Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Zdravotnictví  |  23.05.2021 18:01:02

Nejúčinnější vakcínou je ta od Moderny, na mutace je dobré očkování látkou Pfizeru, zjistili američtí vědci. Tyto dvě vakcíny jsou ovšem také dražší než jiné

S postupující vakcinací se i v Česku více a více lidí rozhoduje pro odklad svého vlastního očkování. Doufají, že si „vyčekají“ účinnější vakcínu, jež by se mohla objevit.

Účinnost té či oné vakcíny se měří v procentech. Takže pokud odpovídá třeba padesáti procentům, znamená to zhruba, že očkovaná osoba má o padesát procent nižší pravděpodobnost, že u ní nemoc, proti níž se očkuje, propukne. O padesát procent nižší pravděpodobnost v porovnání s jinou, srovnatelnou osobou, která očkována nebyla.

Podle nové studie amerických vědců (viz odkaz níže), o které informuje agentura Bloomberg, je průměrná účinnost dostupných vakcín proti onemocnění covid-19 přibližně 85 procent. Až takřka ze sta procent ovšem vakcíny zamezují propuknutí opravdu těžké podoby choroby, jež by si vynucovala hospitalizaci a mohla vést ke smrti. Tabulka níže zachycuje v prvním číselném sloupci odhadovanou účinnost dané vakcíny.

Ve druhém sloupci je pásmo účinnosti. Vědci jsou si na 95 procent jisti, že procentuální hodnota účinnosti se nachází právě v něm. Vzhledem k tomu, že je užší v případě vakcín Moderna a Pfizer-BioNTech, jedná si o doklad toho, že právě tyto dvě jsou relativně lepší volbou než jiné testované vakcíny. Tyto dvě vakcíny také představují ty nejdražší. Dávka vakcíny Moderna vyjde na 25 až 37 dolarů. Následuje vakcína Pfizer, za kterou EU platí 14,70 dolaru za dávku, Spojené státy 19,50 dolaru, a Izrael dokonce třicet dolarů. Vakcíny Johnson &Johnson a Astra Zeneca jsou výrazně levnější. První z nich vyjde EU na 8,50 dolaru – a postačí jedna dávka. AstraZeneca pak EU stojí 2,15 dolaru za dávku.

Vakcína Pfizer je pak relativně účinnější v boji s některými mutacemi koronaviru, zejména britskou a jihoafrickou, jak dokumentuje tabulka níže.

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank


Studie US vědců:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.20.21257461v1.full.pdf
 

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

24.05. 14:08  . . . (Svědek Covidův)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688