mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  08.06.2021 16:32:00

Cesta velvyslance Marka Skolila a zástupkyně Hany Trousilové do států Lagos a Ogun

Cesta velvyslance Marka Skolila a zástupkyně Hany Trousilové do států Lagos a Ogun

25.05.2021 / 16:26 | Aktualizováno: 08.06.2021 / 16:32

Ve dnech 16. až 20. května 2021 se uskutečnila cesta tituláře Marka Skolila v doprovodu jeho zástupkyně Hany Trousilové do Lagosu a do hlavního města přilehlého státu Ogun, Abeokuty. Hlavním cílem cesty bylo obnovit kontakt ZÚ s hlavním ekonomickým pólem Nigérie, připravit předání humanitární pomoci státu Ogun a sejít se s místními leadery a s vytipovanou kandidátkou na funkci HK ČR v Lagosu. Na přípravě programu se významně podílel zástupce kanceláře Czech Tradu v Lagosu, pan Štěpán Beneš, který byl součástí delegace. Cesta byla nad poměry produktivní, protože upevnila naše místní kontakty na nejvyšší úrovni (guvernéři Lagosu a státu Ogun, bývalý prezident Olusegun Obasanjo a držitel Nobelovy ceny za literaturu W. Soyinka) a položila základy pro další české aktivity na jihu země rozhodnutím o zřízení Honorárního konzulátu a dalšími dojednanými kroky.

Delegace nejdříve zamířila do Abeokuty, kde se v pondělí 17. května 2021 sešla s bývalým prezidentem Olusegunem Obasanjem, který se jako bývalý diktátor v roce 1999 stal prvním demokraticky zvoleným prezidentem a dodnes si zachovává velkou prestiž doma i v zahraničí. Odpoledne program v Abeokutě pokračoval setkáním s nositelem Nobelovy ceny za literaturu Wole Soyinkou, kterému titulář osobně dovezl Cenu Spirose Vergose za svobodu projevu udělenou Wole Soyinkovi v říjnu 2020 v Praze v rámci spisovatelovy účasti na Pražském Festivalu Spisovatelů. ZÚ Abuja vypomohl organizátorům Festivalu s dopravou ceny (sochy Olbrama Zoubka) do Nigérie.

V úterý 18. května pokračoval program v Abeokutě schůzkou s guvernérem státu Ogun, Dapo Abiodunem (za vládní stranu APC) a ministryní zdravotnictví státu Ogun, paní Dr. Tomi Coker. Jednalo se zejména o blížícím se předání vázaného peněžního daru jedné z nemocnic ve státě Ogun.

Ve středu 19. května dopoledne se delegace v Lagosu sešla s paní Ajoritsedere Awosikou, kterou pan Beneš (Czech Trade) vytipoval jako možnou kandidátku na honorární konzulku v Lagosu. Schůzka potvrdila, že paní Ajoritsedere Awosika je vhodnou kandidátkou. Ve středu odpoledne se delegace sešla s guvernérem státu Lagos Babajidou Sanwo-Olu. Na setkání byli přizvání ministři státu Lagos za zdravotnictví (Akin Abayomi), zemědělství (Bisola Olusaya), dopravu (Frederic Oladeinde) a sektor informatiky (Mr. Talake). Na české straně delegaci doprovázela i kandidátka na honorární konzulku, paní Awosika. Schůzka umožnila prosondovat další možnosti spolupráce ČR se státem Lagos.

V rámci návštěvy Lagosu také došlo k oficiálnímu bezplatnému předání obrněného vozu Toyota 200LHD místnímu zástupci Czech Tradu, čímž se posílí fyzická bezpečnost Czech Tradu i budoucích českých návštěvníků z Abuji či z ústředí. Na okraj návštěvy se česká delegace zúčastnila také slavnostního otevření nového hotelu Marriot ve čtvrti Ikeja. Hlavní konferenční sál hotelu zdobí 4 velkolepé lustry firmy Lasvit odkaz

Galerie


Lagos


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688