Bisnode (Bisnode)
Podnikání  |  12.04.2021 10:25:41

Raketově roste zájem o monistické akciovky, klesá zájem o daňové ráje

Novela zákona o obchodních korporacích umožnila od 1. 1. 2021 založení akciové společnosti, kterou řídí pouze jeden člověk. Akciová společnost s touto strukturou vnitřního uspořádání, která je označována jako monistická, totiž může nově mít jen správní radu. Ta, pokud to stanovy společnosti výslovně umožní, může být i jednočlenná. A mezi podnikateli je zájem o tento typ společností značný.

„Za naši společnost mohu potvrdit, že zájem je extrémní, v meziročním srovnání evidujeme od začátku roku raketový nárůst prodejů akciových společností téměř o 80 procent,“ říká Michael Dobrovolný, manažer společnosti Smart Office & Companies ze skupiny APOGEO. Ta se mimo jiné zabývá zakládáním a prodejem tzv. ready made firem.

Intenzivní poptávka je podle něj také po akciových společnostech bez zapsaných akcionářů, u nichž je zjištění vlastníka z veřejných rejstříků komplikované navzdory povinné evidenci skutečných majitelů.

„To může souviset také s klesajícím zájmem našich podnikatelů o daňové ráje, které čím dál obtížněji dokáží zajistit anonymitu, tedy skrýt skutečné vlastníky,“ dodává analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová.

Monistická organizační struktura, a to i s například tříčlennou správní radou, může představovat zjednodušení organizace, rychlejší řízení a úspory nákladů, které by jinak souvisely s odměňováním dozorčí rady. Představuje tedy volba vhodnou například pro menší společnost, nebo společnosti s jediným akcionářem, který zároveň vykonává řídící funkci.

„Na trhu lze pozorovat tendenci, kdy podnikatelům patrně nezbývá než reagovat na zoufalé dění související s pandemií, následkem čehož sice vzniká mnoho nových firem, těch se ovšem staré závazky týkat nebudou a je zde riziko, že původní entity mohou zůstat ‚napospas‘,“ upozorňuje Dobrovolný.

Už nyní se přitom odhaduje, že v Obchodním rejstříku je cca 80 000 firem „mrtvými schránkami“. Lze předpokládat, že v průběhu roku 2022 to nebude o nic lepší.

V souvislosti se změnou legislativy ovšem musí monistické akciové společnosti založené před rokem 2021 přizpůsobit znění stanov této nové legislativě a nové úplné znění založit do sbírky listin.

„Monistických společností bylo podle databází Bisnode A Dun &Bradstreet Company v České republice v říjnu loňského roku registrováno 7 000, aktuálně to je téměř o čtyři procenta více, tedy 7 265. To je víc než čtvrtina všech akciových společností v ČR,“ připomíná Petra Štěpánová.

Bisnode A Dun & Bradstreet Company, progresivní leader v datech a analytice, který využívá smart data a odhaluje tak budoucnost. Více než 2100 našich zanícených a zvídavých zaměstnanců spolupracuje v 19 zemích Evropy. Používají analytiku a skóringové modely, díky nimž předpovídají zákaznické chování, poskytují klíčové detailní informace a nacházejí inovativní řešení přetrvávajících problémů. Bisnode – data pro váš úspěch.
APOGEO Group, česká poradenská společnost poskytuje komplexní služby v oblasti transakčního poradenství, oceňování, auditu, daní, účetnictví, mzdové agendy a správy rodinného majetku. Na českém trhu působí od roku 2001.

Bisnode

Bisnode je jedničkou v oblasti poskytování ekonomických informací o společnostech a podnikatelích. Analyzuje obrovské objemy dat, nachází souvislosti a interpretuje je do informací, které jsou srozumitelné pro zákazníky a tím jim umožňuje přijímat správná a chytrá rozhodnutí, zvyšovat tržby a minimalizovat rizika. Kvantitu mění na kvalitu, velká data (Big Data) mění na chytrá data (Smart Data). Bisnode působí v 19 evropských zemích a díky strategickému partnerství s Dun & Bradstreet poskytuje informace z více než 190 zemí světa o 300 milionech firem z celého světa.

Více se můžete dozvědět na: www.bisnode.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688