Pavel Peterka (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  26.04.2021 11:17:57

Evropskému soukromému sektoru se i přes zpomalení v Německu daří

Index nákupních manažerů (PMI), který sleduje situaci kolem výroby, nových zakázek, nezaměstnanosti a cen, zažil v dubnu v USA rekordní růst. Americký PMI tento měsíc dosáhl rekordní hodnoty 62,2 bodů proti 59,7 bodům v březnu. Za růstem stojí především uvolnění opatření proti šíření viru COVID-19 v USA a postupně i v dalších regionech světa.

Uvolnění mělo pro soukromý sektor v USA dvě zásadní roviny. První rovinou je významné posílení poptávky spotřebitelů, druhou pak navýšení výrobní kapacity průmyslových firem a odstranění některých překážek při poskytování služeb. Dubnový meziměsíční růst výrobní aktivity je v celé sérii PMI v USA od roku 2009 rekordní, a to i přes bezprecedentní narušení dodavatelských řetězců v čele se stále se prohlubujícím nedostatkem čipů, který se nově přelévá i do dosud v podstatě nepostižené oblasti bílé elektroniky. Oživení hospodářství soukromého sektoru se příznivě podepsalo i na zaměstnanosti v USA, která meziměsíčně vzrostla nejrychleji od listopadu 2020.

Příznivou situaci značí PMI také v eurozóně, kde vedle mírného zlepšení situace kolem pandemie hrála roli příznivá situace v USA. PMI index v eurozóně dosáhl hodnoty 53,7 oproti březnovým 53,2. I relativně malé zlepšení o 0,5 bodu stačilo na dosažení devítiměsíčního maxima. Mírného zlepšení se eurozóna dočkala i v oblasti průmyslu, kdy PMI vzrostlo o 0,8 na hodnotu 63,3 bodů, což je nejlepší výsledek od roku 1997. Posílení aktivity v průmyslu provázelo i zlepšení v oblasti služeb, které čekalo na uvolnění opatření. PMI aktivity služeb v eurozóně posílilo na osmiměsíční maximum na úrovni 50,3 bodu. Dubnový vývoj složeného PMI v eurozóně značí již druhý měsíc v řadě v růstovém duchu. V oblasti průmyslové výroby se jednalo o desátý růstový měsíc v řadě. Ve srovnání s USA se však jedná o podstatně nižší tempo růstu.

Není běžné, že v rámci složeného PMI v eurozóně dochází ke zlepšení, když se Německu nedaří. I tak byl duben pro Německo z pohledu PMI zklamáním. Průzkum společnosti Markit značí německý propad ve všech kategoriích PMI, které se shodně nachází na dvouměsíčním minimu. Složený PMI v Německu se proti březnu propadl o 1,3 bodu na 56 bodů, kdy díky mírnému zhoršení pandemické situace dostal největší ránu sektor služeb, který se propadl z už tak nízkých březnových hodnot o 1,4 bodu na výsledných 50,1 bodů. I přes pokles hodnot ve všech oblastech PMI pokračovalo v Německu zlepšení na trhu práce, které dokonce nabralo tempo. To lze chápat jako přípravu firem na dlouho očekáváné uvolnění opatření.

Rychlejší ekonomická obnova USA oproti eurozóně je již na trzích delší dobu z větší části zaceněna, a nelze tak očekávat obrat v trendu, který dolar nastolil ke konci minulého týdne, kdy oslaboval proti všem svým hlavním měnovým párům. Oslabení dolaru jde ruku v ruce i s klesající pravděpodobností zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu už na konci roku 2022.

Situace se může velice rychle obrátit ve stínu zpráv o explozích nákazy v několika regionech světa. Nedostatek vakcín postihl především rozvojové trhy, které tak nezvládají naplňovat prognózy svižné ekonomické obnovy. Nejtvrdší zásah dostala Indie a Argentina. Tyto regiony se tak z pohledu měnových kurzů vyplatí v následujících dnech pečlivě sledovat. Strach ze zhoršení pandemické situace a nedostatek vakcín posílil hlasy zastávající zpřísnění lockdownu v Japonsku a do jisté míry také v eurozóně. Zhoršení světové pandemické situace by opět nahrávalo dolaru, který by jako bezpečné aktivum začal opět posilovat. Posílení eura proti dolaru tak není tento týden ani přes zrychlující tempo vakcinace v EU zaručené.

Pavel Peterka

Je kandidátem na titul Ph.D. v oblasti aplikované ekonomie se zaměřením na digitální firmy a digitální ekonomiku na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, kde také aktivně přednáší. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze, kde se věnoval ekonomii, národnímu hospodářství, managementu a v rámci prestižní vedlejší specializace rozvoji firem. V minulosti pracoval jako analytik společnosti CETA, kde pracoval na odvětvových analýzách a na analýzách dopadů regulace. Ve finanční skupině Roklen pracuje na pozici hlavního ekonoma. Jeho specializací je dění na měnových a finančních trzích.


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688