tutin) - otevřen od 7:00 do 19:00

 

4. Karanténní opatření:

Občané České republiky se s platností od 5. června do 18. června t.r. nemusí při vstupu na černohorské území prokazovat jakýmkoliv testem nebo potvrzením.

Dle českých opatření musí občan České republiky před návratem do Česka absolvovat v Černé Hory buď PCR test nebo antigenní test (více viz bod 6). V případě, pokud bude provedený test pozitivní (tj. pokud bude testovaná osoba v danou chvíli nakažená) a zdravotní stav nebude vyžadovat hospitalizaci, musí daná osoba - dle černohorského Zákona o ochraně obyvatel před nakažlivými nemocemi - kontaktovat epidemiologickou stanici dle místa, kde doposud pobývala (seznam epidemiologických stanic (DOCX, 13 KB)) a absolvovat dvoutýdenní karanténu. V případě, že to umožní poskytovatel ubytovacích služeb, lze absolvovat karanténu v místě, kde doposud daná osoba byla ubytována. V ostatních případech bude daná osoba ubytována ve státním karanténním zařízení (dle dostupných informací by toto nemělo být zpoplatněno). V případě, že si daná osoba po individuální dohodě s černohorskými i českými zdravotnickými orgány zajistí adekvátní převoz do Česka, smí opustit karanténní zařízení dříve, než po uplynutí dvou týdnů.

Upozornění: veškeré akreditované laboratoře v Černé Hoře mají povinnost informovat Institut pro veřejné zdraví Černé Hory o pozitivních testech, které odebraly. Veškerá data jsou tak centrálně shromažďována. Porušení výše uvedeného zákona je u fyzických osob trestáno pokutou dosadující až 2000 EUR, v závažných případech hrozí i trestní řízení.

Více informací k současným opatřením v Černé Hoře a důležité kontakty lze nalézt zde .

 

 

5. Návrat do České republiky

 

Občané České republiky, kteří na území Černé Hory strávili déle než 12 hodin, musí před návratem do ČR (veškeré výjimky viz bod 6.):

* absolvovat v Černé Hoře RT-PCR test - který nesmí být starší než 72 hodin před započetím cesty (tj. před nástupem do letadla, autobusu či automobilu směřujícího do ČR) - nebo antigenní test, který není starší než 24 hodin před započetím cesty -Seznam akreditovaných laboratoří v Černé Hoře (DOCX, 17 KB), které testy provádějí i pro cizí státní příslušníky (běžně se cena pohybuje kolem 80 EUR za PCR test a 20-30 EUR za antigenní test. Od 13. května 2021 mohou turisté, kteří potřebují po turistickém pobytu v Černé Hoře PCR test pro návrat do země původu, mohou zdarma absolvovat PCR test v jednom ze státních Domů zdraví - seznam Domů zdraví: https://www.covidodgovor.me/me/covid-ambulante - zájemce se musí individuálně spojit s vybraným Domem zdraví a dohodnout se na podmínkách/termínu absolvování PCR testu) - viz bod 5.1.;

* disponovat písemným potvrzením akreditované černohorské laboratoře o výsledku testu;

* vyplnit online příjezdový formulář http://www.prijezdovyformular.cz;

Při vstupu do České republiky mají občané povinnost předložit potvrzení o vyplnění online příjezdového formuláře.

 

Po vstupu do České republiky musí občané:

* neprodleně po vstupu do České republiky předložit krajské hygienické stanici příslušné podle místa pobytu uvedeného v příjezdovém formuláři potvrzení akreditované černohorské laboratoře o absolvování testu (PCR nebo antigenního) a o jeho negativním výsledku;

* po vstupu do České republiky dodržet karanténu/samoizolaci v délce minimálně 5 dnů;

* podstoupit v České republice RT-PCR test, a to nejdříve 5. den po příjezdu, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Výsledek testu pak musí občané neprodleně předložit krajské hygienické stanici příslušné podle místa pobytu uvedeného v příjezdovém formuláři;

* po dobu 10 dnů od návratu do ČR nosit respirátor FFP2 (důrazně doporučeno Min. zdravotnictví ČR) nebo zdravotní roušku VŠUDE mimo domov.

 

5.1. Testování zahraničních turistů v Podgorici, Tuzi, Danilovgradu a Cetinji provádí Institut pro veřejné zdraví Černé Hory. V ostatních opštinách se testování provádí v místních zdravotních střediscích (Dom zdravlja).

V souladu s nařízením Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva pro ekonomický rozvoj jsou podmínky pro testování následující:
· Bezplatně testovat se mohou pouze turisté, kteří předloží doklad o zaplacení ubytovacího poplatku v hotelu, nebo u registrovaného poskytovatele privátního ubytování
· Testují se pouze turisté ze zemí, kde se vyžaduje při návratu z Černé Hory negativní PCR test.
· Je nutné, aby poskytovatel ubytování, agentura či samotný turista kontaktoval minimálně 72 hodin před plánovanou cestou „Dom zdravlja“ a rezervoval si testování. Testování provádí „Dom zdravlja“ v té opštině, kde se turista přihlásil k ubytování.
· Turista je povinen se dostavit na místo testování ve smluveném termínu, v opačném případě nebude test proveden.
· Objednávání na testy se domlouvá v termínu, který vyhovuje jak turistovi, tak i HES-u (Hygienicko-epidemiologické stanici) „Dom zdravlja“.


6. Výjimky pro návrat do ČR

! Od 17. 6. t.r. platí, že občané České republiky, kteří se vracejí do Česka z Černé Hory individuální přepravou, nemusí před návratem absolvovat na území Černé Hory ani antigenní ani PCR test. Povinnost absolvování PCR testu po návratu do ČR, a to nejdříve 5. den po návratu a nejpozději 14. den, zůstává zachována.

! Z povinnosti podstoupit v Černé Hoře před návratem do České republiky PCR test, z povinnosti absolvovat po návratu pětidenní karanténu a následně další PCR test jsou vyňati občané České republiky (příp. občané EU nebo osoby s pobytovým povolením), kteří mají vystaveno písemné lékařské potvrzení v anglickém jazyce, a to lékařem působícím v České republice nebo v jiném členském státě Evropské unie o tom, že:

* nemají klinické známky onemocnění COVID-19, prokazatelně prodělali onemocnění COVID-19,

* absolvovali podle platných mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví nebo opatření jiného členského státu Evropské unie izolaci ve stanoveném rozsahu z důvodu pozitivního výsledku RT-PCR testu na přítomnost SARSCoV-2,

* od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2 uplynulo alespoň 14 dní, ne však více než 180 dní;

potvrzení musí obsahovat razítko, identifikační údaje lékaře a jeho telefonické spojení; možný vzor potvrzení je zveřejněn na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

 

 

 









?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688