Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  16.06.2021 09:11:28

Fincentrum Hypoindex květen 2021: Zájem o hypotéky nepolevuje – navzdory růstu sazeb


Průměrná úroková sazba hypoték se po šesti měsících vrátila nad hranici dvou procent. Zájem o hypotéky přesto neklesá. „Podle Fincentrum Hypoindexu banky v květnu poskytly hypoteční úvěry za více než 40,5 miliardy korun. Nový hypoteční rekord je již na dosah,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla během května o osm bazických bodů na 2,06 % p. a. Nad hranicí dvou procenta byla průměrná sazba naposledy v říjnu 2020.

„Data za květen potvrzují trend zvyšování úrokových sazeb. Fincentrum Hypoindex tak po šesti měsících s hodnotou 2,06 % opět překročil hranici dvou procent. Navíc s ohledem na kroky bank v oblasti hypoték v posledních dvou měsících, lze předpokládat, že tento růst bude i nadále pokračovat,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Graf 1: Fincentrum Hypoindex za květen 2021

 
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Nabídkové sazby hypotečních úvěrů totiž v posledních dvou měsících rostou napříč trhem. V květnu zdražila hypotéky například i Česká spořitelna či skupina ČSOB. Skupina ČSOB navíc v červnu přidala další, letos již třetí, zvýšení hypotečních sazeb.

 

Objemy přes 40 miliard korun

„Přestože sazby pomalu rostou, zájem o hypotéky téměř neklesá. Odpovídá tomu jak objem poskytnutých hypoték, který byl v květnu 40,6 miliard korun, tak i počet schválených úvěrů,“ uvedl Jiří Sýkora.
Banky v květnu sjednaly 12 984 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 40,555 miliard korun. Objem poskytnutých hypoték sice vzrostl oproti dubnu o 1,375 miliardy korun, za rekordním březnem ale zaostal o více než čtyři miliardy korun.

 

Nový hypoteční rekord na dosah

Za prvních pět měsíců letošního roku již banky poskytly hypoteční úvěry za více než 179 miliard korun. Pro srovnání: podobný objem hypoték sjednaly banky v roce 2019 za dvanáct měsíců.

 

Tabulka:  Srovnání celkových počtů a objemů hypoték v minulých letech


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

K novému hypotečnímu rekordu stačí bankám do konce roku sjednat hypotéky za necelých 75 miliard korun. To představuje zhruba 11 miliard korun za měsíc, což by pro banky neměl být žádný problém. Naposledy sjednaly tak nízké objemy za jediný měsíc na začátku roku 2019. Rok 2019 byl ale nejslabší hypoteční rok za posledních šest let.

 

Průměrná výše hypotéky nepatrně klesla

„Průměrná výše poskytnutého úvěru jen velmi mírně poklesla na hodnotu 3 123 485 korun. Nicméně jde pouze o drobný pokles, který je spíše výjimkou potvrzující trend růstu výše hypoték. Hodnota nemovitostí totiž na českém trhu i nadále stoupá a nevidíme žádný náznak toho, že by se měl tento trend zvrátit. A pokud se nezmění přístup státu k bytové výstavbě, nelze ani nic jiného očekávat,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.
Nabídka nemovitostí je tedy limitovaná a na straně poptávky zatím také ke změně nedochází. „Poptávka po nemovitostech k vlastnímu bydlení či na investici nepolevuje, a to i navzdory rostoucím sazbám hypoték a stále vyšším cenám nemovitostí,“ komentuje Jiří Sýkora

 

ČNB se chystá na zvýšení sazeb

Obavy z dalšího růstu inflace by mohly přimět bankovní radu České národní banky (ČNB) k letos prvnímu zvýšení základní úrokové sazby již tento čtvrtek. Pokud k tomu nedojde, vzrostou sazby s velkou pravděpodobností v srpnu, kdy bude mít ČNB k dispozici novou makroekonomickou prognózu.
Základní sazby by v letošním roce měly postupně vzrůst ze současných 0,25 % na 0,75 %. To se s určitým zpožděním promítne i do cen hypotečních úvěrů. Průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu by tak na konci roku mohla překročit hranici 2,5 %.

 

Tabulka 2: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex květen 2021


Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)

Přečtěte si také:

19.01.2022Fincentrum Hypoindex prosinec 2021: Sazby rostly nejrychleji v historii Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688