Patria (Patria Finance)
Komodity  |  02.06.2021 17:18:35

Fosilní paliva ještě 10 až 15 let. Bez ropy komoditní supercyklus nebude, tvrdí Citi

Probíhá komoditní boom a je dán hlavně tím, že se globální ekonomika zvedá z hlubokého útlumu vyvolaného pandemií. Podobná oživení se silně promítají do poptávky po komoditách a o tom současném to platí dvojnásob kvůli tomu, jak prudce poptávka po komoditách klesla minulý rok. Pro Bloomberg Markets to uvedl šéf výzkumu komoditních trhů v Citigroup Ed Morse. Následně hovořil o krátkodobém i dlouhodobém výhledu na některých komoditních trzích.

Expert byl tázán na to, zda Čína již neztratila svou schopnost diktovat si na komoditách ceny. O její ztrátě hovoří například Goldman Sachs a Morse s touto tezí podle svých slov souhlasí. Čína by chtěla nakupovat levněji, ale není toho již schopna. Příčinou jsou i americké plány na investice do infrastruktury. Co otázka komoditního supercyklu, o kterém se často hovoří?

Morse se podle svých slov shoduje s těmi, kteří míní, že „bez ropy supercyklus nebude“. Historie totiž ukazuje, že bez výrazného růstu cen ropy se komoditní cyklus nekoná a tento růst býval v minulosti vyvolán problémy na nabídkové straně ropného trhu. Provázanost celkového supercyklu s ropným trhem je dána i tím, že těžba a výroba řady komodit a materiálů je energeticky náročná. Ve velké míře to platí například o hliníku, ale i o oceli a řadě dalších.

Morse pokračoval s tím, že nyní sice poptávka po energiích roste kvůli ekonomickému oživení, dlouhodobě ale dochází k jejímu strukturálnímu poklesu a to bude pokračovat. Na nabídkové straně trhu pak vidíme, že OPEC má tendenci zvyšovat svou těžbu, k celkové produkci může přispět i Írán a „ropa bude všude“. K tomu ale odborník dodal, že je nerealistické očekávat, že ropu v následujících 10 – 15 let nahradíme obnovitelnými zdroji energie, které by byly spolehlivé a schopné zajišťovat nepřetržitou dodávku energií.

Morse následně připomněl, že Evropa, USA i Čína se posouvají směrem k elektromobilitě. Což bude vyžadovat jednak vyšší kapacity v oblasti výroby elektrické energie a také více baterií. To zase znamená větší poptávku po některých kovech včetně niklu, lithia, mědi či hliníku. Mýtem pak podle odborníka není ani větší využívání vodíku, „velká věc, na kterou se tu čeká, jsou úspory z rozsahu.“ Tedy snížení výrobních nákladů dosažené velkým objemem výroby.

Graf od MacroMarketsDaily ukazuje vývoj komoditního indexu od roku 2000. Jeho hodnoty se nyní pohybují nad vrcholy z roku 2018, ale stále se nacházejí znatelně pod úrovněmi z let 20112014:

komodity akcie zlato ropa

Zdroj: Twitter, Bloomberg Markets



https://www.youtube.com/watch?v=6LsIV-gUUjo


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688