mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  11.06.2021 14:26:00

Kypr - modernizace zdravotnictví a příležitosti pro české firmy

Kypr –modernizace zdravotnictví a příležitosti pro české firmy

11.06.2021 / 14:21 | Aktualizováno: 11.06.2021 / 14:26

Kypr plánuje v následujících pěti letech investovat do obnovy a modernizace zdravotnictví 74 milionů €.

Počátkem června tohoto roku informoval kyperský ministr financí C. Ioannou o plánu investovat 74 milionů € (z celkových 1,2 mld. € přidělených Kypru z kyperského Plánu obnovy a odolnosti) do obnovy a modernizace zdravotnictví, a to v horizontu následujících pěti let. Finanční prostředky jsou určeny hlavně na modernizaci zdravotnické infrastruktury a na vybavení státních a soukromých nemocnic. Cílem je zejména posílení odolnosti kyperského zdravotnictví při případných budoucích zdravotnických krizích.

Ministr zdravotnictví uvedl, že kyperská vláda se chce, nejen v souvislosti s pandemií CoV-19, výrazněji zaměřit na oblast veřejného zdraví a ochrany zdraví občanů. Tento cíl zahrnuje opatření, která přispějí ke zvýšení připravenosti, odolnosti a kvality služeb zdravotního systému GESY (Obecný zdravotní systém) - univerzálního centrálního systému zdravotního pojištění na Kypru.

Relevantní právní předpisy upravující fungování GESY byly schváleny v červnu 2017, systém je však plně funkční až od července 2020. Provoz a financování systému je v rukou kyperské zdravotní pojišťovny OAY. Podle nejnovějších údajů je v GESY zaregistrováno 892 tis. obyvatel Kyperské republiky (vč. cizinců). V roce 2020 pokryla zdravotní pojišťovna zdravotnické služby v hodnotě 780 milionů €, zatímco letos se očekává, že se zmíněná částka navýší o více než 60 % a bude činit 1,25 mld. €. Zápis do obecného zdravotního systému není pro lékaře v Kyperské republice povinný, zaregistrováno je však přibližně 70% praktických lékařů. GESY pokrývá více než 88% nemocničních lůžek, 99% lékáren a 100% zdravotnických laboratoří. Cílem vlády je proměnit krizi v příležitost a vybudovat moderní a konkurenceschopný model zdravotnictví. Zavedení GESY však přineslo i dodatečné výdaje na zdravotnictví ve výši 3 % (celkem 9,63 %) veřejného státního rozpočtu.

Shora uvedené investice do zdravotnictví jsou určeny mj. na výstavbu krevního centra – (4,3 mil. €), vytvoření technologicky inovativního zdravotnického systému (5,7 mil. €), nákup a/nebo výměnu zdravotnického vybavení ve veřejných a soukromých nemocnicích (5 mil. €), rozvoj elektronického zdravotnictví (1,9 mil. €) a vytvoření veřejného systému na podporu řešení mimořádných událostí pomocí inteligentních technologií (4,5 mil. €). Dále se předpokládají výdaje ve výši 46,5 mil. € na modernizaci veřejných nemocnic, které budou zahrnovat mj. vytvoření či rozšíření hemodialyzačních jednotek (6,1 mil. €), výstavbu nové psychiatrické léčebny (6,8 mil. €), modernizaci dětské nemocnice Makarios v Nicósii (23,4 mil. €), rozšíření a modernizaci oddělení první pomoci ve veřejných nemocnicích (1,7 mil. €), výstavbu „covidové“ jednotky v nemocnici ve městě Famagusta a vytvoření speciálního oddělení infekčních nemocí ve všeobecné nemocnici v Limassolu, (700 tis. €).

Právě zde se otvírá velká příležitost pro české firmy. Vzhledem k tomu, že je kyperský trh poměrně omezený, země nemůže pokrýt všechny dodávky do zdravotního systému sama. V minulosti se již na ostrov podařilo proniknout českému výrobci zdravotnických lůžek, který jich sem dodal téměř dva tisíce. V Kyperské republice jsou etablovány také nejrůznější české farmaceutické firmy a výrobci zdravotnických pomůcek.

Tým velvyslanectví České republiky v Nikósii je připraven svými kontakty jak na vládní, tak i na podnikatelské úrovni, být maximálně nápomocen všem firmám se zájmem rozšířit své aktivity na Kypr.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688