Martin Polák (RekvalifikačníKurzy.cz)
Finanční rady  |  01.05.2021 16:16:25

Už máte podané daňové přiznání za rok 2020? Jaké lhůty platí pro letošní rok?

Konec dubna za námi a vy jste stále ještě nepodali daňové přiznání za minulý rok? Nevadí, lhůta pro podání daňového přiznání za rok 2020 byla letos posunuta v případě podání elektronickou formou. Do jakého data to však už musíte stihnout?


Ministryně financí Alena Schillerová za ANO v březnu na tiskové konferenci uvedla, že se podobně jako loni prodlužuje lhůta pro podání daňového přiznání a platby daně z příjmů fyzických osob, aniž by vás čekala jakákoliv pokuta nebo postih.

Jaké platí termíny pro podání daňového přiznání z příjmů za rok 2020?

Běžně se přiznání k dani podává do 1. dubna (pokud tento datum vychází na den volna nebo státní svátek posunuje se termín do následujícího prvního pracovního dne), který již máme za sebou. Pro letošní rok se však termíny odvíjí dle způsobu odevzdání tohoto důležitého formuláře. Jestliže jste zvyklí donést přiznání k dani osobně na pobočku finančního úřadu, zasílat jej pomocí poštovní korespondence nebo využívat boxy před finančními úřady pro sběr formulářů, klasickým termínem by pro vás byl 1. duben 2021. Avšak letos se všechny termíny prodloužily, a tak nyní platí datum 3. května 2021 i pro listinnou podobu daňového přiznání.

Jestliže nechcete nebo z nějaké důvodu nemůžete doručit listinnou podobu formuláře na úřad, nezbývá vám nic jiného než využít ostatní typy podání přiznání, pro které rovněž platí prodloužené termíny. 

Nyní tedy stále můžete využít elektronickou cestu, například pomocí datové schránky, nebo lze vyřídit vše přes online finanční úřad Moje daně. Ve všech těchto případech pro vás platí konečný termín odevzdání formuláře, a to  1. červen 2021.


Také můžete využít služby odborníků jako jsou daňoví poradci nebo advokáti. Pro tento typ podání přiznání daně z příjmů fyzických osob platí termín 1. červenec 2021 a zatím se nemluvilo o jeho případném prodloužení. Nezapomeňte, že společně s formulářem o přiznání k dani je třeba dodat také plnou moc. Tuto plnou moc je nutno doručit správci daně v řádné lhůtě a to do 1. dubna 2021.


Vzhledem k příznivé epidemiologické situaci zatím nepočítejte s dalším prodlužováním těchto termínu i přesto, že se v loňském roce mohlo daňové přiznání za zdaňovací období 2019 bez postihu podávat až do 18. srpna, a raději vše vyřiďte včas.

Nečekají vás žádné postihy ani pokuty

V případě využití prodloužených termínů pro podání formuláře vás nečekají žádné pokuty, úroky z prodlení ani penále, které byste museli platit. Jedná se o bezsankční možnost, kterou lze využít, ať už ji potřebujete (například z důvodu karantény, časového presa apod.) nebo nepotřebujete a podání přiznání byste stihli i v běžném termínu. 


Fyzickým osobám, které se rozhodnou využít prodloužené lhůty, jsou automaticky prominuty jakékoliv úroky z prodlení a pokuty za opožděné podání. Zároveň je důležité dodat, že není nijak nutné dokládat důvod pozdějšího odevzdání formuláře. 

Kdy musí být zaplacena daň z příjmů?

Daň z příjmu fyzických osob nebo případný nedoplatek musí být vždy zaplacen ve stejný den, kdy končí možnost podat daňové přiznání. Nyní se tedy vlivem prodloužení lhůty jedná o termíny 3. květen (pro listinnou podobu) a 1. červen (jestliže posíláte formulář elektronicky). Nejpozději v tento termín je nutné mít vyrovnané všechny finanční záležitosti spojené s daněmi. Nedoplatek daňové povinnosti můžete uhradit jak v hotovosti, tak bankovním převodem. 

Kdy můžete očekávat vrácení přeplatku?

Naopak přeplatek na dani vám finanční úřad nemusí vracet k těmto datům, ale na vyřízení převodu má k dispozici 30denní lhůtu. Počátek této lhůty pak závisí na tom, zda jste daňové přiznání odevzdali v řádném nebo prodlouženém termínu. 


Jestliže jste stihli podat přiznání v klasickém termínu do konce března, lhůta pro vrácení přeplatku začíná od 1. dubna a nejpozději 30. dubna byste měli mít peníze na účtu. V případě využití prodlouženého termínu lhůta začíná od 3. května a přeplatek vám tedy dorazí nejpozději 2. června 2021. Zároveň pro výplatu přeplatku na dani doporučujeme u správce daně ověřit telefonicky jestli máte registrovaný bankovní účet pro výplatu přeplatku.


Ing. Martin Polák

Během studijních let na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde studoval obor Účetnictví a finanční řízení podniku, získával praxi na nejrůznějších ekonomických pozicích. Později působil na škole i jako pedagog. Aktuálně řídí úspěšnou účetní společnost s cca 50 klienty. Ta nabízí služby, jako jsou vedení účetnictví, závěrkové kontroly a odborné poradenství. Ve společnosti Orange Academy s.r.o. působí od roku 2011 jako garant a lektor účetních rekvalifikačních kurzů. V roce 2014 se stal členem Komory daňových poradců ČR.



RekvalifikacniKurzy.cz

Nezaměstnanost či horší uplatnění na trhu práce? Lidé se přiklánějí k absolvování rekvalifikace a změně oboru. Na stránkách RekvalifikacniKurzy.cz naleznete přehledný vyhledávač rekvalifikačních kurzů po celé České republice. Najdete zde aktuální nabídku kurzů s akreditací seřazenou podle termínu konání, města, kraje a oboru – např. účetnictví a daňová evidence, mzdové účetnictví, daně, personalistika, online marketing a kurz asistentky/sekretářky. Nechybí ani užitečné tipy a rady z této oblasti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688