Okénko BIG EXPERT  |  03.05.2021 16:29:20

Obchodování na finančních trzích v poslední době znejistělo

Obchodování na finančních trzích v poslední době znejistělo. Wall Street dokázala v minulém týdnu růst, ale německý akciový index DAX 30 ztrácel už druhý týden v řadě. Zajímavý byl vývoj na technologickém indexu NASDAQ. Přestože v posledních dnech zveřejnilo své hospodářské výsledky 5 technologických gigantů (Apple, Microsoft, Facebook, Amazon, Alphabet) a ve všech pěti případech se jednalo o excelentní reporty, tak index nakonec ztratil 0,4 %. A dobré hospodářské výsledky hlásí také další firmy. V aktuální výsledkové sezóně už reportovala většina společností indexu S&P 500 (305 z 500). Očekávání na poli tržeb překonalo 71 % společností a 87 % společností vykázalo vyšší než očekávaný zisk. Reakce na trzích však vypadá na to, že trh už s velmi dobrými výsledky počítal.

V tomto týdnu se dočkáme také zajímavého makra. Rozhodnutí o sazbách představí australská RBA i Bank of England. V pátek jsou na programu data z pracovního trhu z USA a Kanady. Navíc máme začátek května, což je měsíc, kdy se akciovým titulům daří tradičně nejméně v průběhu roku. Z hlediska přílivu likvidity na trhy by tento rok mohlo být vše jinak. Pokud ale vezmeme v úvahu silný růst finančních aktiv z poslední doby, tak by obchodníci měli být obezřetní.

S&P 500 (US500)

S&P 500 (US500) se v minulém týdnu podařilo poprvé v historii prorazit úroveň 4 200 bodů. Kromě pozitivních hospodářských výsledků za Q1 pomohlo uspokojivé makro. Kromě holubičího Fedu byl vykázán vzestup amerického HDP za Q1 o 6,4 % (přepočteno na celý rok). Další pohyby na indexech budou ovlivněny také makrodaty. Páteční NFP (14:30) budou makrem týdne. V posledních dvou měsících se podařilo výrazně překonat očekávání trhu. Můžeme se opět těšit na dobrý výsledek? Čeká se přírůstek více než 900 tisíc nových pracovních míst. Vyšší přírůstek byl zaznamenán naposledy v září. Trh práce je základním kamenem pro rozhodování Fedu o počátku utahování měnové politiky. Fed se zatím tváří, že americká ekonomika potřebuje masivní stimul. Rychlé zlepšování na trhu práce by mu do jeho výhledu pokračování uvolněné měnové politiky mohlo hodit vidle.

GBPUSD

Americký dolar se v poslední době drží zpátky, což se projevuje také na páru s britskou librou. Evropa dohání USA v rozvolňování, což kromě EUR pomáhá i GBP. Pár GBPUSD se drží v blízkosti hladiny 1,39 a oproti únoru nebo březnu se nachází na nižších úrovních. Ve čtvrtek zasedá Bank of England (13:00) a jestřábí komentář by mohl pohyb do strany konečně ukončit. Žádná změna sazeb se samozřejmě nečeká, ale k růstu britské měny by mohl stačit i malý náznak budoucího utahování. Fed ani ECB zatím svoji rétoriku nezměnily, tak co BoE?

AUDCAD

Změny sazeb centrálních bank začínají být opět tématem, nicméně v různých částech světa je situace různá. Australská jádrová inflace klesla v Q1 2021 na nejnižší úroveň v historii. Takže australská centrální banka RBA nebude pravděpodobně v úterý na svém zasedání se sazbami spěchat (6:30). To však neznamená, že by AUD nemohl sílit. Ceny průmyslových komodit extrémně rostou a Čína stále nakupuje o sto šest. Z vysokých cen komodit těží také kanadský dolar. CAD je však hodně závislý na ropě, která přes svoje zvýšené hodnoty extrémních úrovní nedosahuje. Napovědět by však mohl report z kanadského trhu práce, který bude zveřejněn ve stejný čas jako americké NFP (pátek, 14:30). Pár AUDCAD klesl v minulém týdnu na nejnižší úrovně od listopadu a korekce by mu slušela.

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688