Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Zábava  |  09.05.2021 21:05:40

Jasná obloha přeje pozorování internetových satelitů Starlink od SpaceX

Dnes v noci amerického času odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska další raketa Falcon 9, která na oběžnou dráhu dopomohla vynést plnou várku 60ti internetových satelitů Starlink. V tomto měsíci se jednalo již o druhou úspěšnou misi. SpaceX jakoby tak v květnu měla našlápnuto přinejmenším vyrovnat dosud rekordní letošní březen, kdy uskutečnila dokonce hned čtyři „starlinkové“ mise. Společnost vizionáře Elona Muska zkrátka výrazně pokračuje v budování své tzv. satelitní konstelace, která má výhledově zajistit dostupnost internetu po celém světě.

Nad našimi hlavami krouží již zhruba půl druhého tisíce satelitů Starlink, díky kterým je již v testovacím módu možno využívat satelitní internet především v Severní Americe, ale také v Evropě. Firma jej začala nabízet v Německu či Velké Británii.

Jak známo satelity jsou za příhodných podmínek pozorovatelné také ze Země. Především však jen nedlouho po jejich vypuštění. SpaceX totiž v návaznosti i na výtky astronomů provedla řadu úprav omezující jejich svítivost, resp. viditelnost. Ať už díky novému barevnému provedení, tak především softwarovým úpravám týkajících se náklonu/orientaci solárních panelů Starlinků.

Vizualizace dnešní aktuální polohy satelitů Starlink (ve 21 hod.)


Zdroj: heavens-above.com

Jak jistě řada obyvatel České republiky i v sobotu večer zaregistrovala, k pozorování je nyní u nás jedna celá várka. Jedná se o Starlinky vypuštěné 29. dubna, tedy nyní ještě poměrně stále seřazené blízkou za sebou, než dojde k jejich různorodému umístění na orbitu ve větší výšce. Dnes v neděli 9. května je lze začít pozorovat od cca 21:38 hod. A to téměř nad hlavou, když „přilétnou“ ze ZJZ a směrovat budou na VSV. Zmiňované údaje platí pro Prahu. Pozorovatel například více na západě republiky tak zachytí satelity okem o pár minut dříve, pozorovatel například na severu pak musí směrovat pohled více k jižnímu obzoru. Každopádně tzv. Muskův satelitní vláček by neměl být problém spatřit. Pro nejlepší zážitek/viditelnost je každopádně vhodné zvolit si místo s co nejmenším světelným smogem…

Dnes půjde „vláček“ spatřit hned dvakrát, když se vrátí ještě od cca 23:19 hod. Již však bude mít menší magnitudu, tedy svítivost a jeho pozorování tak nebude tolik atraktivní. Navíc pro Prahu již ne tak nad hlavou, ale v cca 40 stupních. Směrování lze určit ze ZSZ směrem na SV.

Počasí by mělo pozorování přát ještě v pondělí 10. května. A to zhruba v čase od 21:56 hod., když satelity se objeví ze západu a směrovat budou na VSV.

 Doplnění: Dle již zveřejněných aktualních dat, by měla být možnost spatřit u nás starlinky dokonce i z posledního nedělního startu, tedy prakticky ještě shluk satelitů. A to již dnes v noci, resp. nad ránem od 4:22 hod. V úterý ráno pak prakticky ve stejný čas (od 4:20 hod.). 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688