Lukáš Blažek (Ronda Invest)
Okénko investora  |  08.05.2021 19:04:03

Bytů se staví méně, jejich ceny dál porostou

Řada lidí kupuje malé investiční byty. Počet zahájených staveb nových bytů se dramaticky propadl oproti silnému roku 2019, tudíž lze očekávat převis poptávky nad nabídkou bytů i v tomto roce. Sazby hypoték pozvolna rostou, vlastní bydlení si tak bude moci pořídit méně lidí než dříve.

 

V minulém roce se prodávaly hlavně malé byty

Podle dat společností Trigema, Skanska Reality a Central Group se v minulém roce nejvíce prodávaly byty o velikosti 2kk (43 %) a 1kk (25 %). Ceny bytů rostly ve všech čtvrtletích loňského roku a zájem o ně umocnily jednak nízké úrokové sazby z hypoték a jednak také efekt zrušení daně z nabytí nemovitosti. Developeři potvrzují, že velká část prodaných bytů slouží jako investiční. Menší byt se zpravidla lépe pronajímá, snadněji udržuje a z důvodu cenové dostupnosti případně i lépe dále prodává.

 

Podíl jednotlivých dispozic na celkových počtech prodaných bytů v roce 2020

Zdroj: Trigema, Skanska Reality, Central Group

 

Počet zahájených staveb nových bytů se propadl o 40,2 %

Podle průzkumu společnosti Lexxus Norton počet zahájených bytů v bytových domech poklesl meziročně o 40,2 %. V roce 2019 se zahájilo celkem 5 429 staveb bytů, zatímco v roce 2020 došlo k poklesu na 3246. Počet dokončených bytů poklesl o 5 % v roce 2020 oproti roku 2019. Je tedy pravděpodobné, že v roce 2021 bude dokončeno ještě méně bytů. Vzhledem k patrnému převisu poptávky nad nabídkou lze tedy předpokládat i další zdražování a růst cen nemovitostí.

 

Hypoteční sazby se pozvolna zvyšují

Na začátku května jsme se prozatím dočkali největšího zdražení hypoték za letošní rok. I přesto jsou sazby stále přijatelné a zájem o hypotéky trvá. Úrokové sazby postupně zvýšily i velké banky jako například Česká spořitelna, ČSOB nebo Komerční banka. Růst je evidován navzdory tomu, že ČNB zatím neplánuje úrokové sazby zvyšovat. Podle expertů bank lze očekávat další pozvolný nárůst úrokových sazeb.

Na vlastní bydlení tak dosáhne ještě méně lidí než dosud a výběr bytů určených na prodej se ztenčí. Zejména ve větších městech bude tedy pro stále více lidí jedinou možnou volbou nájemní bydlení. A to jsou samozřejmě dobré zprávy zejména pro investory, kteří si takový byt koupí a nabídnou jej k pronájmu.

 

Profitovat na nemovitostech mohou i drobní investoři

Možnost investovat do realitních projektů byla dříve výsadou institucionálních investorů jako jsou banky nebo fondy, které disponují potřebným kapitálem. Dnes však mohou na realitních projektech s atraktivní návratností vydělávat i drobní investoři. Umožňují jim to například P2B (peer-to business) platformy.

Ing. Lukáš Blažek, Ph.D.

Lukáš Blažek má jako obchodní ředitel společnosti RONDA INVEST 20letou praxi v bankovním i nebankovním sektoru. Je absolventem inženýrského studia na Fakultě dopravní ČVUT a doktorského studijního programu na Fakultě podnikohospodářské na VŠE. Kromě obchodní činnosti také vystupuje na odborných seminářích a aktivně se podílí se na vývoji produktů. Lukáš je mediální tváří společnosti. Ve volném čase se věnuje akademickému působení na Vysoké škole ekonomie a managementu.

RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investice

Více na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688