Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.05.2021 10:16:05

Pražská burza se díky dividendám vyšplhala na svá historická maxima. Jejich hlavní sezóna právě začala

  • akcie ERSTE letos na pražské burze nově nejrůstovější emisí (z indexu PX)
  • Goldman Sachs již není ani kvalifikovaným akcionářem banky MONETA, její podíl klesl na 0,9 % (v lednu byl přitom až 12,3 %)
  • elektřina cenově eskaluje – kontrakt pro příští rok poskočil v týdnu o desetinu
  • o navrhované dividendě 7,50 od CZG budou akcionáři v červnu rozhodovat distančně (obdobně jako u O2)

Zejména výrazně pozitivní závěr týdne dopomohl posunout pražskou burzu z hlediska indexu PX na nová 15 měsíční maxima. Dle dividendového indexu PX-TR, který pražská burza zavedla před pár lety a zpětně dopočítala až do roku 2006, se domácí trh z tohoto pohledu ocitl dokonce na historických maximech. Hodnota daného indexu se v pátek vůbec poprvé přehoupla přes hranici 2 200 bodů. Od počátku letošního roku si připisuje téměř desetinu. Nicméně letos dividendy zatím vývoj příliš neovlivňují, resp. oproti indexu PX je jeho výkonnost vyšší jen o sotva procentní bod.

Rozdíl se však v nejbližších týdnech přeci jen zvýší, když oproti minulému roku se dividendy dočkají například ke konci května akcionáři ERSTE. Tedy pokud navrhovaný požitek 0,50 EUR dle očekávání akcionáři schválí na nadcházející středeční valné hromadě. Té se každopádně akcionáři budou moci zúčastnit pouze virtuálně. Titul se v domovské Vídni, po dříve v reportech zmiňovaném proražení rezistenční hranice 30 EUR, veze na výrazné růstové vlně. U nás jej v přepočtu brzdí dále posilující koruna, i tak již nyní dokázal překonat letos dlouho kurzově nejvýkonnější akcie CZG.


Zmínit lze rovnou druhý rakouský titul VIG, který rovněž vyhlíží dividendu (0,75 EUR) a ve Vídni v pátek uzavřel na nových letošních potažmo tak 14měsíčních maximech. Setkání akcionářů pojišťovny je svoláno na pátek 21. května.

Mezi rakouské tituly se výkonnostně v týdnu vklínil „anglický“ titul STOCK, který se v domovském Londýně vydal k výraznému nádechu z 2měsíčních minim. Dopomohly k tomu zveřejněné hospodářské výsledky za fiskální 1. pololetí, odhalující zvýšení produkce i čistého zisku. Likérka tak i navýšila o téměř 8 % mezitimní dividendu na necelé 3 eurocenty (0,76 ), když rozhodný den pro nárok stanovila v registru na 28. května.

Navrhovanou dividendu konečně v týdnu odtajnila také O2, což titulu dopomohlo mírně navýšit 3letá maxima. O vlastně tradičních celkových 21 budou akcionáři rozhodovat vcelku překvapivě opět na distanční valné hromadě a to v období od 28.5. do 14.6. Rozhodné datum pro nárok je pak stanoveno na 21. června (ex-date 18.6.), tedy tentokrát až po regulérním právním rozhodnutí akcionářů o požitku. Firma v tomto směru právě rozumně i zakomponovává do nových navrhovaných stanov, aby rozhodné datum pro nárok na požitek bylo vždy nejdříve třetí obchodní den po rozhodnutí akcionářů.  

Až ve čtvrtek 20. května hodlá návrh letošní dividendy odtajnit ČEZ, který tak vcelku nepochopitelně neučinil v týdnu při zveřejnění hospodářských výsledků. Díky uskutečněným divesticím má být požitek každopádně vyšší než obvyklých 80–100 % upraveného zisku. Jinak neslané, nemastné výsledky i výhled přinesl na titul rozporuplné reakce, resp. volatilitu. Následně pak přeci jen zaznamenával nová téměř 6letá maxima, v návaznosti na pokračující doslova vzlet cen elektřiny. Například domácí kontrakt pro příští rok se již prodává za 71 EUR/MWh, pro rok 2023 za 66 EUR/MWh. Třeba ještě na konci roku se přitom cena obou nacházela u 52 EUR/MWh…

Rozhodné datum na finální loňskou dividendu 0,112 USD u Avast v týdnu mírně dopomohlo k letošnímu v úvodu zmiňovanému rozevření nůžek u indexů. Při čtvrtečním ex-date a zároveň globálním výplachu na technologiích se titul v návaznosti obchodoval v Londýně na 2měsíčních minimech, v kontextu pohybů koruny je pak u nás dokonce nejlevnější za poslední rok. Zatímco v minulých letech výkonnostně vládl, letos je tak naopak nejvýraznějším propadákem.

Letošní ztráty se pokoušely prohloubit také akcie PHOTON ENERGY, když zveřejněné výsledky na investory evidentně pozitivně nezapůsobily. Firma každopádně pokračuje ve své expanzi, obdobně jako v týdnu oznámil také developer VGP.

Druhý týden v řadě byly nejlikvidnější akcie MONETA, když se dále přeskupují portfolia investorů před možným začleněním společností od PPF, resp. rozhodnutím valné hromady. Banka v týdnu představila výhledy, jak by transakce ovlivnila postavení a byznys firmy. Šéf Spurný nejspíše na podporu budoucnosti hospodaření banky nakoupil 130 tisíc akcií MONETA, resp. zainvestoval do nich dalších 10 mil. . Celkem již vlastní přes 304 tisíc firemních akcií. Konkurenční KB, jejíž postavení by MONETA akvizicí mohla překonat, se z hlediska svých akcií kurzově posunula třetí týden v řadě. Nicméně se vlastně jedná o návrat na úrovně, kde se před dubnovým propadem titul předchozí měsíce nacházel.


Závěrem možno uvést, že ještě v pondělí dopoledne mohou zájemci na trhu Start upsat v sekundární nabídce akcie výrobce bezpilotních letounů Primoco v indikovaném cenovém rozsahu 260-360 . Z akcií zbylých pro druhé kolo (447 tis.) investoři k pátku poptávali zatím necelou třetinu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688