plzen.eu (Plzeň)
Investice  |  03.05.2021 00:00:00

Před 130 lety se v Plzni narodil hrdina Václav Král. Město si připomnělo jeho památku

Před 130 lety se v Plzni narodil hrdina Václav Král. Město si připomnělo jeho památku

Fotografie: B. Bakulová

Fotografie: B. Bakulová

Primátor města Plzně Martin Baxa položil květiny u domu na adrese Pod Záhorskem 1. Dům a jeho obyvatelé se významně zapsali do novodobé historie naší republiky. Útočiště v něm po svém seskoku našli parašutisté z výsadku Anthropoid Jan Kubiš a Jozef Gabčík, kteří v květnu roku 1942 provedli úspěšný vojenský úder na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V domě Pod Záhorskem je ukrývala rodina Václava Krále, od jehož narození v neděli 2. května uplynulo 130 let.

„Chtěli jsme připomenout výročí narození tohoto statečného Plzeňana. On a jeho rodina sehráli za druhé světové války důležitou roli v domácím odboji. Několik týdnů ukrývali parašutisty Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka. Ti byli z Velké Británie vysláni na území Protektorátu Čechy a Morava na misi, která předpokládala naprosté utajení a její úspěšnost závisela na odhodlání a statečnosti místních lidí, kteří byli ochotni riskovat životy své i svých blízkých. Václav Král za svou statečnost a lásku k vlasti takto zaplatil. On, jeho manželka Pavla a sedmnáctiletá dcera Helena byli v říjnu roku 1942 zavražděni v koncentračním táboře Mauthausen,“ přiblížil primátor Martin Baxa osud Václava Krále.

Fotografie: B. Bakulová

Václav Král se narodil 2. května 1891 v rodině dělníka, která tehdy žila na plzeňském Saském předměstí. Pracoval jako policejní inspektor a žil s rodinou v bytě v domě Pod Záhorskem 1. Hned po okupaci Československa se zapojil do odboje. Jeho adresu získali parašutisté z výsadku Anthropoid jako jeden ze záchytných bodů. Jan Kubiš a Jozef Gabčík u něj zazvonili 30. prosince 1941. Královi parašutisty ukrývali několik týdnů nejen ve svém bytě, ale i v chatě u radobyčického mlýna. Václav Král jim také zajistil falešné legitimace a pracovní knížky.

V bytě manželů Králových došlo v dubnu roku 1942 také k spřádání plánů, jak pomoci britskému letectvu bombardovat plzeňskou Škodovku. Sešli se u nich nejen parašutisté z výsadku Anthropoid, tedy Jan Kubiš a Jozef Gabčík, ale také parašutisté z výsadku Out Distance, jenž byl vysazen v březnu 1942 a tvořili ho Adolf Opálka, Karel Čurda a Ivan Kolařík. K tomuto bombardování škodovky nakonec nedošlo.

Fotografie: B. Bakulová

Jan Kubiš a Jozef Gabčík spáchali atentát na Reinharda Heydricha 27. května 1942. Karel Čurda 16. června téhož roku udal gestapu rodiny, které s parašutisty spolupracovaly. Gestapo zatklo Královy v jejich bytě hned den poté. Při výsleších si Václav Král počínal velmi statečně a tím zachránil životy těch, kdo vystavili parašutistům falešné doklady i těch, kdo v Plzni ukrývali další parašutisty. Královi zemřeli téhož roku v říjnu v koncentračním táboře v Mathausenu v Rakousku.

Fotografie: B. Bakulová

V domě Pod Záhorskem 1 je od roku 1997 umístěna pamětní deska, jejíž nápis připomíná zmíněné události. V roce 2014 byly k desce umístěny bronzové busty Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Jejich autorem je plzeňský výtvarník Stanislav Bukovský a odlila je pražská firma Otakar Příhoda - ArtMetal. Ve stejném roce byla na hradbě domu odhalena deska s portrétem Václava Krále. Jejím autorem je opět Stanislav Bukovský, který reliéf vytvořil podle fotografie Václava Krále, jež byla nalezena teprve v roce 2013.

Text: Hana Josefová


Zveřejněno: 3. 5. 2021, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:40  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 3. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Pá 18:36  Bitcoin klesá o 3,20 % a testuje podporu 61 000 USD X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

07.02.2023Před 164 lety se narodil František Ulrich Hradec Králové (hradeckralove.org)
26.08.2022Profesionální hasiči v Plzni slaví 130 let Plzeňský kraj (plzensky-kraj.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688