army.cz (MO ČR)
Armáda  |  22.04.2021 00:00:00

Generál Opata jednal se svým rakouským protějškem v Náměšti

Generálové navázali v debatě na jejich předchozí setkání, které se uskutečnilo v říjnu loňského roku v rakouském Zwettlu. Jednali o aktualizaci technické dohody o využívání českých výcvikových prostorů k výcviku rakouských ozbrojených sil. Rakouské jednotky v České republice cvičí pravidelně už od roku 2018. Generál Brieger vyjádřil vděk za možnost využívat české výcvikové prostory k výcviku. Například konkrétně výcvikový prostor Boletice ke střelbám vzdušných sil na podporu pozemních jednotek.

„Dohodli jsme se, že bychom mohli finální verzi dohody podepsat na plánovaném jednání Vojenského výboru Evropské unie, které se uskuteční v květnu,“ komentoval jednání generál Opata.

Společné sdílení vzdušného prostoru

Dalším tématem byla možnost sdílení vzdušného prostoru pro vzdušné operace a výcvik, a výměnu a sdílení dat o vzdušném prostoru. „Podobnou dohodu má České republika již uzavřenou se Německem, Polskem a Slovenskem. Se Slovenskem máme navíc dohodu o střežení vzdušného prostoru v rámci NATINAMDS,“ uvedl člen české delegace generálmajor Petr Mikulenka, velitel vzdušných sil.

Obě strany sdílejí zkušenosti ze zapojení do projektů Stálé strukturované spolupráce členských států Evropské unie PESCO. Tato spolupráce zahrnuje kolem 50 společných projektů evropských států. Česká a rakouská armáda našly společné zájmy ve čtyřech z těchto projektů. Například vojenská mobilita, oblast CBRN, radionavigace a kybernetická doména.

Už dvacet tisíc vojáků nasazeno v boji s koronavirem

V rámci brífinku české strany vystoupil také brigádní generál Zoltán Bubeník, ředitel sekce vojenského zdravotnictví. Ten informoval o aktuálním zapojení české armády do boje s koronavirem. Uvedl, že už více než 20 tisíc českých vojáků se vyměnilo v různých úkolech na pomoc civilnímu obyvatelstvu po celé republice. Zmínil také plánované zapojení armády v národním očkovacím centru.

Poslední téma bilaterálního jednání bylo sdílení informací ohledně aktuálních nasazení v zahraničních operacích obou armád. Především pak o aktuálním nasazení české armády v pásmu Sahel.

Na závěr jednání si generálové společně prohlédli leteckou techniku vrtulníkové základny. Doprovod jim dělal velitel základny plukovník Rudolf Straka.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688