Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.04.2021 15:11:34

Arone: Dopady inflace a vyšších daní na ceny akcií

Fed dává v poslední době často najevo, že jakýkoliv růst inflace bude podle jeho názoru jen přechodný. Nicméně vývoj indexu výrobních cen PPI ukazuje, že firmy čelí nákladovým tlakům. Pro Yahoo Finance to uvedl Michael Arone ze State Street Global s tím, že se to týká řady odvětví. A firmy zatím nepromítají vyšší ceny vstupů do koncových cen. Jaký je tedy další inflační výhled?

Trhy podle ekonoma čekají, že se inflace zvedne s tím, jak se bude otevírat ekonomika a zamíří do ní vládní stimulace. Pokud pak firmy začnou promítat své vstupy do prodejních cen, zvednou se i inflační očekávání spotřebitelů. Arone k tomu dodal, že podle průzkumu Minneapolis Fed čeká asi třetina traderů spotřebitelskou inflaci vyšší než 3 %. Pokud by se něco takového naplnilo, mohlo by to vést k posunu v monetární politice Fedu.


Arone byl tázán i na investiční implikace očekávaného zvýšení daňové zátěže. Bidenova vláda chce zvýšením daní financovat své investice do infrastruktury a ekonom řekl, že jde o hodně neobvyklý krok. Sazby korporátních daní podle něj za posledních osmdesát let vzrostly jen dvakrát, trend byl naopak sazby snižovat. Jestliže by sazba daně ze zisků vzrostla z 21 % na 28 %, očekávaný růst zisků by to snížilo o 9 procentních bodů. O konkrétní změně se ale bude ještě jednat.

Jaký dopad by zvýšení daňových sazeb mohlo mít na ceny akcií? Ekonom řekl, že vyšší sazby by podobně jako rostoucí ceny vstupů ukrajovaly ze ziskových marží. Nicméně nějaké zvýšení daňové zátěže i inflace je podle něj již v cenách akcií odraženo a „nezdá se, že pro trhy by to zatím byl větší problém.“

Z předchozího snížení daňových sazeb podle ekonoma nejvíce těžily technologické společnosti a sektor zdravotní péče. Pohyb sazeb opačným směrem by tak mohl nejvíce dolehnout právě na tyto sektory. To je jeden z argumentů, proč by se investoři měli obracet spíše k cyklickým titulům a hodnotovým akciím. K tomu se přidávají očekávané investice do infrastruktury, které by těmto segmentům trhu mohly také pomoci.

Následující graf ukazuje historické srovnání výše jádrové inflace a valuace akciového trhu (Shillerovo cyklicky upravené PE). Podle Ycharts.com se nyní toto PE pohybuje kolem 35, což je podle grafu v souladu s inflací pod 2 %.
graf 1
Zdroj: Yahoo Finance, Twitter



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688