Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  01.05.2021 03:15:59

Těžké časy pro podílové fondy

  V roce 2007 Warren Buffett uzavřel známou sázku s manažerem hedge fondů Tedem Seidesem. Šlo o to, zda prostý indexový fond S&P 500 (500 největších amerických firem) porazí v dalších deseti letech “koš” vybraných hedgeových fondů.

Sázka skončila v roce 2017 jednoznačným vítězstvím pro Warrenna Buffetta a indexové fondy. Indexový fond na S&P 500 přinesl celkový výnos 126 %, v přepočtu na roky to v průměru bylo 8,5 % p.a. Vedle toho se v daném období zhodnotil “koš” 5 vybraných hedgeových fondů jen o 36 %, tedy v přepočtu na rok to v průměru bylo 3,1 % p.a.

Co to je hedgeový fond

Definice podle “wiki”

Jedná se o speciální investiční fond, který téměř nepodléhá regulaci. Jde o vysoce rizikovou investici, která může přinést vysoký výnos, ale také vysokou ztrátu. Snaží se o absolutní výnos nezávislý na obecném ekonomickém vývoji a vývoji kapitálových trhů. Poplatky za správu hedge fondu jsou však vyšší než u klasického fondu a také transparentnost je nižší. Hedge fondy používají různé strategie, jako např. krátký prodej či finanční pákový efekt. Jsou vhodné především pro kvalifikované investory.”

V českých podmínkách se většinou nesetkáme s klasickými hedgeovými fondy v té podobě jako v USA. V ČR se většinou jedná o fondy pod označením FKI (Fondy kvalifikovaných investorů). Takových fondů je u nás aktuálně 191. Platí, že tento typ fondu má podstatně volnější ruce při správě majetku investorů a není limitován ve své investiční strategii ničím jiným než svým statutem. Může proto jít i do extrémního rizika s očekáváním extrémního růstu, ale i s pochopitelnou možností plné ztráty prostředků.

I FKI podléhají určité úrovni dohledu a regulace. Většina českých FKI je spravována některou z investičních společností, které zodpovídají za jejich chod a přináší určitou míru přímého dohledu a kontroly. Navíc i FKI musí mít depozitáře (banku) a auditora, který na jejich chod a fungování dohlíží.

Díky svobodě tvůrců FKI při sestavování a správě investiční strategie najdeme dnes na českém trhu fondy investující do klasických aktiv, jako jsou nemovitosti, akcie a dluhopisy, ale i fondy investující do umění, sběratelských předmětů, kryptoměn nebo forexových obchodů.

Na co si dát pozor při investici do FKI

Nezapomínejte na to, že FKI skutečně mají značnou volnost při správě své investiční strategie, která často vychází z hlavy jednoho člověka. Je tedy důležité, aby hlava, ze které daná strategie vychází, byla skutečně kvalifikovaná a zkušená. Měli byste proto dobře znát manažera daného fondu a důvěřovat mu natolik, abyste byli ochotní na něj vsadit své úspory.

Není investice bez rizika. Řada FKI fondů používá různé marketingové “berličky” jak přesvědčit investory, aby investovali právě k nim. Vídám u těchto fondů například fixní roční výnos. Takový fond je ale již spíše dluhopisem než fondem. V případě investice prostřednictvím fondu do projektu, který fond financuje (často je to výstavba bytů/domů), se většinou stáváte spolumajitelem a ne věřitelem. To může být problém v případě potíží projektu. Věřitel má totiž při výplatě pohledávek při likvidaci projektu přednost před majiteli.

FKI také bývají dražší než klasické fondy. Jejich roční nákladovost bývá v jednotkách procent a ve větší části případů k ní ještě přidávají výkonnostní odměnu. Často je to ze zahraničí známých 2/20, tedy 2% roční fee + 20 % ze zisku. Jsou vidět i modely, kdy fond cílí na konkrétní zhodnocení, například 6 % a ze zisku nad tuto hranici si vezme 50-80 % jako svůj výkonnostní poplatek. Takové nastavení by se mi líbilo jako majiteli fondu, ale již mnohem méně jako jeho investorovi. Říkám si, proč jako investor mám nést riziko ztráty svých prostředků, ale nemohu se jako partner podílet rovnocenně i na případném vysokém zisku.

Nechci tímto říci, že by na českém trhu nebyly kvalitní projekty a velmi dobré FKI fondy. Jen je dobré si uvědomit všechny plusy i mínusy takové investice a vědět, do čeho jdete. Nedávno na jednom našem profesním setkání v rámci Asociace finančních poradců přišel kolega s dobrým přirovnáním. Investici do FKI přirovnal k nákupu společnosti. Stejně jako byste si prověřovali novou firmu předtím, než ji koupíte, měli byste prověřit i vybrané FKI předtím, než do něj vložíte peníze.

Rentiérské portfolio se bez problému obejde i bez fondů FKI. Pokud je ve svém portfoliu z jakéhokoliv důvodu chcete, přemýšlejte nad nimi jako nad alternativní investicí. Neměli byste do nich vkládat více než 20 % svých investic.

Jak si stojí podílové fondy proti indexům

Tedy již víme, že hedgeové nebo v ČR FKI fondy vydělávají dlouhodobě méně než klasické indexové fondy. Řada z těchto alternativních fondů však nemá jako cíl překonávat indexy, ale nabídnout investiční strategii, která není závislá na výnosu finančních trhů a přináší alternativu ke klasickým fondům.

U podílových fondů tomu tak většinou není. Ty akciové se ve většině případů snaží vybrat z indexů nejlepší tituly a přinést investorům větší zhodnocení, než kdyby “pouze” nakoupili daný index a drželi od každé společnosti kus.

Jedním z takových fondů je i v Čechách oblíbený fond Franklin Mutual Global Discovery spravující přes 500 milionů USD spadající pod Franklin Templeton. Na grafu níže můžeme vidět, že v posledních 10 letech svou výkonností významně zaostal za růstem globálního akciového indexu MSCI World (zahrnuje 1700 největších společností na světě). Výkonnost fondu byla oproti indexu poloviční! Do tohoto indexu můžete investovat například prostřednictvím ETF fondu – iShares Core MSCI World ETF. Tento ETF fond spravuje majetek ve výši 36 miliard USD.


Srovnání ETF globální akcie vs. aktivní podílový fond na globální akcie 10let

Abych fondům jen nekřivdil, za posledních 12 měsíců byl výnos indexu a fondu srovnatelný. Oba přinesly svým investorům výnos kolem 25 %.


Srovnání ETF globální akcie vs. aktivní podílový fond na globální akcie 1 rok

U aktivně řízených podílových fondů je vždy trochu sázkou do loterie, jaké bude jejich zhodnocení za dalších 10 let. V jejich případě si totiž nekladete pouze otázku: “Jaký bude výnos akcií?” Musíte se také ptát: “Jak se bude dařit jeho portfolio manažerovi překonávat trh a vybírat ty nejlepší akcie?” Ale to už se díváme do křišťálové koule a věštíme budoucnost.

Já osobně mám raději jednodušší řešení, při kterých mohu křišťálovou kouli odložit stranou. Proto v našich portfoliích i po zkušenostech z posledních 10 let využíváme v tuto chvíli primárně pasivní ETF fondy. U nich totiž víme, že jejich výnos nebude ani větší, ani menší, než přináší průměr trhu. Máme u nich jistotu, že budou vydělávat právě tolik, kolik ponese trh, a to nám jako dlouhodobým investorům stačí.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hedge_fond

https://www.franklintempleton.cz/investor/fondy/prehled-fondu/2183/T/franklin-mutual-global-discovery-fund

https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251882/?referrer=tickerSearch

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688