Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.05.2021 06:26:05

Manažeři ČEZ pokračují v prodejích firemních akcií


Dlouholetý a zároveň dlouhodobě řadou investorů kritizovaný motivační opční akciový program ČEZ byl nakonec ke konci roku 2019 zrušen. Ovoce manažerům však přináší stále a ještě i nějakou dobu bude. Do zmiňovaného konce roku 2019 každoročně přidělované opce jsou totiž v platnosti, resp. dle pravidel programu lhůta pro jejich uplatnění byla stanovena až na 3,5 roku.

Po dubnovém uplatnění opcí, resp. následném prodeji získaných akcií ČEZ ze strany místopředsedy představenstva P. Cyraniho a ředitele útvaru fúze a akvizice A. Martyneka, se k obdobnému kroku v květnu po oznámení návrhu dividendy uchýlil ředitel útvaru řízení rizik Mojmír Zenáhlík. Ten od května 2016 měl nárok na každoroční příděl 10 tis. opcí na akcie ČEZ. A dříve již dvakrát programu využil, konkrétně v roce 2018 a pak o rok později. A nyní transakci s více než 13% hrubým ziskem zopakoval, navíc prodal i akcie získané dříve.

Prodej na vrcholu

Včera dopoledne regulátorovi M. Zenáhlík nahlásil, že již v pátek 21. května uplatnil opce a získal tak 10 tis. akcií ČEZ za kurz zhruba 559 , resp. tedy za necelých 5,6 mil. . V ten samý den na pražské burze postupně prodal dokonce 10 780 akcií ČEZ v cenách zhruba 630-636 , resp. za průměrnou cenu 633 . Prodával tedy akcie ČEZ prakticky na dosavadním letošním, resp. zároveň 6letém maximu. Právě v pátek mohli investoři na trhu vůbec poprvé reagovat na oznámený návrh letošní dividendy 52 , když informace byla firmou zveřejněna ve čtvrtek večer. Doplnit lze, že v pátek akcie ČEZ zároveň zažily nejvyšší likviditu za téměř 6 týdnů, resp. letos vůbec čtvrtý nejvyšší objem obchodů 255 mil. .

Vývoj akcií ČEZ za poslední 2 roky


Vzhledem ke zmiňovanému zrušení opčního programu se manažerům ČEZ zároveň rozvázaly ruce týkající se nutnosti držet nadále část akcií. Původně si museli ponechat akcie ČEZ odpovídající alespoň 20 % možného realizovaného zisku. Ten se počítal z rozdílu tržního kurzu akcií ČEZ v den uplatnění programu a ceny opcí. M. Zenáhlík si tak v minulých letech vlastně z uplatněných opcí musel dohromady ponechat 780 získaných akcií ČEZ. Ty však tedy nyní prodal…

Do dividendy 5 týdnů

V těchto dnech ČEZ zveřejní pozvánku na letošní valnou hromadu, kterou avizoval uskutečnit 28. června. Dozvíme se tak program jednání a také konkrétní navrhované rozhodné datum pro nárok na dividendu. Pokud valná hromada neurčí jinak, měl by být dle stanov společnosti stanoven jako čtvrtý pracovní den následující po valné hromadě. Tedy dle všeho 2. července. Na pražské burze by se tak s nárokem měl titul naposledy obchodovat ve středu 30. června.

Vzhledem k tomu, že po rozhodném dnu na dividendu dochází obvykle k technické kurzové korekci, lze očekávat, že k využití starších opcí, kterým se blíží exspirace, mohou v nejbližších týdnech sáhnout ještě další manažeři. Vyplacená(é) dividendy se totiž do ceny přidělených opcí nekalkulují. Takže uplatnění opcí spojený hned s prodejem získaných akcií, se přinejmenším krátce „po dividendě“ jeví méně ziskově.


Při pohledu zpět před více než 15 lety začal výrazněji stoupat zisk skupiny ČEZ a v návaznosti i dividenda. Jak patrno z našeho přehledu je letošní zatím neschválená dividenda 52 vůbec druhá nejvyšší. Více ČEZ vyplatil jen v létě 2010, resp. za účetní rok 2009. Letošní výrazná dividenda je účetně vlastně značně absurdní, když loňský skutečný čistý zisk ČEZ ve výši jen 5,5 mld. byl zdaleka nejnižší za celé zmiňované období. ČEZ však v posledních letech pro hlavní prezentaci svého hospodaření zavedl institut očištěného zisku a výši odměny pro akcionáře stanovuje v jeho návaznosti, resp. sahá tak ve svém důsledku na účet nerozděleného zisku. A letos to bude v nejvýraznější míře.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688