Patria (Patria Finance)
Komodity  |  16.04.2021 06:09:00

Komoditní monitor: Ropa vstřebala další překvapení OPEC+

Cena severomořské ropy Brent se v posledních dvou týdnech stabilizovala okolo úrovně 65 dolarů za barel. Překvapivé rozhodnutí aliance OPEC+ rozvolnit produkční škrty již od května vstřebal ropný trh bez větších obtíží, a to díky tomu, že těžaři hodlají navyšovat produkci pozvolna a v případě nepříznivých podmínek nebudou váhat trh znovu podpořit. Právě disciplinovaný přístup Saúdské Arábie a spol. k managementu nabídkové strany trhu tak zůstává klíčovým faktorem podporujícím cenu ropy.

Rozhodnutí OPEC+ postupně zvýšit produkci přichází ve chvíli, kdy se globální ekonomika sice stále pere s pandemií, avšak vyhlídky na poptávkovou stranu jsou díky postupující vakcinaci přece jen o něco příznivější. Aktuálně platí, že aliance drží mimo trh více než 8 mil. barelů denně (cca 8 % globální produkce), což se však již v květnu změní. Nový plán počítá s navýšením těžby postupně o 350 tis. barelů denně v květnu a červnu a pak dále o 400 tis. barelů denně v červenci. Navíc, unilaterální produkční omezení v rozsahu 1 mil. barelů denně rozvolní od května postupně také sami Saúdové.

1

Dle našich fundamentálních odhadů by takto zamýšlené rozvolnění těžebních škrtů nemělo dramaticky ovlivnit tržní bilanci. Jinak řečeno, OPEC+ by měl být s to udržet ropný trh v deficitu a dále odbourávat přebytečné zásoby ropy akumulované v první části roku 2020. V tomto ohledu bude pochopitelně klíčový vývoj na straně poptávky, nicméně v globální měřítku vypadá aktuální situace relativně příznivě. Zásluhu na tom má jednak pokračující solidní oživení poptávky v Asii, neméně podstatnou roli však hraje také příznivý vývoj ve Spojených státech, kde by se měla spotřeba ropy již v nejbližších měsících dostat zpět na před-pandemickou úroveň. Významně pomalejší pak bude oživení ropné poptávky v Evropě, kterou brzdí prodlužování karanténních opatření a nezvládnutá očkovací kampaň.

Celkově máme za to, že současný vývoj na ropném trhu odpovídá našemu základnímu scénáři. Ten počítá s postupným oživením globální poptávky po ropě na jedné straně a disciplinovaným přístupem aliance OPEC+ na straně druhé. Z tohoto důvodu potvrzujeme náš výhled pro průměrnou cenu ropy Brent 68 USD/barel v tomto roce a 67 USD/barel v roce 2022.

Autorem je Dominik Rusinko.

Od října 2020 působí jako makroekonom v belgické bance KBC, kde se podílí na tvorbě základního makroekonomického scénáře skupiny KBC. Před přesunem do Bruselu působil tři roky jako makroekonomický analytik ČSOB, kam nastoupil krátce po dokončení studií na Masarykově univerzitě v Brně. Během studií absolvoval stáže v Paříži či Bruselu. Odborně se specializuje na ekonomiku eurozóny a hospodářský vývoj zemí střední a východní Evropy. V rámci skupiny KBC je taktéž zodpovědný za komoditní výzkum, zejména se zaměřením na globální ropný trh.

Více informací naleznete v přiloženém reportu ZDE.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688