Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.05.2021 06:27:05

Akcionáře Harvardu čeká další dotování společnosti

Letos to již bude 24 let, kdy odstartovala likvidace bývalých harvardských fondů, resp. nástupnické společnosti Harvardský průmyslový holding (HPH). Akcionáři se však dosud finančních prostředků z likvidace nedočkali, naopak už jednou byli „nuceni“ firmě kapitálově pomoci, aby vůbec měla z čeho fungovat a nepadla do insolvence. A po 3 letech se situace začíná opakovat. HPH se totiž v mezičase stále nepodařilo získat žádné výraznější majetky a firemní pokladna v návaznosti na provoz a soudní spory už téměř opět vyschla.

Naposledy v únoru likvidátoři společnosti právě informovali o stavu majetku společnosti, resp. vývoji některých soudních sporů. Ze strany Viktora Koženého, přesněji jeho matky Jitky Chvatíkové navrhovaný smír na vzájemné rozdělení 23,6 mil. USD, tedy téměř půl miliardy korun z prodeje vily v Aspenu, likvidátoři nekývli. A to z řady důvodů, včetně právních či požadavků vztahujících se například k trustům. Zmínit lze, že HPH z dané částky měla získat zhruba dvě třetiny. Vzhledem ke dříve uzavřené smlouvě s právním zástupcem v USA ze strany již odvolaného likvidátora Častorála, by se daná částka ještě HPH snížila o provizi ve výši 36 %.

V jiné kauze se soud vlastně vyslovil, že právě bývalý likvidátor Častorál je odpovědný za uznání a vyplacení některých dluhů v objemu cca 26,5 mil. , resp. nemělo se jednat o pochybení státních úřadů.

Soudní přetahovaná o zhruba 100 mil. , které si chtěla již v roce 2003 vyplatit správcovská společnost bývalých harvardských fondů Harvard Capital & Consulting, bude mít další dějství. Zatím dle rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2 ale HPH na prostředky nemá nárok. Likvidátoři se však proti verdiktu odvolali, když stále kvalifikují prostředky jako pocházející z trestné činnosti odsouzeného B.Vostrého a V.Koženého, tedy v návaznosti coby způsobená škoda mající náležet HPH.

 

Likvidátoři v únoru ve zprávě závěrem informovali o poskytnutý úvěrový rámec ze strany společnosti EuroHost bude v průběhu roku vyčerpán a tedy, že je třeba v návaznosti i na vedení soudních sporů hledat další řešení financování společnosti.

Další injekce 25 mil. korun

Jak se v květnu ukázalo, v jednání se společností v návaznosti vstoupil kvalifikovaný akcionář Vlastimil Jiřík. Tedy akcionář, který v posledních dvou letech svými hlasy vlastně ovládl dění na valných hromadách společnosti. Na té poslední v loňském roce disponoval již více než 8 mil. akcií HPH. Ve vztahu k současnému celkovému počtu vydaných akcií HPH tedy více než pětinou. Po konzultacích nakonec vedení společnosti předložil konkrétní požadavek na zařazení bodu jednání letošní valné hromady týkající se zvýšení základního kapitálu o celkem 25 mil. . Tedy o stejnou částku, o jakou si společnost řekla od akcionářů již před třemi lety.

Tentokrát by však prodejní cena nových listinných akcií neměla být stejná jako nominální 1 , ale 4 . „Ředění“ stávající emise by tak mělo být zhruba 16%, když by se počet akcií zvýšil o nových 6,25 mil. na celkových zhruba 46,1 mil. akcií. V principu by transakce měla proběhnout podobně jako ta minulá. Akcie by nejprve upsal obchodník s cennými papíry BH Securities, následně by se prodávaly akcionářům. Ti by tedy opět měli přednostní právo na úpis.

Rozhodne valná hromada

O zmiňovaném návrhu zvýšení základního jmění budou v rámci vlastně předposledního bodu jednání rozhodovat akcionáři HPH na valné hromadě svolané na pátek 11. června. A to již vlastně na tradičním místě v hotelu Olšanka na Praze 3. Projednávat se bude také nové znění stanov. Ať už v závislosti na změny v zákonech či také avizovaném prodeji nových akcií. Schvalovat se bude tradičně účetní závěrka za loňský rok, resp. tentokrát vytvořená ztráta 9,2 mil. by měla být převedena na účet neuhrazené ztráty minulých let.

Pro akcionáře bude jistě nejsledovanějším bodem jednání aktuální zpráva likvidátorů, tedy vývoj bojů o vlastně až miliardy korun točících se okolo HPH. A na přetřes jistě také přijde, jak a kdy se společnost rozhodne zpeněžit zhruba 10 mil. akcií. Tedy jak jsme informovali akcií, které si po přeměně na listinné velké množství akcionářů nepřevzalo. Transakce, která podobně jako i zmiňované nové zvýšení kapitálu, může dále zahýbat s akcionářskou strukturou HPH.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688