Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  20.05.2021 01:24:16

19. května: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování v USA

Akcie ve Spojených státech třetí seanci za sebou oslabily. Prudký propad kryptoměn a obavy z inflace způsobily odklon investorů od rizikovějších aktiv. Situaci nezlepšil ani zápis z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA, který ukázal, že bankéři se shodli, že americká ekonomika je zatím daleko od cílů Fedu, i když někteří připustili v budoucnosti jednání o snížení objemu nákupů dluhopisů.

Index Dow klesl o 0,48 % na 33 896,04 bodu, širší S&P 500 oslabil o 0,29 % na 4 115,68 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,03 % na 13 299,74 bodu. Oslabilo všech 11 dílčích sektorů z indexu S&P. Nejhůře si vedly energetické firmy a sektor základních materiálů. Index volatility VIX vzrostl o 3,94 % na 22,18 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o tři bazické body na 1,671 %.

JAK (NE)VÝZNAMNÝ JE VRCHOL CEN AMERICKÝCH AKCIÍ: https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/na-jak-nevyznamnem-vrcholu-jsou-americke-akcie

Ceny ropy spadly o tři procenta, tejně tak stříbro, zlato ale zůstalo na zelené nule. Obrovské ztráty zaznamenaly kryptoměny, bitcoin se krátce obchodoval okolo 30 000 USD, okolo půlnoci SELČ ale již jeho kurz překonal 39 000 USD.

Zápis z dubnového zasedání měnového výboru Fedu ukázal, že se někteří bankéři domnívají, že pokud bude ekonomika pokračovat v rychlém pokroku směrem k cílům výboru, mohlo by být vhodné v určitém okamžiku na nadcházejících zasedáních začít jednat o plánu úpravy tempa nákupů dluhopisů. Několik z nich se však obává, že než se tak stane, inflace stoupne na "nevítanou" úroveň.

O NESMRTI DOLARU: https://www.investicniweb.cz/investice/meny/o-nesmrti-dolaru

20+ GRAFŮ O INFLACI: https://www.investicniweb.cz/investice/strategie-analyzy-tipy/aktualne-z-trhu-19-5-2021

Ve sředu výrazně ztrácely kryptoměny v čele s bitcoinem kvůli rozhodnutí Číny zakázat finančním a platebním společnostem poskytovat služby spojené s kryptoměnami. V reakci na to oslabovaly akcie výrobce elektrických aut Tesla (-2,49 %), který investoval do digitálních měn, a platebních společností Mastercard (-0,59 %), Square (-1,48 %) a PayPal (nakonec +0,58 %), které přijímají platby v kryptoměnách. Propadly se také akcie společností napojených na kryptoměny, například burzy Coinbase Global (-5,94 %, během dne burza pro některé účty nefungovala), bitcoinové banky Silvergate Capital (nakonec +6,08 %) a těžařů kryptoměn Riot Blockchain (-5,56 %) a Marathon Digital Holding (-5,57 %).

"Bitcoin se v poslední době stal jasným příkladem míry spekulace a ochoty investorů riskovat. A platí to i v případě, že ztrácí - riziková averze zkrátka narůstá," uvedl Peter Boockvar, investiční ředitel Bleakley Advisory Group.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍ SEANCE NA WALL STREET: https://www.investicniweb.cz/americke-akcie-19-kvetna-2021

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688