Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  13.05.2021 12:50:32

Ideální rok čínské ekonomiky

V prvním čtvrtletí letošního roku rostla čínská ekonomika o 18,3 %, ve druhém čtvrtletí by to mělo být o 7,2 %. Pro Bloomberg Markets to uvedla ekonomka Bank of America Global Research Helen Qiao. Tento rychlý růst nesouvisí s inflačními tlaky, takže jde o ideální situaci, kdy se vláda nemusí strachovat o nízké tempo růstu či vysokou inflaci. Což by se podle ekonomky dalo využít pro kroky namířené na dosažení větší dlouhodobé stability čínského hospodářství.

Inflace výrobních cen se v Číně ale nachází vysoko a jde zejména o odraz vývoje na komoditních trzích. Podle ekonomky se však nezdá, že by se tato inflace projevovala na prodejních cenách, což může ukazovat, že firmy nejsou schopné zvyšovat ceny v reakci na rostoucí ceny komodit. To se projevuje i tím, že ceny dovozů rostou rychleji než ceny čínských exportů a země jako celek tak ztrácí.

Helen Qiao očekává, že čínská ekonomika letos poroste o 8,5 %, příští rok o 5,6 %. Ohledně dalšího vývoje v oblasti inflace pak bude záležet na síle poptávky. Pokud půjde nahoru, firmy nakonec budou schopny promítnout vyšší ceny komodit a vstupů do prodejních cen a zvýší se i spotřebitelská inflace. Opačný případ by byl „pro korporátní sektor docela bolestivý“.


Investoři se podle ekonomky nyní tolik nezajímají o celkové tempo růstu, protože všichni vědí, že Čína byla pandemií postižena jako první a jako první se z ní a jejích důsledků také dokázala zotavit. Nyní jde zejména o zotavení sektoru služeb. Poslední data přitom podle ekonoma ukazují na pozitivní vývoj v této oblasti, ale zotavení bude určitou dobu trvat a „vláda kvůli tomu udržuje relativně akomodační politiku.“

Trhy se podle ekonomky obávají rychlého utažení, nicméně ona míní, že to nepřijde dříve než ve druhé polovině roku. Nyní dochází maximálně k tomu, že centrální banka vysílá signály směrem k bankám komerčním, že by u jednotlivých odvětví měly více rozlišovat na straně úvěrových nákladů. Skutečný posun směrem k utažení přijde až ve druhé polovině roku a přinese posun od neoficiálních kroků k oficiálním, včetně nových instrukcí pro poskytování úvěrů.

Vyšší ceny komodit a následně rostoucí ceny čínských importů by měly vyvolávat tlaky na oslabení kurzu čínské měny. Ekonomka se ale přesto domnívá, že renminbi bude naopak posilovat a důvodem je očekávaný vývoj sazeb v USA a v Číně. Zmíněné utahování by totiž mělo přinést i růst čínských sazeb a zvyšování úrokového diferenciálu by se mělo projevit v apreciaci kurzu čínské měny.

Zdroj: Bloomberg Markets

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688