Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  06.05.2021 11:31:41

Americké akcie jsou v bublině. Ale v jaké vlastně?

Když vyjdeme čistě z ukazatelů ocenění amerických akcií, nemůžeme popřít, že se na trhu s nimi nafoukla cenová bublina. Se samotným tvrzením tohoto typu ale zároveň mnoho dalšího nenaděláme.

Důvodů pro vysoké ceny amerických akcií je spousta - úrokové sazby jsou nízké, realitní trh je na vzestupu, americké domácnosti mají po recesi více peněz po kterékoli předchozí a měnová i fiskální politika jsou uvolněné jako nikdy v historii. Ekonomika je navíc podle všeho teprve na začátku impozantního růstu. Pokud by tedy měly nastat podmínky pro pravou akciovou mánii, asi bychom těžko hledali příhodnější prostředí.

Jaká bublina?

Ovšem k mánii, jejíž nedílnou součástí je odtržení cen akcií od ekonomické reality, má aktuální tržní situace poměrně daleko. V mnoha směrech je naopak dění na trzích vcelku smysluplné - do ekonomiky přitéká spousta peněz, které zvyšují poptávku po v tu chvíli konečném počtu akcií (u dluhopisů je to trochu jinak, ale o tom jindy). Tlak na růst cen je logický.

Známý investor Jim O'Shaughnessy rozlišuje racionální a iracionální bubliny. "Třeba bitcoin se svou předem danou emisí je navzdory enormnímu růstu možné považovat za racionální bublinu. Iracionální by byla, pokud by investoři do něj měli informace o tom, že může být například zvýšen počet bitcoinů; pak by jejich honba za stále vyššími cenami nedávala smysl, protože by bylo jasné riziko toho, že jejich podíly na celkové tržní kapitalizaci bitcoinu může někdo naředit," vysvětluje svůj pohled z trochu jiného úhlu, než je běžné.

Tradičně se totiž v rámci oceňování aktiv uvažuje určitá vnitřní hodnota, přičemž výrazná odchylka od ní směrem nahoru bývá označována jako iracionální. Kde ale vnitřní hodnota není, případně se teprve hledá a určuje, není možné jakýkoli cenový vývoj označovat za odchylku od ní.

Mimochodem, je zajímavé si představit, kolik by asi stály (americké) akcie, kdyby se v poslední dekádě v takové míře nerozvíjel trh s kryptoměnami. Prostředí uvolněné měnové politiky dává do rukou argumenty zastáncům kryptoměn jako nástroje decentralizace a možnosti ochránit kupní sílu peněz před znehodnocováním takzvaných fiat měn. Velký objem spekulativní poptávky v každém případě v posledních letech namísto tradičních aktiv v čele s akciemi zamířil do bitcoinu a spol.

Jak (ne)oceňovat akcie

"Americký akciový trh v současnosti vnímám jako racionální bublinu, jak o nich hovoří O'Shaughnessy," říká Ben Carlson ze společnosti Ritholtz Wealth Management. "Klasické způsoby oceňování akcií proto v současnosti nemohou fungovat tak, jak jsme na to byli zvyklí po desítky let."

S&P 500

Ti, kteří tak nyní budou využívat infikátory typu P/E nebo P/S, budou mít pocit, že by akcie měly být výrazně levnější. A pokud do nich z toho důvodu nebudou investovat, mohou se na dlouhou dobu zařadit mezi poražené. "Abychom mohli odhadovat ceny akcií třeba za deset let, potřebovali bychom znát vývoj firemních ukazatelů, a tedy i ocenění za deset let. Současné valuace nám z historického hlediska připadají vysoké - a ano, ony opravdu jsou vysoké -, ale nemůžeme zkrátka jen tak tvrdit, že za deset let budou nižší. A tak je na podobných odhadech založené investování mimořádně riskantní," uvádí Carlson s tím, že i před deseti lety bylo hodně těch, kteří považovali růst trhu živený Fedem za příliš rychlý. Inflace se prakticky nekonala a ceny akcií jsou nyní zhruba trojnásobné.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/americke-akcie-jsou-v-bubline-ale-v-jake-vlastne

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688