Táňa Lišková (Nutspread.cz)
Zdraví  |  18.05.2021 15:59:36

5 fitness hlášek, které jsou úplně mimo

Taky jste si všimli, že na instagramu je to dnes samý odborník na výživu? Člověk pak snadno narazí na kdejakém účtu na hlášky, kterým se nestačí divit. Mě v poslední době nejvíce zaujalo těchto 5 - proto bych je ráda uvedla na pravou míru :)


"Tělo nemá hodinky."

Rozmohl se nám tu takový nešvar – kromě nadužívání právě této věty :) a to užívání hlášky „tělo nemá hodinky“. Jako opravdu? Tělo nemá hodinky? Naopak – tělo má velmi přesné hodinky! Říká se jim cirkadiánní rytmus a je to věc, která v těle tisíce let řídí právě trávení potravy, chuť nebo hlad, spánek, bdělost, žízeň a další pochody. Věc, která ovlivňuje aktivitu všech orgánů, a to dokonce i tedy, když je člověk zavřený v jeskyni v naprosté tmě. Chápu, že zpravidla chce touto větou někdo vyjádřit, že nezáleží na tom, zda sníte sacharidy/tuky/bílkoviny ráno nebo večer, zda běháte na lačno, po proteinu, před proteinem nebo před spaním :D V zásadě se s tím dá souhlasit – jezte si kdykoliv cokoliv, pokud to spálíte. Ovšem tvrdit, že tělo nemá hodinky, je přece jenom poněkud úsměvné :)

 

"Bezlepková dieta je jenom módní hit."


„Módní“ je něco z poslední doby, aktuální, žhavé, současné, je to tak? V tom případě by „módní hit“ měla být spíše „lepková dieta“ a ne naopak! Stačí se zamyslet – tisíce let nikdo lepek neznal a nejedl, naopak teprve zlomek našeho času tu máme prodejny nacpané regály s rohlíky, chlebem a těstovinami. Jedná se o umělé a průmyslově vyrobené produkty z obroušené pšenice, ony samy jsou tedy módním hitem – nikdo ještě nemá vyzkoumáno, co s námi jejich celoživotní a nepřetržitá konzumace udělá. Neříkám, že se máme vrátit „na stromy“, ovšem je spousta lidí, kteří se po lepku opravdu dobře necítí. Pokud Vy sami pečivo chcete jíst, protože je taaak dobré, voňavé, křupavé a návykové, dělejte to – ovšem mějte na paměti, že PŘIROZENĚJŠÍ je stále ještě ho NEJÍST :) 

 

"Kdo nejí pečivo, bude mít alergii na lepek."

Tato hláška do velké míry souvisí s tou předchozí – a je podobně postavená na hlavu. Ok, kdo nejí pečivo, bude mít alergii na lepek. A kdo tedy nejí hřebíky nebo hlemýždě, bude mít alergii na hřebíky a hlemýždě?

 

"Nízkosacharidová dieta je nezdravá."


Co se týká nízkosacharidové (lowcarb) stravy, zdá se, že svět je rozdělený na dva nesmiřitelné tábory - jedni ji obhajují jako lék na všechny problémy, druzí ji zatracují a ohání se další nesmrtelnou hláškou "sachry jsou kámoš". Kde je tedy pravda? Upřímně, nízkosacharidovou dietou, která Vám zajistí dostatečný příjem kalorií (tím není myšleno kuřecí prsa na vodě a salát), toho moc zkazit nemůžete, naopak stravou plnou mouky a cukru určitě ano. Jak dokládá i náš aktuální rozhovor na webu, co myslíte, že nasadí lékaři budoucím maminkám s těhotenskou cukrovkou? No ano, lowcarb dietu - jinak by mohly ohrozit svůj plod. Extrémní formou nízkosacharidové stravy je pak keto dieta - a světe div se, ta se dokonce úspěšně používá k léčbě epilepsie. Přestože sama se aktuálně nízkosacharidově nestravuji, nemyslím si, že je prospěšné to se sacharidy a cukry přehánět - už proto, že se tím vyčerpává slinivka a játra. To, že Vám momentálně funguje jíst 5x denně talíř ovesné kaše - a je Vám dvacet let - ještě neznamená, že je to jediná správná a zdravá cesta :) 

 

"Umělá sladidla nejsou škodlivá"

Ano, umělá sladidla nelze samozřejmě opomenout :) Je celkem šokující, kolik lidí považuje umělá sladidla za součást "fitness výživy" a "zdravého životního stylu" a v rámci úspory kalorií je sypou prakticky do každého jídla. Kromě toho, že tyhle látky klamou tělo i mozek a vedou k přejídání, také poškozují náš mikrobiom a trávicí systém. Asi by nebyl problém je použít tu a tam, ale jaké následky může mít jejich soustavné pojídání ve velkém několikrát denně? Vždyť narazit na Instagramu na "fitness recept", který by neobsahoval naběračky xylitolu, erythritolu nebo umělých příchutí je dnes v podstatě nemožné, o light limonádách raději ani nemluvím. Řešením je odnaučit se chuti na přeslazené jídlo, sladit ovocem nebo skořicí a využít přirozeně sladkých surovin - ořechů, ořechových másel, kokosu. Ovšem je třeba nejprve chtít :) 

Nutspread.cz

Český výrobce 100% ořechových másel. Bez přidaného cukru, lepku nebo palmového oleje, pečlivě vybráno jenom z těch nejlepších ingrediencí. Široký sortiment, vynikající chuť i konzistence. S nízkým obsahem sacharidů a nízkým glykemickým indexem zasytí na dlouhou dobu a nerozkolísají hladinu krevního cukru. Zato obsahují velké množství hořčíku, zinku i železa, minerály a zdravé tuky.

Přesvědčte se sami, že i zdravé věci mohou skvěle chutnat.

Více informaci na: www.nutspread.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Út 10:09  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
So 17:27  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
15.04.2024  Podmořský svět, který léčí Redakce (Bydlet.cz)
12.04.2024  Když jaro pálí aneb tipy pro alergické oči OCP (Oční centrum Praha)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688