Žlutý kov vs. Bitcoin - Obrací se po krátkém “kryptoboomu” karta opět ve prospěch zlata?

Autor: Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
28.05.2021 12:43:43

Celosvětová snaha o podporu ekonomik

Politika centrálních bank napříč celým světem se nese v duchu "dopování" ekonomik dalším a dalším tištěním ničím nekrytých „papírků“. Nejde jen o pohrávání si s úrokovými sazbami, které mají zvyšovat či snižovat nabídku peněz v ekonomice. Primární cíl je zajištění stabilní cenové hladiny a udržení stabilní měny. Klíčový faktor je i hospodářský růst, plná zaměstnanost a další ekonomické ukazatele. Již delší dobu vidíme, jak se centrální banky vydávají cestou expanzivní monetární politiky. Důsledkem je snižování úrokových sazeb, jejichž cílem je podpořit a zotavit ekonomiku v aktuálně probíhající krizi.

Krátkozraká řešení ze strany centrálních bank

Bohužel klasické nástroje centrálních bank nefungují a stimulace ekonomiky se míjí účinky. Přistupuje se do další fáze, což je kvantitativní uvolňování. Jednoduše řečeno tiskárny jedou na plné obrátky a svět se topí v papíru. Mezi hlavní přeborníky v tomto směru patří americká centrální banka FED, která tuto politiku razila i v předchozí krizi v roce 2008 (zdroj: www.vox.com). Evropská centrální banka, dlouhodobě hledá „zdravou“ míru inflace, skrz kterou se snaží podpořit ekonomický růst.

Centrální banky zasahují, ale přinášejí jen dočasná opatření, nikoliv řešení krize. Dnešnímu globálnímu hospodářství stačí málo a "bubliny", které zde jsou, mohou kdykoliv splasknout. Není to jen extrémně uvolněná měnová politika centrálních bank, ale také velmi štědré fiskální politiky a jejich obrovské deficitní rozpočty.

Blížící se nebezpečí inflace

Světem obchází přízrak inflace, ceny rostou. Očekávání nejsou naplněny. Dluhy bobtnají. Svět přidal na tempu. Roztočil svá dluhová kola na plné obrátky a řítí se do neznáma. Papírové peníze ztrácejí hodnotu před očima. Spořit je škaredé slovo. Běžní lidé přicházejí o bohatství, kupní sílu a zoufale hledají oblast, kde by své úspory uchránili a případně i zhodnotili.

Porovnání ceny zlata a Bitcoinu

Pojďme se podívat do minulosti. Od počátku roku můžeme sledovat dvě oblasti, které spolu soupeří. Na jedné straně stojí tradiční a tisíce léty prověřené zlato. Aktivum, které je hmotné, vzácné, nejde vytvořit uměle. Tradičně je označováno za bezpečný přístav v dobách nejistých a ochranou před negativními vlivy každodenního světa. Na straně druhé stojí moderní soupeř: BITCOIN. Za krátkou dobu vytvořil prostor pro investice i možné uchování hodnoty, zhodnocování.

Vývoj ceny zlata v letech 2020 a 2021

Rekordní hranice v roce 2020

V krizovém roce 2020 zaznamenal žlutý kov rekord. Cena zlata se přehoupla přes úroveň 2 000 USD / Oz a začátkem srpna 2020 se dostala k úrovni cca 2 085 USD / Oz. Cenu ovlivňuje nespočet faktorů, ale globální hrozba neznámého viru a obava z budoucnosti byla hlavním důvodem k pokoření historického maxima ceny zlata.

 

Ceny zlata letos

Po vrcholu v srpnu 2020 došlo k postupné korekci ceny žlutého kovu a na konci roku jsme se pohybovali na úrovni cca 1 850 USD / Oz. Nový rok posunul laťku o něco výše - na úroveň cca 1 950 USD / Oz. Následující období nebylo pro zlato na první pohled příznivé, cena se v průběhu prvního čtvrtletí propadla až pod úroveň 1 700 USD / Oz.

Tato korekce byla způsobena množstvím pozitivních zpráv, výprodejů, štědrými záchrannými balíčky, přesuny do rizikovějších oblastí atd. Jedním z významných faktorů byl rovněž přesun investorů k Bitcoinu a jiných kryptoměn. Aktuální cena zlata je 1 880 USD / Oz.

Cenový boom Bitcoinu

Naopak Bitcoinu se na první pohled dařilo. Počátkem roku 2021 cena byla 11 000 USD, v dubnu atakoval 65 000 USD. Do investic se pustili velcí hráči a nadnárodní korporace, Master Card, kryptoměnová směnárna Coinbase zamířila na burzu atd. Tedy podpora velkých hráčů vyhnala cenu Bitcoinu a dalších na rekordní úrovně a stáhla s sebou i drobné investory.

Aktuální vývoj poptávky ve prospěch zlata

Nyní pozorujeme zajímavý vývoj. Tentokrát opačným směrem a to ve prospěch žlutého kovu. Bitcoin a další kryptoměny jsou pod tlakem, zažívají velký pád, trh opouštějí velcí hráči a nastává opět vlna přesunů. Tento přesun z kryptoměn do investičního zlata byl potvrzen i zprávou JP Morgan (zdroj: www.businessinsider.com), kdy právě výprodeje na straně kryptoměn se projevily na novém přísunu investic do žlutého kovu. Další ranou pro kryptosvět je čínský zákaz bankám a dalším institucím provádět a poskytovat služby právě v kryptoměnách
(zdroj: www.reuters.com).

Aktuální vývoj je velice zajímavý a trhy se dokáží chovat nepředvídatelně. V dnešní době stačí pouhé slovo a celý trh se rázem změní. Podle Zlaťáků.cz nás čeká doba soupeření mezi trvalými hodnotami prověřenými historií (vzácnými kovy, jako je investiční zlato , nebo investiční stříbro ) a technologickými vymoženostmi dnešního moderního věku (Bitcoiny a jinými kryptoměnami). Nikdo neví, jak se vše bude vyvíjet a je na každém z nás, čemu dá přednost, čemu bude věřit a kde uchová hodnotu svého bohatství.

Otázka je zda dát přednost zlatu - pevnému, fyzickému aktivu, které prošlo celou historií lidstva, nikdy nezmizelo, uměle se nedá vytvořit a je uchovatelem hodnoty v čase, nebo se vydat jinou cestou a dát přednost moderním investicím - kryptoměnám.

Hnací motory pro dlouhodobý růst ceny žlutého kovu:

  • pokračující nejistota na trzích, mezi investory
  • expanzivní měnová politika centrálních bank – především FEDu, ECB - nízké, nulové, ne-li záporné úrokové sazby
  • uvolněná fiskální politika
  • kvantitativní uvolňování
  • růst zadlužení
  • růst inflace
  • globální poptávka po bezpečných přístavech - oživení poptávky na asijském trhu (zejména Indie a Čína)
  • pokračující pandemie COVID-19 a její vývoj
  • geopolitické problémy
  • přetrvávající napětí mezi USA a Čínou
  • obchodní války
  • směřování USA po prezidentských volbách
  • nákupy centrálních bank atd.

Hnací motory Bitcoinu:

  • růst důvěry v BTC
  • uvolněné měnové a fiskální politiky
  • růst inflace
  • vstup a podpora velkých hráčů na světových trzích
  • klesající těžba BTC
Jakub Petruška
Autor: Ing. Jakub Petruška
www.zlataky.cz
Zákaznická linka: +420 232 003 050
email: ostrava@zlataky.cz
Ing. Jaroslav KřůpalaIng. Jakub Petruška


Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.




Zlaťáky

Společnost Zlaťáky se specializuje na retailový obchod se zlatými a stříbrnými mincemi a s investičními kovy ve formě slitků. Provozuje e-shop na doméně zlataky.cz, v Česku má čtyři kamenné prodejny, na Slovensku dceřinou společnost, e-shop a kamennou prodejnu v Bratislavě. V retailovém obchodě s drahými investičními kovy jsou Zlaťáky jedničkou na trhu. Nabízí pamětní mince ČNB, pamětní a investiční mince zahraničních mincoven i zlaté slitky (cihly) švýcarských rafinerií za férové ceny. Investiční kovy společnost nejen prodává, ale i vykupuje.

Více na https://zlataky.cz/.

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
19.03.2024 09:34 1 unce 2 150,87 USD
19.03.2024 09:28 1 unce 2 149,87 USD
19.03.2024 09:20 1 unce 2 149,63 USD
19.03.2024 09:14 1 unce 2 153,24 USD
19.03.2024 09:06 1 unce 2 155,59 USD
19.03.2024 08:58 1 unce 2 155,11 USD
19.03.2024 08:54 1 unce 2 154,97 USD
19.03.2024 08:46 1 unce 2 155,24 USD
19.03.2024 08:38 1 unce 2 156,24 USD
19.03.2024 08:30 1 unce 2 155,35 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.