Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  27.05.2021 17:52:50

Kryptoměny nalezly své dno a optimismus investorů se pozvolna navrací

 

Poté, co v minulém týdnu zažil kryptoměnový trh doslova šok, v těchto dnech se zdá, že došlo alespoň na chvíli ke zklidnění situace. Vypadá to, že během několika dní došlo k výraznému vyčištění trhu. Investoři, kteří pořizovali kryptoměny s vizí rychlého výdělku, byli zaskočeni volným pádem a tak se začali narychlo zbavovat svých coinů, aby co nejvíce minimalizovali své ztráty. Svědčí o tom i hodnota indexu strachu a chamtivosti (Index Fear and Greed). Index strachu a chamtivosti se měří na stupnici od 0 do 100 bodů, přičemž hodnota blížící se nule značí narůstající strach a hodnota blížící se 100 bodům značí čím dál větší chamtivost. Nejnižší úrovně 10 bodů dosáhnul tento index v pondělí 24.05.2021. Od pondělí se tento index zvýšil na 27 bodů. 

Foto: Index strachu a chamtivosti

Tato hodnota sice stále značí, že na trhu převládá strach, ale že se situace lepší. Vůbec nejvyšší úrovně 95 bodů dosáhnul tento index letos v únoru poté, co Elon Musk oznámil obří investici $ 1,5 mld. (32 mld. korun) do bitcoinu. Toto oznámení znamenalo začátek letošního býčího růstu na poli kryptoměn. Kurz bitcoinu v pár dnech stoupnul na zhruba 57,5 tis. dolarů. V růstu pokračoval až k hodnotě $ 68,000 / 1 bitcoin. Této výše dosáhnul bitcoin v dubnu. Býčí růst samozřejmě nalákal mnoho spekulantů, kteří se chtěli svézt na vlně optimismu. Ze situace těžily také další kryptoměny, které reagovaly přidruženým růstem. Vystřízlivění přišlo právě v minulém týdnu. 

Před Muskovým tweetem, který znamenal začátek výprodejů kryptoměn, byl index strachu a chamtivosti na 73 bodech. Během týdne a půl se tak rapidně proměnila nálada investorů. Ukázalo se tak, že největším nepřítelem investorů do kryptoměn jsou nálady jích samých. 

V týdenní seanci se sice kurz bitcoinu propadnul někde až k 30,000 dolarů, níž se však již nepodíval a na této úrovni zaznamenal pákový efekt. Kurzy kryptoměn se stabilizovaly a nyní se hlavní kryptoměna bitcoin obchoduje kolem úrovně $ 40,000. Zajímavostí, která stojí za povšimnutí, je, že společnost Tesla nakupovala bitcoiny za cenu zhruba 41,5 tis. dolarů. Trh se v podstatě vrátil na lednové pozice, kdy Tesla začala bitcoiny skupovat.

Analytik JPM Josh Younger, kterého citovala agentura Bloomberg, dává tento vývoj do souvislostí s vývojem kryptoměnových trhů mezi roky 2017 a 2018. Zmiňuje, že:

„Nárůst celkové tržní kapitalizace kryptoměn je pozvolnější než v letech 2017/18, přesto se vyvíjí podobně. Ke stabilizaci přispěla také diverzifikace od dvou hlavních kryptoměn Bitcoin a Ethereum ve prospěch dalších menších kryptoměn (altcoiny a stablecoiny).“

Srovnání vývoje trhů 2017/18 vs. 2020/21 | zdroj Bloomberg

Přesto, že se ukázalo, že trh s kryptoměnami není až tak odolný vůči zásahům států, jak si možná někteří mysleli, dokázal se celkem obstojně vypořádat někdy až s 50% poklesem svých kurzů. I tak to znamenalo největší dolarovou ztrátu v historii bitcoinu. Ta dosáhla hodnoty 2,56 mld. dolarů, oproti 1,38 mld. dolarů v loňském roce po vypuknutí celosvětové koronavirové pandemie. Lze se tak domnívat, že po korekcích v minulých dnech došlo k posílení a vyspění trhu s kryptoměnami. Nasvědčují tomu i zvěsti od těžařů kryptoměn, kteří jsou po posledních krocích Číny připraveni ji opustit a přenést svou činnost do států s příznivější politickou situací. Jestli se bitcoin navrátí k býčímu růstu, se teprve uvidí.




Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

29.05. 06:59  Dno je a bude a porad jine (Stan Nebaznivy)
28.05. 13:56  Pokračující hledání (Jirb)
28.05. 12:08  Ktere dno ? (xjx)
28.05. 10:39  Dno je 0 (Zdenal)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688