Aaron Gong (Binance)
Okénko kryptoměny  |  19.04.2021 12:32:22

Trvalé futures a čtvrtletní futures: jaký je mezi nimi rozdíl?

Obchodování futures je oblíbené zejména proto, že lze využít pákového efektu vůči podkladovému aktivu za zlomek jeho tržní hodnoty. I malé cenové pohyby mohou tedy vytvořit prostor pro velké zisky.

Mezi vlajkové produkty Binance patří trvalé futures (Perpetual) a čtvrtletní futures (Quarterly), podívejme se tedy na jejich hlavní specifika.

 

Další informace najdete v našich častých dotazech a návodech (v Aj).

Rozdíl mezi trvalými a čtvrtletní mi futures:

1. Expirace

Trvalé futures nemají datum expirace, obchodník může tedy držet short pozici donekonečna, resp. do likvidace sv é pozice.

Jak vypovídá z názvu, čtvrtletní futures mají omezenou dobu platnosti, například BTC 0925 expiruje 25. září, tj. 3 měsíce od doby vydání kontraktu. Expirace kontraktů má dopad na exit strategii, proto si tuto dobu musí obchodník hlídat.

Posledním dnem platnosti kontraktu je datum expirace, před jejímž vypršením má obchodník tři možnosti:

  • Uzavřít pozici
  • Překlopit pozici na další měsíc
  • Nechat kontrakt vypršet a vypořádat ho

2. Překlopení (angl. rollover)

Překlopení je převedení kontraktu z nejbližšího měsíce, který brzy expiruje, na jiný kontrakt v pozdějším měsíci, a to z důvodů vyhnutí se nákladům a povinnostem spojeným s vypořádáním kontraktů. Z důvodů větší likvidity je efektivnější nečekat s překlopením kontraktu na poslední den před expirací.

3. Poplatek za financování

U čtvrtletních kontraktů se neplatí poplatek za financování, což nahrává dlouhodobým obchodníkům. Naproti tomu, za trvalé kontrakty se poplatky za financování platí a s růstem ceny bitcoinu navíc mohou prudce stoupat, což vede ke zvýšeným nákladům na držení long pozice. Svoji roli zde hraje také výše použité páky.

4. Platba za marži

Čtvrtletní kontrakty Binance jsou denominovány a vypořádávány v BTC, investoři tedy nemusí kvůli financování svých futures pozic prodávat svoje bitcoiny.

5. Obchodní strategie

Čtvrtletní futures nabízí řadu obchodních příležitostí a umožňují vytvářet strategie, které na obecnému trhu vytváří vzájemně nezávislé výnosy. Tyto strategie jsou běžné na tradičních trzích s futures a lze je aplikovat i na kryptoměny.

Můžete zvážit některou z těchto neutrálních strategií:

Obchodování báze – Jedná se o obchodování long pozice na podkladovém kryptoměnovém aktivu a short pozice na jeho derivátu. Báze je rozdíl ceny mezi futures kontraktem a spotovým trhem podkladového aktiva. Může být pozitivní nebo negativní, ale zpravidla se futures kontrakty obchodují oproti spotovému trhu dráž. Obvykle platí, že čím vzdálenější je datum expirace kontraktu, tím větší je báze.

Obchodování spreadů – Zde nakoupíte a prodáte dva související futures kontrakty. Například když koupíte zářijový BTCUSD kontrakt a prodáte prosincový BTCUSD kontrakt, provádíte obchodování spreadů, tedy rozdílů ceny mezi dvěma kontrakty. Cílem je růst ceny long strany spreadu vůči short straně, nebo naopak.

Závěrečná úvaha

Trvalé a čtvrtletní futures kontrakty nabízí bezkonkurenční flexibilitu, která umožňuje obchodníkům pomocí pákového efektu longovat a shortovat kryptoměny. Futures jsou přínosné při diverzifikaci portfolia, když umožňují vytvářet i tržně neutrální strategie.

Pro obchodování futures je však dobré rozumět výhodám a nevýhodám obou typů kontraktů, proto vám doporučujeme:

  • Najít tu správnou burzu, která vám bude vyhovovat – platforma Binance Futures nabízí komplexní soubor kryptoměnových derivátů, jako jsou trvalé a čtvrtletní futures, opce nebo tokeny s pákovým efektem.
  • Diverzifikovat portfolio – zvažte nesměrové obchodní strategie, které mají mnoho výhod, včetně diverzifikace strategie, snížení volatility portfolia a vytvoření polštáře proti poklesu trhu.

Binance Webinář Jak obchodovat na margin (pákové obchodování) a futures. Odkaz na YouTube: https://youtu.be/k1U2MmcWE1A

Vysvětluje Andy Kalvoda –⁠ profesionální trader a zakladatel vzdělávací skupiny blockspace.cz.

Gleb Kostarev

Aaron Gong

Aaron Gong je ředitelem společnosti Binance Futures, jedné z největších světových burz bitcoinových futures podle objemu. Aaron, známý také jako AG, stojí v čele vývoje a růstu futures, které od svého uvedení v září 2019 dosáhly v průměru denního objemu miliardy dolarů. V říjnu 2020 platforma Binance Futures zprostředkovala obchody za více než 179 miliard USD.

Před příchodem do Binance, Aaron pracoval ve společnosti CME Group, kde uváděl na trh nové produkty v regionu APAC, včetně futures BTC, a dosáhl během svého působení významného růstu výnosů proprietárních obchodních klientů. Dříve také pracoval v hedgeovém fondu se sídlem v New Yorku a v nizozemském tvůrci trhu (market-maker). Aaron je vášnivým budovatelem nové generace obchodování s krypto-deriváty pomocí ekosystému Binance.



Binance

Binance je předním světovým poskytovatelem blockchainové a kryptoměnové infrastruktury s řadou finančních produktů, které zahrnují i největší burzu digitálních aktiv podle objemu obchodů. Platforma Binance, které důvěřují miliony lidí po celém světě, se zaměřuje na zvyšování svobody peněz a nabízí bezkonkurenční portfolio krypto produktů a služeb.

Více na https://www.binance.com/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688